ugye

Full text search

ugye [ë] mondatszó és határozószó (kérdő; eldöntendő kérdésben) (régies) úgy-e, (régies írva: ugy-e is)
I. mondatszó (rendsz. részletező v. határozott alakú kérdés után) (kissé népies) <Nyomósítva:> Ugye bizony.
1. <Vmely kérdéshez v. állításhoz kapcsolva, annak kifejezésére, hogy igenlő választ várunk, gyak. hozzájárulást, helyeslést sürgetve:> nemde?, (nem) igaz?, nem úgy van?, jó? Eljössz, ugye? Jó volt, ugye, a Balatonon? Szép idő van, ugye?  Reggel… indulnak… „S nem fizetik, úgy-e bizony, a vacsorát, hálást?” (Arany János) Éhesek vagytok, úgy-e? (Móricz Zsigmond) || a. <Olyan kérdésben, amelyre maga felel a beszélő.> Megfáztál, ugye? Persze, hiszen nagy szél van.  Jöjjön, jöjjön, kedves kisasszony … ugy-e, nagyon össze van törve? Hogyne, hogyne. (Mikszáth Kálmán)
2. <Főleg káröröm, szemrehányás kifejezésére:> Na, most meg vagy akadva, ugye?  Más nép e nép, ez csak: a Nép, | A fölkelt Nép. S úgy-e, remegtek? (Ady Endre)
3. <Hogy kötőszavas mondat előtt, rendsz. anélkül, hogy választ várna a beszélő.> Ugye, hogy mégis sikerült! Ugye, hogy megmondtam előre?!  Ugy-e, hogy a természet érthetőn beszél. (Vas Gereben)
II. határozószó (rendsz. a kérdés részletezése előtt; hangsúlyával és hanglejtésével belesimul a mondatba)
1. <Főleg érzelmileg színezett mondatban, öröm, káröröm, szemrehányás kifejezésére, választ nem várva.> Ugye megmondtam, hogy végy sálat a nyakadba?! Látod, ugye megmondtam, hogy sikerülni fog!  De ne moccanj, mert különben Meg talállak csípni, Igy ni! | Ugy-e fáj? | Hát ne kiabálj. (Petőfi Sándor)
2. <Vmely tény megállapításának bevezetéseként rendsz. igenlő, megerősítő feleletet várva.> Ugye milyen szép idő van? Ugye már elmúlt három óra?  A lelkem ódon, babonás vár, Mohos, gőgös és elhagyott. | (A két szemem ugy-e milyen nagy? | És nem ragyog és nem ragyog.) (Ady Endre) || a. <Elbeszélésben, a szereplő v. a szereplők töprengésének, gondolatmenetének festésében, feleletet nem váró kérdésszerű mondatban.>  Eddig ilyen rablást nem engedtek a tisztek, minap is úgye az a grófi tiszt karddal verte az embereket, hogy fölöslegesen ne csináljanak kárt, de most ez a Tormási maga parancsolta, hogy minden házat fel kell törni. (Móricz Zsigmond)
3.* <Fölöslegesen használt, henye töltelékszóként.> Ezt ugye nem azért mondom, hogy…
Kerülendő szó vagy kifejezés.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi