zsák

Full text search

zsák főnév -ot, -ja
1. Rendsz. jutából, durva kendervászonból v. erős, nehezebben szakadó papírból készített, hosszúkás, egyik végén nyitott, beköthető, tömlőszerű tartó, amelybe mindenféle holmit, kül. apró szemű v. darabos anyagot lehet tölteni, tömni, s amelyben főleg ilyen anyagot szoktak szállítani, tartani, tárolni. Gabonás, gyapjús, hagymás, szenes zsák; tele, üres zsák; hosszú, keskeny, rövid, széles zsák; a zsák feneke, szája; (meg)telik a zsák; zsákba önt, rak, tesz vmit; a gabona a zsákban van, marad; a zsákból kiönt, kiráz, kiszór, kivesz vmit; beköti a zsákot, a zsák száját; zsákot foltoz, varr; megtölti, megtömi a zsákot; tartja a zsákot; zsákkal takar le vmit. Szóláshasonlat(ok): (népies) összeesik, mint az üres zsák: erőtlenül összerogy; feszít, mint két cső tengeri egy zsákban.  Elment a pap almát lopni, Elfelejtett zsákot vinni. (népköltés) A piacon zsákokban árulták a piros rózsapaprikát meg a fehér szárazbabot. (Kosztolányi Dezső) A vonattetőn hasaltam keresztben, | hoztam krumplit; a zsákban köles volt. (József Attila) || a. Ez a tartó a benne levő anyaggal, kül. gabonával, élelmiszerrel együtt. Zsákot cipel, emel, hord, visz; felemeli, felrakja a zsákot; kiönti, kirakja, kirázza a zsákot; görnyed a nehéz zsákok alatt. Szóláshasonlat(ok): olyat esett, mint egy zsák: nagyot esett; elvágódott.  Karját a szeme elé emeli, és zsákként dől el oldalt az ágyú mellett. (Gárdonyi Géza) Cipelj zsákot a piacon; –| tanulj, vagy ne tanulj ki szakmát – | a tőkéseké a haszon. (József Attila) || b. (ritka) Homokzsák.  A mellvéd zsákjait feltorlaszolták, … az ágyú helyre volt állítva. (Jókai Mór) || c. Hátizsák. Lecsatolta válláról a zsákot.
2. (rendsz. -val raggal) Akkora mennyiség, amennyi ebbe a tartóba belefér. Megvan ez egy zsák. Adjon még egy zsákkal. [Mennyi búzát vett? –] Két zsákkal. || a. jelzői használat(ban) Ilyen mennyiségű; zsáknyi. Egy zsák dió; négy zsák liszt; tíz zsák cement. || b. (átvitt értelemben, népies) Zsákkal: nagy mennyiségben; bőven. (szójárás) Sándor, József, Benedek zsákkal hoznak meleget: március közepe táján rendsz. megkezdődik a tavaszi felmelegedés.  Ez volt legutolsó panaszod? – Zsákkal van még, barátom. (Vas Gereben) Az anyósnak … csak „német lány” maradt a menye, akit ridegen fogadott …, pedig „zsákkal hozta a pénzt” (Móricz Zsigmond)
3. A zsák (1) anyaga; a zsákvászonból egy darab; zsákdarab. A háború végére annyira lerongyolódott, hogy zsákba és rongyba kötözött lábbal járt.
4. (ritka) Egyszerű, dísztelen, szegényes öltözék.  Kacagány helyt Szűk zsákot viselünk. (Arany János) || a. (történettudomány) Gyász v. vezeklés jeléül felöltött durva öltözet, zsákszövetből való ruha. Zsákba öltözött, és hamut hintett a fejére.
5. (halászat) <Nagy hálón> kisebb térfogatú, zsák (1) alakú kiöblösödés, amelyben a befogott halak összegyűlnek, összeszorulnak. || a. (műszaki nyelv) Vmely eszköznek, készüléknek zsákszerű része, tartozéka. A porszívó zsákja.
6. (átvitt értelemben, ritka, katonaság) <Háborúban> a támadó csapatok által körülzárt, bekerített terület, ahol sok ellenséges katona zsúfolódik össze; katlan. Zsákba kerül; zsákba zár.
7. (átvitt értelemben, repülés) Kisebb kiterjedésű, lefelé tartó légáramlás; ha a repülőgép belejut, hirtelen lejjebb csúszik, és zuhanáshoz hasonló érzés keletkezik a benn ülőkben; légzsák.
8. (átvitt értelemben, bizalmas, tréfás) Gyomor, belek, bendő. Megtöltötte a zsákját. || a. (átvitt értelemben, bizalmas) Feneketlen v. telhetetlen zsák: pénzsóvár, kapzsi v. falánk ember.
9. (átvitt értelemben, régies) A pap(ok) zsákja: az egyházi személyek nyereségvágya. Szóláshasonlat(ok): telhetetlen, mint a pap zsákja.  A papok nagy torku zsákja Már akkor is megvolt … (Arany János) A pap a saját zsákját tömi, pedig a községre illenék gondolnia. (Mikszáth Kálmán)
Szólás(ok): benne van a zsákban: bajba keveredett, nem tud a bajból kiszabadulni; (népies) majd elválik, hány zsák(kal) telik: majd kiderül, mennyire telik a dicsekvő, hencegő erejéből; majd meglátjuk, mennyit bírsz; ld. még szeg. Közmondás(ok): Megtalálja zsák a foltját, (ecetes kanta dugóját): a) mindenki megtalálja a hozzá illő élettársat; b) minden jómadár a hozzá hasonló jómadarak társaságát keresi.
Szóösszetétel(ek): 1. zsákanyag; zsákbélyeg; zsákcérna; zsákemelés; zsákfonal; zsákhordás; zsákkereskedő; zsákkölcsönzés; zsákkölcsönző; zsákköltség; zsákkötő; zsákmadzag; zsákruha; zsákszoknya; 2. borzsák; esőzsák; gólzsák; hálózsák; hátizsák; homokzsák; kenderzsák; kenyérzsák; lábzsák; légzsák; liszteszsák; méregzsák; molyzsák; papírzsák; papzsák; pénzeszsák; postazsák; szalmazsák; szarzsák; szélzsák; szennyeszsák.
zsáknyi; zsákocska.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi