Capitolium

Full text search

Capitolium Róma legkisebb hegyén, a »Capitolinus mons«-on lévő Jupiter-templom neve.
Tarquinius Priscus építtette a szabin háborúk idején, helyet adva benne Junónak és Minervának, a rómaiak másik két női istenének is. A köztársaság korának elmúltával, a császárkorban is megmaradt szentélynek, sőt az idők során a város legfontosabb kultuszhelyévé lett. Az újraválasztott konzulok a hatalmas Jupiter-oltár előtt mutatták be az első áldozatot, a szenátus jelenlétében, amint ezt leírja Livius római történetíró Rerum Romanorum ab urbe condita c. művében (22., 1,2 és 41., 14,7). Ezt a szokást a császárkorban is megtartották. Itt ülte meg a szenátus az ünnepélyes nyitógyűléseket, és itt döntött a háború és béke kérdésében (pl. Livius 23., 31,1 és 33., 25,7).
Mivel a római kolóniák a főváros mintájára épültek fel, és a capitoliumi triász (Jupiter-Juno-Minerva) »az Imperium vezetői« voltak, ezért általában a provinciák városaiban is építettek capitoliumokat (pl. Bizáncban és Jeruzsálemben is).
Amíg a pogány kultuszok teljesen el nem tűntek a Birodalom területéről, addig a római és a provinciabeli capitoliumok botránykőnek számítottak a keresztyének szemében (Augustinus: De Civitate Dei c. művében ír erről: 2,29). Annál is inkább, mert a keresztyénüldözések alkalmával mindig arra kényszerítették őket, hogy Jupiter, vagy a triász megvetett bálványoltára előtt mutassanak be áldozatot.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

LanguagesZiarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi