Emóri

Full text search

Emóri Az 1Móz 10,16 szerint az emóriak Kánaántól, Hám fiától származtak. A honfoglalás idején Kánaánban laktak (5Móz 7,1; Józs 3,10). A Józs 6,10; Ám 2,9k egész Kánaánt az emóriak földjének nevezi.
Eredetük homályos. Az bizonyos, hogy Mezopotámiából származtak. A Kr. e. 3. és 2. évezredből származó akkád és sumér szövegek amurru, ill. Mar-tu (NY-i ország) néven emlegetik őket. Kr. e. 2150-től az emóriak egyre nagyobb tömegekben nyomultak be É felől Asszíria és Babilónia területére. Az emóriak alapítják meg az első babiloni dinasztiát, amelynek legnevesebb uralkodója Hammurabi volt. Egyidejűleg egy másik emóri birodalom is volt Mariban, az Eufrátesz középső folyásánál. A mari királyi levéltár 20 000 agyagtábláját ásták ki a régészek. Ezek a levelek nagymértékben hozzájárultak a patriarchák és a honfoglalás korának a megértéséhez. A babilóniak Szíria és Palesztina területét már a Kr. e. 3. évezredben az amóriak (emóriak) földjének nevezik. Ábrahám korában a Holt-tengertől NY-ra, Hebrón és Éngedi vidékén éltek emóriak. Ábrahám csak jövevény volt az ígéret földjén, mert az emóriak gonoszsága még nem telt be (1Móz 14 7,13; 15,16).
A honfoglaló izráeliek a Jordántól K-re két emóri országot találtak: Szihónnak, Hesbón királyának az országát, aki elfoglalta Móáb királyságát is (4Móz 21,26kk), és Ognak, Básán királyának az országát. E két király legyőzése után nyílt meg az út a Jordántól NY-ra eső területek felé (4Móz 21,21kk.31kk). Öt emóri király (Adónicedek, Hóhám, Pirám, Jáfia, Debir) szövetkezett Józsué ellen, aki azonban legyőzte őket. A Jábín, Hácór királya által létrehozott szövetségben is voltak emóriak (Józs 11,3). Az emóriak magasak voltak, mint a cédrusok, és erősek, mint a tölgyek, de az Úr Izráel kezébe adta őket (Ám 2,9k). Maradékukat Salamon robotosokká tette (1Kir 9,20k).
NA

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages