Templomadó

Full text search

Templomadó A jeruzsálemi TEMPLOM fenntartására, illetve a kultusz anyagi feltételeinek biztosítására fizetett hozzájárulás, amelyet anyagi helyzetére tekintet nélkül minden húsz éven felüli izráelita férfinak évente meg kellett fizetnie.
A templom és a kultusz fenntartása eredetileg a király feladata volt (2Krón 3,3; Ez 45,17kk; 46,13kk), és a lakosságtól csak alkalmilag igényeltek külön hozzájárulást (2Krón 24,5; 2Kir 12,5kk). A külön, önkéntes adományok számára felállított persely az idők folyamán állandósult (Mk 12,42kk). A későbbiek során mindenkire nézve kötelező templomadó egységes összege Nehémiás idejében egyharmad sekel volt (Neh 10,33kk). A 2Móz 38,26k fél sekelben határozta meg az összeget.
A templomadót tyroszi pénzben kellett megfizetni, ezért szükségessé vált az egyéb pénzek erre történő átváltása, ami a templom előterében történt. A diaszpórában a templomadót összegyűjtve, egy összegben vitték Jeruzsálembe.
Jézus és tanítványai is megfizették a templomadót (Mt 17,24kk), de Jézus keményen elítéli a pénzváltással kapcsolatos üzletelést (Mt 21,12 par).

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

LanguagesZiarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi