Fodor Gyula,

Full text search

Fodor Gyula,
bölcseleti doktor, főgymnasiumi tanár, szül. 1864-ben Nagyváradon Biharmegyében, hol gymnasiumi tanulmányait végezte; Budapesten nyert tanári és doktori oklevelet. 1886 óta tanár, előbb Budapesten, majd Szatmáron, azután Zomborban és jelenleg a szatmári kath. főgymnasiumban tanítja a latin és görög nyelvet.
Czikkei a Nemzetben (1886. Tolstoj, Háború és Béke czímű regényének ismertetése), a Szamosban, Szatmár és Vidékében. Zombor és Vidékében (vezérczikkek, könyvismertetések és humorisztikus tárczák), a Tanáregylet Közlönyében (birálatok), az Egyet. Philol. Közlönyben (1891. Martialis Epp. Lib. I. 117.) és a Bácska cz. lapban (1893. Jellemképek); programmértekezése a szatmári kir. kath. főgymn. Értesítőjében (1888. M. Minucius Felix Octaviusa, ism. Egy. Phil. Közlöny)
Munkái:
1. A perfectum kettőzetének hangzója az indogermánban. Bpest, 1887. (A Sámuel-díj jutalmazásánál dicsérettel említtetett. Különnyomat az Egyet. Philol. Közlönyből.)
2. Xenophon memorabiliáinak teljes szótára. Bpest, 1888. (Dávid Istvánnal együtt.)
3. Vergilius Aeneisének teljes szótára a gymnasiumok felső osztályai számára és magán használatra. Bpest, 1891. (Dávid Istvánnal együtt.)
A Szatmáron 1892. jún. 8. a koronázás 25-dik évfordulója alkalmával a Kölcsey-kör által kiadott Emlékkönyv egyik szerkesztője volt és abban Modern ének cz. hosszabb verses darabot közölt.
Álneve Crispus (szépirodalmi czikkeinél.)
M. Könyvészet 1887–1888.
Horváth Ignácz Könyvészete 1887.
M. T. Akadémia Értesítője 1888. 114. l.
Rajner Ferencz, Középisk. Tanári Névkönyv 138. l. és önéletr. adatok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi