Haller Ferencz (hilibi),

Full text search

Haller Ferencz (hilibi),
földbirtokos, szül. 1774. márcz. 21. (Egyik őse mint katona a Székelyföldre kerülvén, így lett ezen ág székelylyé, mint írja 3. sz. munkájának előszavában: «bár atyai elejimről hajdan Németországból eredtem: de anyai elejimről a székelyeknek úgynevezett Fiu-Leány törvények szerint már 250 esztendőktől fogva a fiú-ág megszünvén, székelynek születtetni előre elrendeltettem volt».) Sokoldalú munkásságot fejtett ki, de különösen a szőlőmívelésről írt munkáját ma is becsesnek tartják. Rendkívül vallásos ember volt és vallásos munkáihoz a rézmetszeteket maga készíté; ezenkívül számos szent-kép rézmetszeteit, valamint több hímzett és festett szentképeit őrzik utódai. Neje fuldai Eckhardt Johanna nővére volt fuldai Eckhardt Ágostonnak, ki Ferencz Károly főherczegnek, ő felsége atyjának nevelője volt. Egyetlen fia H. Sándor bányatanácsos; ennek egyik fia H. Károly a kolozsvári egyetemi tanár.
Munkái:
1. A kereszt útja XIV. stácziókban. Kolozsvár, 1827.
2. A szent nagyhét. Kolozsvár, 1831. (500 lapra terjedő ájtatosságok).
3. Az ugaros szőlő-mívelés. Minden eddigi szőlőmívelés módgyához alkalmaztatva. Összejegyezgette 15 esztendei tapasztalási alatt. Egy atya a maga fijának számára. A kolosvári tájékhoz mérsékelve. S most sok fő, s más nagyobb és kisebb úri rendek óhajtására közhaszonra kibocsáttatott. 26 rajzzal. Kolozsvár, 1834.
Kéziratban: Az új testámentomi sz. religyiónak történetei. Krisztus urunk fogantatásától kezdve a Szentlélek eljöveteléig. A 4 szent evangyélisták szerént versekben. A jó lelkű katolikus községnek elmebéli tehetsége szerént, erkölcsi vezetésére, együgyűen historiai módon magyarázva. Készítgette... Egy mappával. Kolozsvár, 1835. (8-rét 250 számozott és 12 számozatlan lapon nyomtatásszerű betűkkel írva, a 4-ik példány H. F. által sajátkezűleg írva unokájának H. Károlynak birtokában van).
Szinnyei Könyvészete és unokájának Haller Károlynak szíves közlése.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi