Hamvai Sándor (családi nevén Hulimka),

Full text search

Hamvai Sándor (családi nevén Hulimka),
városi aljegyző, szül. 1861. márcz. 17. Debreczenben Biharmegyében, hol atyja pénzügyi hivatalnok volt; a család kérőbb Szilágy-Somlyóra költözvén, a zilahi ev. ref. főiskolában kezdte s a kolozsváriban folytatta gymnasiumi tanulmányait. Itt érte őt a váratlan csapás, hogy atyja elhalt és az anyja hat kiskorú gyermekkel özvegyen maradt. A nehéz sorsra jutott családot könyörületes emberek pártfogásukba vették és őt járásbirósági napidíjasnak helyezték be. Azonban a tanulási vágy ösztönözte s 1877-ben a zilahi tanítóképző intézetbe vétette föl magát, hol Faluvégi Albert igazgató fogadta pártfogásába. Borbély Sám. tanár és a Szilágy akkori szerkesztőjének buzdítására beszélyeivel az irodalmi térre lépett és a kör titkára lett. Katonakötelezettségi évét Nagyváradon töltötte. Testvérei mint tanulók elszéledvén, mint anyjának gyámola Sz.-Somlyóra ment, hol 1884-től 1888-ig a város aljegyzője volt és ekkor alkapitánynyá választották; 1889. decz. 14. óta a város főkapitánya. 1893-tól egy évig helyettes főjegyző is volt.
Az irodalomban, különösen a vidéki lapokban a 80-as években megjelent beszélyei s tárczái által ismertebbé lett neve; írt a nagyváradi Biharba és Szabadságba (1881–85 és 1893), a Szilágy-Somlyóba (1883–89. mely lapnak ez években társszerkesztője is volt), az Ország-Világba (1883); egy pár költeménye megjelent a Budapestben és könyvismertetése a Budapesti Hirlapban és a Fővárosi Lapokban.
Munkái:
1. Apró emberek. Kiadta Nagy László. Szilágy-Somlyó, 1885. (Ismerteti Egyetértés, Nemzet, Fővárosí Lapok).
2. Fövényszemek. Budapest, 1892. (Mind a két munkájában a hírlapokban megjelent elbeszélései s rajzai vannak összegyűjtve).
Álnevei s jegyei : Da Capo, Semper Idem, Sans D'or, Halina S. és -a -r.
M. Könyvészet 1885. és önéletrajzi adatok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi