Heilprin Mihály,

Full text search

Heilprin Mihály,
író és publicista, szül. 1822-ben Piotkrowban Lengyelországban zsidó szülőktől; rendes iskoláztatás nélkül sokoldalú tudományt, egyebek közt 18 nyelvet bírt elsajátítani. 1842-ben jött Magyarországba; a magyar nyelvet tökéletesen megtanulta, polgári jogot nyert és később könyvkereskedést nyitott Miskolczon. 1848-ban eleinte mint honvéd, később mint Szemere Bertalan miniszterelnök titkára a sajtó-irodában szolgálta a szabadság ügyét. 1849-ban menekült Hamburgba, Brüsselbe s Párisba. 1850-ben visszatért Magyarországba és Miskolczon könyvkereskedő volt néhány évig, azután a sátoralja-ujhelyi izr. egyházközség meghítta igazgató-tanárnak az elemi s polgári mintaiskolához. 1856-ban Amerikába kivándorolt és Philadelphiában könyvkereskedést nyitott; később tanító lett New-Yorkban. 1857-től a new-yorki magyar egyletnek rendes tagja volt. Meghalt 1888. máj. 10. New-Yorkban. Az Oroszországból kiüzött zsidók gyarmatosítása érdekében buzgólkodott.
Költeménye van a Pesti Divatlapban (1847. I. Mit csinálnak Izraelben cz.). Czikke a Vasárnapi Ujságban (1868. New-yorki magyar egylet.) Amerikában előszeretettel foglalkozott Platoval, Aristotelessel és Mendelsohnnal; több tekintélyes lapnak, így az Evening Postnak belmunkatársa volt; publicistikai dolgozatai nagy olvasóközönséget találtak.
Munkái:
1. Zsidó kördal. Miskolcz, 1846.
2. The historical poetry of the ancient hebrews. New-York, 1879. (Több munkái közt, mint újabb munkáját, mely feltünést keltett, említi az Amerikai Nemzetőr.)
Miskolczon 1852-ben kiadta a Szépirodalmi könyvtárt (I. Tompa Mihály, Regék, beszélyek, II. Scribe, Carlo Broschi, III. Sue, A fukarság). Társszerkesztője volt az Appleton New-American Encyclopediájának és szerkesztette a becses American Cyclopediát.
Kertbeny, Die Ungarn im Auslande I. Namensliste ungarischer Emigration. Brüssel und Leipzig, 1864. 20. l.
Nemzet 1888. 152. sz. (az Amerikai Nemzetőr után).
Petrik Bibliogr.
Borsod-Miskolczi Közlöny 1888. 52., 53. sz. (Eördögh Dániel).
Pallas Nagy Lexikona IX. (Kohn Sámuel).

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi