5. sz., január 29. BÁBEL

Full text search

5. sz., január 29.
BÁBEL
Bábel tornyának építési napjait éljük. Már régen figyelmeztettük olvasóinkat azon párt-bomlásra, mely a Deák-párt kebelében forrt. Elmondtuk okait e hajdan hatalmas többség óriási léptekkel közeledő szétmállásának. Most azonban csupán a helyzetet festjük. A Deák-kör * vasárnapi gyűlésén tűnt ki leginkább, milyen rosszul áll a kormány, illetve a Deák-párt szénája. Azon mindig egy húron pendülő úri emberek, akik azelőtt mindenbe beleegyeztek, ha felülről jött, akiket »mamelukok«-nak csúfoltak eddig, most ahány, annyiféle beszél: nincsenek megelégedve a viszonyokkal, a kormánnyal s. a. t. Sőt a magát nagyhatalommá kinőtt Sennyey Pál báró nyíltan kimondá, hogy nem tart a Deák-párttal.
Bizony már csak üres név itt a Deák Ferenc neve. Éppen úgy nevezhetnénk akár Borsszem Jankó körnek is. Szerk.
Ezt régen lehetett volna várni Sennyeytől, ki csak színleg jezsuitáskodott Deák-párti köpenyeg alatt eddig is, – de nem vártuk volna a Deák-párttól, hogy nem akad benne egy lélek sem, aki ilyen farizeusnak kiadja aztán az utat: hogy vagy hajoljon, vagy szakadjon; ha nem Deák-párti, ne legyen többé semmi keresete a Deák-párt zászlaja alatt: takaródzék igazi jelvényébe, a papi reverendába.
Ugyancsak a vasárnapi értekezleten Ghyczy adójavaslatai, miket a szerdai gyűlésben kezdtek tárgyalni, nagy ímmel-ámmal fogadtattak. Ghyczy határozottan kimondá, hogy lemond állásáról, ha pénzügyi tervei el nem fogadtatnak, s mint mondom, a kör ennek dacára sem biztosítá, hogy el fogja azokat fogadni. Ez még sohasem történt, hogy a kormány saját pártja által ég és föld közt hagyassék lebegni, mint Mahommed koporsója. Ki itt a hibás? Hát valóban lejárt volna már a Deák-párt órája? Vagy a beteg öregúrral kiköltözött a lélek e máskor oly összetartó testületből, s a mai kormány nem képes azt erélyesen vezetni s uralkodni rajta s általa? Akármelyik áll is a két eset közül, a baj mindenesetre komoly s beláthatatlan következményei lehetnek.
Nem különben áll a dolog a Tisza-párttal is. Alább veszik olvasóink a balközépi értekezlet leírását, melyből kitűnik, hogy ők sincsenek valami nagy békességben egymás közt: sőt ami több annál, ők is, mint a Deák-párt, nem bíznak önmagukban, illetőleg elveik és programjuk helyességében.
A jövendő titka, hogy ez általános zavarból, midőn jóformán senki sem tudja, mit tegyen, kinek higgyen, kiben bízzék, és melyik utat kövesse, mi fog kibonyolódni; de amennyire emberi ésszel következtetni lehet, valószínű, hogy a jövő követválasztás ezen zavarok dacára is összehozza az eddigi Deák-párti többséget, habár kissé új pártárnyalatokba szétforgácsoltan is. A balközép hihetőleg még kisebbre olvad, mint volt, hanem ehelyett megnövekszik a szélsőbal és a konzervatív párt, mely utóbbi eddig csak papíron létezett, de amely már is kezd »életjeleket« adni magáról.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi