július 18. 197. sz.,

Full text search

július 18.
197. sz.,
A »Magyar Hirlap«, melynek születését és életfolyását mély homály födi, ismeretes kombinatív tehetségéről, mely kiterjeszkedik a Tiszáék-tárcájától le egészen a tenger fenekéig és keresztül lát az emberi szívek és vesék redőin, mely mint a spongya magába szív minden port és sarat…
A »Magyar Hirlap« úgy találta, hogy most nagyon divatos dolog a muszkát szidni, de minthogy a politikai rovatjában, ahol helyén volna, nem teheti, mert ott olyan az ő akarata, mint a Bernáth Gazsi szobájában a bútorok, melyek csak krétával voltak oda rajzolva, az újdonságok közé kanyarított pikáns történetet egy Budapesten időzött orosz hercegről.
Elmondatik abban, hogy a herceg nem volt egyéb, mint kém, s itt azért fúrta be magát a magyar mágnások barátságába, hogy minél több titkot tudhasson ki tőlük. (Ugyan miféle titkot?)
Egyszóval a »Magyar Hirlap« csúnyán kompromittálta a hírhedt magyar vendégszeretetet, melyet talán soha egy idegen sem érdemelt meg jobban, mint a derék orosz főúr, ki egészen otthon érezte magát köztük.
Ahhoz, hogy egy ember becsületét csak azért tegyük pellengérre, mert az az ember orosz – valóságos muszka természet szükségeltetik, ami a »Magyar Hirlap«-ban bőven megvan.
Mint halljuk azonban, könnyen megesik, hogy a herceg barátjai meg találják kérdezni a jólértesült, érdemes laptól:
– Kend az az Alvincy? Honnan szedi kend az »értesüléseit«?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi