július 21. 200. sz.,

Full text search

július 21.
200. sz.,
Szegény Abdul Kerim; neki is megesett a »Korán« harminchetedik szurája, mely azt mondja:
»Ne cselekedj pedig inkább semmit, mintsem bolondot cselekednél.«
Addig-addig fontolgatott az öreg, míg az oroszok átlépték a Balkánt kardcsapás nélkül. Hogy az öregúr, Abdul Kerim, ki a szerbeket olyan játszva tette tönkre tavaly, egész nyugodtan és tétlenül nézte a dolgot, azon az egész világ csodálkozik.
Óriás kérdőjel gyanánt függött a legközelebbi napokban mióta a távíró Nikápoly oroszok általi megszállását hozta hírül, mindenkinek ajkán: »de hát hol van, mit csinál hát akkor Abdul Kerim
Ezt kérdhette, markába nevetve a felséges cár is és azt kérdhette szomorú arccal Abdul Hamid is.
És az ősz generalisszimusz, ki még csak egy héttel előbb nemzetének legnagyobb hőse, legnagyobb reménye volt, aligha tudna rá megfelelni. – A mulasztás elvitázhatlan. Nincs olyan haditerv széles e világon, melybe az Abdul Kerim tétlensége beilleszthető lenne, mert plánum ide, plánum oda, örök igazság marad, hogy könnyebb a kisebb előnyben levő ellenséggel elbánni, mint a nagyobb előnyben levővel. Ennyit én is tudok a haditudományból.
Az öregúr dolga mindenesetre nagy fiaskó, annál is inkább, mert még nehány nap előtt nagy öntudattal, hogy ne mondjuk, garral üzente a szultánnak, hogy »hallgatni ezüst« s ő egy mukkot sem fog elárulni a haditervéből.
Nem is árult el, az igaz, – s most már miután a haragos szultán, a lapunk más rovatában olvasható hírek szerint elmozdítá állásáról, az egész dicsőséges terv elmarad háború utánra, amikor megírhatja hadászati szakműnek ily cím alatt: »Mit kellett volna tenni?«
Bazaine, Benedek stb. üdvözlő telegrammokat intéztek a mai nap folytában Abdul Kerimhez, melyekben kifejezik bámulatukat bátor mérséklete felett.
Andrássy pedig ezt jegyezte meg:
– Mindig mondtam én, hogy a törökök minden dolgukat Allahra bízzák. Allah pedig nem jártas a haditudományokban.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi