október 11. 281. sz.,

Full text search

október 11.
281. sz.,
Az annyiszor hangoztatott »semlegesség«-et, melynek megőrzése végett történnek most Erdélyben az elfogatások, úgy látszik az egész monarchiában csak Ráth Károly úr tiszteli, aki a szigorú semlegesség elvei folytán még illuminálni sem mert a törökök diadala alkalmával.
Andrássy úr, a bonmot-k híres embere, azonban nem sokat törődik a semlegességgel, – bonmot-jaival a törökök, hivatalos intézkedéseivel pedig a muszkák felé hajlik.
Csak e napokban járta be a lapokat a bodros fejű államférfi újabb élcének híre, hogy a plevnai diadal olyan jó játék, amihez rossz arcot muszáj vágni.
S íme ma már biztos adatok fekszenek előttünk, hogy a lemberg–cernovici (tehát osztrák területen fekvő) vonalon egész nyilvánosan szállítják az oroszok számára a hajóhadakhoz szükséges hengereket. Legutóbb pedig Itzkányban, szinte osztrák területen, az orosz hadjárathoz szükséges szereket szállító vagonok feletti felügyeletet egyszerűen oroszok vették át.
Az illető osztrák hivatalnok, ki eddig felügyelt a vagonokra, nehogy az alsóbbrendű közegek átkutassák, valószínűleg szinte olyan jámbor gondolkozású, a semlegességben hívő férfiú volt, mint a mi Ráth Károlyunk, s Bécsbe intézett kérdést, mitévő legyen ezen hallatlan esetben, midőn oroszok követelik tőle a vagonokat.
Csakhamar megjött a válasz. Andrássy mondta tollba valamelyik subalternusának:
»Legyen ön engedékeny. Engedje az orosz ügynök urakat tenni mindent, amit akarnak, és járjon a kedvükben.«
Mit aztán az osztrák hivatalnok úgy fogott fel, hogy átadta az oroszok rendelkezésére az itzkányi pályaudvar épületeit, s hogy a kedvökben járjon, mindenik számára rendelt naponkint egy-egy font faggyúgyertyát vacsorára.
A muszkák még mai napig is ott őrzik az orosz hadiszereket a mi pályaudvari épületeinkben s jóízűen falatozgatnak a gyertyáinkból.
Itthon pedig Tisza Kálmán még mindig erősen hangsúlyozza a »semlegességet«.
Mi mondhatjuk aztán, hogy ez olyan rossz játék, amihez jó arcot kell vágnunk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi