október 12. 282. sz.,

Full text search

október 12.
282. sz.,
A magyar ember rég nevezetes arról az oldaláról, hogy sok a pénze. Nem azért mondom ezt, hogy például az arany rente-ra most is általánosan szegényeknek hitt emberek tíz-húszezer forintot írtak alá, – a nagy buzgóság miatt, mely annyira megnevelte a honfiúi áldozatkészséget, hogy ha szegény Bernáth Gáspár bátyánkat mai napig élteti a gondviselés, ő is legalább harmincezer forinttal rukkolt volna ki aránylag. A járadékkölcsönbe fektette volna szegény öreg bátyánk azt a sok százezer forintra rúgó rézkrajcárt, amit a párizsi Rothschild cég, mikor otthon, Hajó utcai szállásán jóhiszeműleg aludt, a zsebébe lopott…
Sem nem azért mondom, hogy sok a magyarnak a pénze, amiért a kormány naponkint hat forintjával fizeti a spiclivé devalvált hordárokat, hogy olyan emberekre vigyázzanak, kik teljes életükben nem követtek el hat forint árú politikai mozgást, nemhogy egy nap alatt…
Hanem azért sok a mi pénzünk, mert sok, túlságos sok az időnk, s ha az angoloknak hinnünk lehet, a sok idő sok pénz.
Különben Tisza úr demonstrálta ezt.
A kiegyezési törvénnyel kapcsolatos, és a vámtarifán alapuló törvényjavaslatokat, a szesz- és cukoradóról, tárgyalás alá veszi a ház.
A miniszterelnök gyermekes idegességgel és makacssággal fejébe vette, hogy rögtön tárgyaltassanak, s célját érte a spárgán mozgó parlamenttel szemben.
De milyen célt? Igyekezzünk kisebb dióhéjba szorítani a dolgot.
– A szesz- és cukoradóról szóló javaslatokat nem tárgyalhatjuk, mert azok a vámtarifán alapulnak, s a vámtarifát még nem ismerjük – mondá az ellenzék.
– Micsoda?– kiáltott közbe a kálvinista pápa, a hajmeresztő logika nagymestere. – Két dolog lehetséges, vagy ösmerik, vagy nem ösmerik; ha ösmerik, akkor miért mondják, hogy nem ösmerik, s ha nem ösmerik, akkor miért írtak már róla az önök lapjai?
– Uram, – védekezik odább az ellenzék, – minek tárgyaljuk a kiegyezési javaslatokat addig, míg létre nem jő maga a kiegyezés? Mi fog akkor történni, ha a kiegyezés meghiúsul.
– Puff. – Ez esetben nem lesz semmi baj. Elcsapjuk a papírkosárba.
Ez a logika aztán lefegyverzett mindenkit, s mulatságos dolog tudni, hogy a magyar parlament csupán azért tanácskozik most a szesz- és cukoradóról, hogy legyen valami időtöltése.
Így van az, akinek sok az ideje… értem a parlamentet, mert Tiszának, hisszük, már nem sok ideje van hátra. Az ő csillaga: hanyatló csillag… s nem tudni, melyik percben hull le a boltozatról, hol olyan görbe utat futott meg…
Hát bizony talán okosan is teszi, ha nem csinál semmit. Tőle ez a lehető leghazafiasabb!
A Plandamour híres kométájának is az volt a legnagyobb érdeme, hogy elfogyott, mielőtt veszedelmet okozhatott volna…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi