PÁTER LONKAI

Full text search

PÁTER LONKAI
Add el mindenedet, oszd ki a szegények között s kövess engem, mondá a názárethi Jézus a gazdag ifjúnak, midőn kérdé vala: miképp juthat be a mennyországba.
Tartsd lapomat s kövess akárkit, tartja Lonkai Antal, s habár önzőbb eszerint a názárethi Jézusnál, de nem annyira követelő.
Egyébkint igen csendes és rendes kinézésű úriember, kit tökéletlenül rajzolnak az élclapok barát-kámzsában és olvasóval a nyakán; a kámzsát csak akkor szereti, ha ki van gombolva előtte, az olvasót pedig akkor, ha egyszersmind előfizető is.
S nem az neki, hanem ő van szüntelenül annak a nyakán.
*
Aki az utcán látja csendesen, szerényen ellépkedni, bizony nem gondolná, hogy ez a férfiú az, aki oly éleshegyű tollal szokta ledorongolni a szabadonc sajtót, aki a hitetlenség szerbtöviseit irtja három évtized óta, az a férfiú akit három évtized alatt nemzedékek támadván és tűnvén el mindenki ütött (még a pápa is lovaggá), az a férfiú, aki folyton és lankadatlanul annyi üldözés dacára is híve maradt az uralkodó vallásnak
Az uralkodó hit t. i. az, hogy egyedül a pénz üdvözíti az embert.
*
És Lonkai e dogma mellett is szegény maradt.
Igaz, hogy egy szerény kétemeletes házacskát építtetett a Zöldfa utcában, de ezzel csak gondjai növekedének az istenfélő férfiúnak, amennyiben adót kell fizetnie tőle s a házbér beszedésével nagy a vesződsége. Fót környékén, hogy mint többnyire a tisztelendő uraknak neki is legyen valami fekvősége, egy kis birtokot vásárolt, míg orvosai tanácsára Balatonfüreden egy kéjlakot emeltetett
Kecskeméthy Aurél azt mondta róla, hogy a nyála suviksz, a nyelve kefe azért járnak a papok olyan fényes csizmában.
Én pedig azt mondom, hogy a nyála malter s a nyelve falverőkanál; azért vannak házai és villája.
A zsebe pedig papzsákjából készült, s azért szegény ember ő most is, mint ahogy annak marad örökké.
*
Nem is csoda, mindig másoknak gyűjti a pénzt, az ominózus péterfilléreket
Szenvedélye ez, mely mint a savoyardok dalainak refrainje: , ott lebeg minden bevégzett mondata mögött:
Péterfillér, péterfillér s mindig csak péterfillér.
Gyűjt ő Piusnak soha el nem készülő papucsaira, don Carlos infans számára, leégett és le nem égett templomok fölépítésére, harangokra, misemondó ruhákra sat.
S ezen kenetes gyűjtéseket mindig jellemzi az: hogy a gazdagoknak gyűjt a szegényektől, ami első pillanatra sokkal nehezebb dolognak látszik, mintha a szegényeknek gyűjtene a gazdagoktól de Lonkai nagyon jól tudja, hogy ez a könnyebb.
*
Politikai meggyőződése nincs, ami nagyon természetes is, mert Lonkai nem az az ember, aki után a klérus indul; ő megy a klérus után
Mikor a szadovai szomorú nap közelgett dicsőséges monarchiánkra, az öreg Török János, Lonkaival egyesülve a saját költségükön egy huszárt szereltek fel cakumpakk az osztrák ármádia erősbítésére.
El is ment a huszár és nem is jött vissza soha többé.
A szabadoncok gúnyosan kiabálták utánok az utcán.
Hahó! Hová lett az az egy huszár?
És Lonkai még most is azon tűnődik, hogy hová is lett hát az az egy huszár, s mi módon lehetne péterfilléreket gyűjteni ismeretlen sírján felállítandó szobrára?
*
Török halála után maga lett a katolikus papság gyámola. Nagy küzdelmeket kellett kiállania, a Szabad Egyház-zal, Kecskeméthy Auréllal, Hatalával s igen sokakkal, kik a bujonc szabadoncok előtt folytonos csipkedéseikkel lealázni igyekeztek a jámbor férfiút, s magas pártfogói, a főpapok előtt tönkretenni.
Nem sikerült; ő folyton gyarapodék az anyagiakban, és fogyatkozék a szellemiekben, előbbi a laikus publikum, utóbbi a főpapok előtt nevelvén tekintélyét.
Még a lapjából kivált secundo-genitura, a Magyar Korona sem okozott neki valami felette nagy kárt, bár a J. K.-val jelzett ájtatos vezércikkek (melyeket az általa már nagyon elgyengített elmék Jézus Krisztus tollának tulajdonítottak) a közte s Jósika Kálmán között bekövetkezett schisma után végképp kimaradtak lapjából.
No, de ott maradt a Pius hozzá intézett levele, örökös mottó gyanánt, minélfogva ez lett a világon a legtöbb kiadást ért irat.
S valóban, ez a mindennap megjelenő pápai levél a legjobb eszköz arra, hogy Lonkai soha el ne feledje, kiknek ír, s azoknak szintén eszébe jusson, ki ír nekik?
*
Sokszor jön szóba kivált hírlapírók közt, hogy honnan lett, mikor támadt s miként fejlődött híressé, kevés tehetsége dacára Lonkai? Mennyi nagy talentumot tett már tönkre e népszerűtlen foglalkozás, amit ő olyan szép üzleti sikerrel űz annyi idő óta! Ott van Mayer Károly, Danielik és sok mások, kik a klérus védelmében gyorsan koptak el
Miért, hogy Lonkai megvolt, megvan és meglesz mindig?
Erre csak azt lehet felelni, amit Kosciusko válaszolt a lengyel forradalom keletkezése- és lefolyásáról kérdezősködő Stal asszonynak:
Madame, je l’ai fait, mais je ne sais pas la raconter.
Páter Lonkai tekintélyét a főpapok előtt mi, hírlapírók csináltuk, de hogy miként, azt elbeszélni nem tudjuk.
*
Lonkainak legnagyobb érdeme befutott pályájának és működésének áldásos eredménye, és a legnagyobb bűne, hogy egy csomó szerencsétlen fiatalembert ölt meg azzal társadalmilag, miszerint a saját mesterségéhez fogta őket, arra biztatta s abban kiképezé.
Timon így szólt egy ízben Alcibiadeshez:
Jöjj, fiam, kedvezz a népnek most, mert jövőben úgyis kénytelen leszel ostora lenni.
Lonkai így szól mindennap munkatársaihoz:
Szidjátok a szabadonc eretnekeket; jobban már úgysem fognak gyűlölni.
Pedig az eretnekek felvilágosodott része nem gyűlöli Lonkai Antalt.
Végigtekintve pályafutásán, nem lehet tőle megtagadni sem az észt, sem az élelmességet, de még a ravaszságot sem; ha tehát élesen boncoló elmével vizsgálják tetteit, melyek ezt nem egy helyütt megcáfolni látszanak: lehetetlen, hogy előtérbe ne lépjen egy eredeti kérdés, hogy: Wo ist die Katze?
Nem-e lehetséges, hogy ez a mi ármányos Lonkaink a burkus király misszionáriusa, vagy valami külföldi szabadkőmívespáholy megbízottja, s annak áldozza életét, hogy furfangos módon népszerűtlenné tegye itt nálunk a pápát és a klérust.
Ami sikerült is neki fölségesen.
Sírjára majdan a protestánsok emelnek szobrot.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi