SZÍNÉSZEINK II. – Két közlemény –

Full text search

SZÍNÉSZEINK II.
– Két közlemény –
Összes színészeink között első helyen Somogyiné áll s magasan válik ki valamennyi közül. Nem tartozik a nagy tehetségek sorába, de a maga nemében kész színésznő, akin sohasem fog az megesni, hogy valamely szerepet elejtsen, legfeljebb rossz felfogással fogja azt játszani, de mindig átgondoltan. Ha Somogyiné azon helyzetbe jutna, mibe a nagyobb színpadok tagjai vannak, hogy nehány szerepet játszanak csak, művészi játékot produkálhatna. – Az egyedüli ő színpadunkon, ki azonfelül hogy átgondolja szerepét, úgyszólván át is érzi. Bizonyos közvetlenséggel játszik s oly melegséggel, mely legalább pillanatokra feledteti, hogy nem igazi élet az a deszkákon. Alakja szerepkörébe való; szalonias, hangja rokonszenves, helyesen hangsúlyoz, szépen szaval, felfogása többnyire a nemes irány felé hajlik. Hibái, hogy alakítani nem tud, s hogy a mozgása nem elég szalonias. Az utóbbit könnyen pótolhatja, az előbbit pedig legalább kísértse meg – mert meglehet, hogy fogja tudni, miután arcjátéka tagadhatatlanul van.
Bodroginé egyike azon színésznőknek, kik még a régi nagyok nyomain járnak. Ahányszor eddig láttuk kisebb szerepekben (a »Kintornás család«-ban és »Sárga csikó«-ban), mindig tökéletes, mindig kifogástalan volt. Bimbóné szerepében »minta Bimbónét« mutatott be. A fővárosi Népszínház nagy hasznát vehetné, hol nagyon vékony színésznők személyesítik az anyákat. Figyelmeztetjük rá az illető köröket.
Csillag Fáni egyike a társulat azon tehetséges tagjainak, kiknek jövője iránt a legszebb reményekkel lehetünk.
– A naiv szakmakörbe egyéniségénél s gyermekded alakjánál fogva határozottan beillik. S ha azon kisebb hibákról, melyeket eddigi föllépteiben tapasztaltunk, mint kissé idegenszerű kiejtéséről, kevés modorosságáról stb. leszokik, a naiv szakmakörben egyike lehet a vidék legjobb színésznőinek. És e reményünk valósulását annál inkább hisszük, mert a kisasszony szorgalmat és sok dicséretreméltó igyekezetet tanúsított már eddig is, s ha ezeket a természettől nyert adományaival fokozatosan s arányosan egyesíti, még sokra viheti. A közönség eddigi törekvéseit, tehetségét s szorgalmát máris méltányolja s nagyon kívánatos, hogy a közönség rokonszenvével a kisasszony művészete is emelkedjék.
Rott Mari asszonyhoz sok szép reményeket kötöttünk, melyek eddig nem valósultak. A hősnői szakmakörhöz szép alakkal, kifejező arccal s olykor emelkedett játékkal is rendelkezik. De ha szerepei a színpadon változnak is, az ő egyénisége alig megy változáson keresztül. Van egy sajátsága, melyet minden alakításába becsempész. S ez a büszkeség. A Boglár Ágnes szerepében épp oly büszke, mint a Saint-tropezi úrnőben, vagy a kintornás-Mariban. Mariban épp oly királynői méltóságot fejez ki, mint aminő csak egy Gertrúdhoz illik. S ez a sajátsága majdnem minden szerepét merevvé teszi, úgyhogy az alakítás egyik főkellékét, a melegséget teljesen nélkülöznünk kell az ő alakjaiban. S ezek oly hibák, melyek alakításait nem képesek rokonszenvesekké tenni.
A férfiak közül a derék Somogyi a társulat lelke; rendező, hős, első szerelmes. Egyike a legértékesebb színészeknek, ki egész lelkével csügg hivatásán s kinek kár tehetségét a provincián elforgácsolni. Még eddig nem láttuk nagy szerepben, melyben tehetségét kellőleg meltányolhattuk volna. De ezen tehetség előcsillan minden nap. Leginkább feltűnt az nekünk az »Ő nem féltékeny« s a »Házasság politikája« című darabokban, melyeket egy este közvetlen egymás után kellett különböző felfogással adnia. A darabok rosszak, s az említett szerepek kicsinyek, de arra elég jók voltak mégis, hogy Somogyi a műértő szeme előtt igazi bravúr-feladatot oldjon meg. Somogyiról bővebben fogunk írni külön, mihelyt először lesz egyéniségéhez mért szerepe.
A közönség szeretetében Rónaszéky osztozik Somogyival. Rónaszékynek hálás szerepköre van. Az őhozzá hasonló kaliberű színésznek csak a kezét kell kinyújtania a tapsok után. S ő ki is nyújtja mind a kettőt. Ez tán a legnagyobb hibája. Túloz a nagyobb tetszés kedvéért s nemegyszer vét a jóízlés ellen emiatt. Különben tehetséges, majdnem zseniális.
Mezeyt nagyon sokféle szerepben láttuk már. Pater Knittelius, Larivaudičre, György (St.-tropezi úrno), Puck báró s több komoly és komikus szerepben váltakozva bebizonyította, hogy az intrikum és jellemkomikum szerepkörben egyaránt jeles színész. Míg az intrikus és komoly apaszerepekben tanulmánnyal játszik, a komikus szerepekben is helyesen oldja meg föladatát. Hogy énekelni nem tud, annak nem ő az oka; s hogy mégis énekeltetnek vele, arról sem ő tehet. De bármit játszik is Mezey, soha semmit sem ront el, és így sokoldalúsága mellett a társulat leghasznavehetőbb tagjai közé tartozik. S a közönség Mezeyt szereti és méltányolja.
Prielle Pétert már ismeri közönségünk. Ő nem nagyszabású tehetség, de értelmes, gyakorlati színész s majdnem minden szerepében jól alakít. A vidéken elsőrendű színész, ezek előnyeivel és ezek hibái nélkül. Mindig készülten lép a színpadra.
Bodroghy apó, a kedélyes és érzelmes apaszerepekben jó. Ha nem játszatnának vele operett-buffókat s általában nem neki való szerepeket, valódi szerepkörében képes volna az ehhez kötött igényeknek teljesen megfelelni, aminek háromévi ittléte óta számtalan tanújelét adta.
A másodrendű szereplők között Liptay sok igyekezetet tanúsított több ízben, Németh pedig értelmes, tehetséges és használható erőnek bizonyult. Mindkettő megérdemelné az igazgatóság nagyobb figyelmét. A többieknek még nemigen volt alkalmuk kitűnni.
Ha erre alkalom lesz, mi is meg fogunk róla emlékezni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi