85. sz., november 7. SZEGED, NOV. 6.

Full text search

85. sz., november 7.
SZEGED, NOV. 6.
Két fölirati javaslat fekszik előttünk. Az egyik az osztrák birodalmi tanácsé, a másik a magyar főrendiházé.
Bámulatosan elcserélt szerepek!
Ha nem volna odaírva, melyik az osztrák bizottság javaslata, s melyik a magyar főrendiházé, az osztrákét kellene hinnünk a magunkénak, s a magunkét? – az osztrákénak? – nem – még osztráknak sem, hanem valami muszkahódoló föliratnak, melyet Gorcsakov diktált, száz kancsuka elszenvedésének terhe mellett.
Az osztrák fölirat, bár a szükséges lojalitással, komoly, méltóságteljes hangon van tartva, s kiemeli az elviselhetetlen nagy adókat, melyek ahelyett, hogy fogynának, folyton szaporodnak őfelsége kormányainak vezetése alatt, azután áttér az elégedetlenség legfőbb okára, Bosznia és Hercegovina okkupációjának komoly aggodalmakat tápláló kérdésére, s bevádolja őfelsége előtt a kormányt, s annak nyíltság-s őszinteséghiányát. Kifejezi abbeli aggodalmait, ha az okkupáció nem-e kíván egyszersmind idegen területek megszerzésére irányulni. Végül pedig bizonyos zordon komolysággal kijelenti, hogy a kormánytól elvárja, miszerint az kijelentést teend a külpolitika törekvéseiről s céljairól, melyek a hadi okkupációt szükségessé tették. »Ennyit – úgymond a fölirati javaslat – még nem alkotmányos országban sem tagadnak meg a népektől.«
Így szól az osztrák, ki alkotmányát őfelsége kezeiből kapta nagylelkű ajándékul, s ki máris érdemesnek mutatja magát arra, mert bátran emel szót védelmében.
Míg ellenben a magyar méltsás főrendek füleiben még mindig a »Moriamur pro rege nostro« cseng, s mint a tihanyi echó, ezt visszhangozzák már századok óta; önérzet nélkül, jogtudat nélkül, hazaszeretet nélkül.
A méltsás főrendek nagyon rózsásnak találják a helyzetet föliratukban, s nincs a helyzetre nézve semmi különösebb megjegyzésük, őszerintük, hála istennek, jól megy minden: mintha éreznék, hogy nem valók egyébre, mint hogy ha a kormány el találja magát prüsszenteni, »kedves egészségére« kívánják neki.
E kérdés mindinkább előtérbe kell hogy hozza a főrendiház reformját, hol íme olyan faktorok képezik a magyar törvényhozás másik részét, kik a nemzettel annak válságos napjaiban nem éreznek együtt, kik hermetice elzárják magukat azon érzelmek elől, melyek az alkotmányos nemzet szívét dobogtatják; kik hidegek arra, hogy érezzenek, tehetetlenek arra, hogy gondolkozzanak és bátortalanok arra, hogy cselekedjenek.
Tudjuk, hogy e javaslat el fog fogadtatni, mert ilyenkor a főispáni intézmény megteszi a magáét, de hisszük azt is, hogy nagy oppozíciója lesz annak a holnapi ülésen, amikor tárgyaltatni fog. A főrendiházban is vannak liberális elemek, kik ilyen fölirati javaslat benyújtása által kigúnyoltnak fogják tekinteni a nemzetet, s kik belátják, hogy vannak kérdések, amelyekben, ki nincs együtt a nemzettel, szükségképpen a nemzet ellen van.
Márpedig, ha valami, akkor ez azon kérdés, hol megszűnik az osztály-, rang- és pártkülönbség, hol a leghatalmasabb rugó a fajkülönbség kezd tényezőül fellépni – s hol szégyen lenne még úgy is, ha e javaslat nem szavaztatnék is meg, azon tény, hogy akadt egy magyar törvényhozó testületben párt, melynek a boszniai okkupációra vonatkozólag semmi észrevétele nincsen.
A főrendiház fölirati javaslata hasonlít a »Budapesti Közlöny« szolgai flegmájához. Mikor mintegy két év előtt az ország fővárosát és több más részét az árvíz fenyegette nagy veszéllyel, a hivatalos lap nem tudott semmit e nagy izgalmas bajról, csendes megelégedéssel hozta napról-napra folyton az állandó »vízállás« rovatban: »Fiume mellett a tenger csendes.«
A főrendeknél is ilyen egyforma csendes a vízállás. Csakhogy az már nem is állóvíz, mint inkább posvány.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi