253. sz. november 9. A KÖZERKÖLCSISÉG HANYATLÁSA

Full text search

253. sz. november 9.
A KÖZERKÖLCSISÉG HANYATLÁSA
»Rossz időket élünk, rossz csillagok járnak«, ez a költői idézet jut eszünkbe, ha a hírlapokban közerkölcsiségünk rovására tett újabb és újabb leleplezéseket olvassuk. Valóban rossz időket élünk! Oda jutottunk már, hogy szorongó kebellel szakítjuk el a fővárosból érkező lapok címszalagját, remegő kézzel bontjuk szét a hírlapokat, félve, hogy benne ismét egy újabb botrányhírrel találkozunk, mely ismét egy eddig tisztának, szeplőtlennek hitt jellemről tépi le a látszatot, hogy azt teljes elvetemültségében, süllyedtségében mutassa be.
Ne merjük már azt mondani: hogy ez a »legújabb botrány«, mert nem tudhatjuk, hogy ugyanakkor, midőn e szavakat kiejtjük, nem történik-e még ennél is újabb leleplezés, mely ismét egy magasabb állású emberünket fosztja meg az őt körülvevő nimbusztól, s gazdagítja a »chronique scandaleuse« lapjait.
Lábra kapott közöttünk az erkölcsi korrupció, ijesztő mérveket öltve épp nagyjaink között; tehát azok közt, kik születésüknél, társadalmi állásuknál fogva kellene, hogy jó példát mutassanak a népnek, a nagy tömegnek; azok közt, kiknek mert a nyilvánosságnak élnek, közhivatalokban a legmagasabb polcon állnak, a becsület mintaképeinek, a polgárerény megtestesülésének kellene lenni. Szomorú való ez, melyet hasztalan akarnánk szépítgetni, hasztalan igyekszünk palástolni, és annál szomorúbb, mert e botrányok híre messze túl az ország határain szárnyal, csökkentve a külföld irántunk való jóindulatát és bizodalmát, melyre oly nagy szükségünk van.
Mi annak az oka, hogy közerkölcsiségünk ily ijesztő mérvben hanyatlik, hogy éppen legkiválóbb nagyjaink, kikhez eddig a bűn legkisebb gyanúja sem férkőzött, haladnak lefelé a lejtőn, az örvény felé, melyen ha tovább haladunk, nincs számunkra többé menedék, mely elnyeléssel fenyegeti egész társadalmunkat. Vagy talán nem is létezik e bűn, talán nem is állunk az örvény szélén, s az, amit mi közerkölcsiségünk hanyatlásának, társadalmi korrupciónak tartunk, nem egyéb botrányhajhászási, vádaskodási viszketegnél? E kérdések merülnek föl előttünk önkénytelenül is a hírlapi leleplezések olvasásakor s ha figyelemmel kísérjük a botrány-hírek fölmerülése óta a tények láncolatát, kénytelenek vagyunk bevallani, hogy nem a botrányhajhászás, nem a vádaskodás mely magában véve is társadalmi bűn oka a korrupciónak, s hogy azok, kik leleplezéseket tettek, kik bátran rámutattak a rosszra, akkor követtek volna el bűnt, ha hallgatnak, mert azáltal csak tovább hagyták volna fejlődni a fekélyt, mely társadalmunk testébe már így is mélyen beleette magát.
Vagy bűnös-e az orvos, érheti-e szemrehányás azért, ha merész kézzel ál neki bonckésével a beteg testnek, kivágva a fekélyt, s meggátolja ezáltal továbbterjedését, hogy betegét az életnek megmentse? Nem lehet azért bűnös, s így nem követhetett el bűnt az sem, ki leleplezésével a társadalmon rágódó fekélyre rámutat, hogy ezáltal magát a társadalmat megmentse.
Ha rágalomnak, ráfogásnak bizonyulna be e vádaskodás, ha azok, kiket az sújt, sietnének az ellenkező bebizonyításával, tisztáznák magukat a vád alól, nem úgy, amint tetszik, párbajokkal, becsületbíróságokkal, hanem megdönthetetlen igazságú bizonyítékokkal, akkor mi volnánk elsők, kik megvetéssel fordulnánk el a rágalmazóktól, kik fölszólanánk a társadalmi bűnök e legrútabbja ellen.
Hanem ezt nem teszik. A botrányos bécsi rendjelpörtől kezdve, egész a csak legújabban fölmerült Szapáry-botrányig nem tapasztaltuk egyszer sem, hogy a becsületében megtámadott, nyíltan, férfiasan lépett volna föl a támadó ellen, nem nyújtották egyetlen esetben sem kétségbevonhatlan bizonyítékait szeplőtlen becsületöknek. Ahelyett, hogy az egyenes utat követték [volna], ahelyett, hogy nyíltan szembeszálljanak azzal, amit merő rágalomnak, ráfogásnak mondtak, csak álutakon, bújkálva, hírlapi nyilatkozatokkal igyekeztek ártatlanságukat bebizonyítani, s hogy ez mire vezet, láttuk a ZichyAsbóth-ügynél, hol a hírlapi polémia csak mindjobban elmérgesítette az ügyet, csak mindjobban belevitte a megtámadottat a posványba.
Azt mondják: a közönség szereti a botrányt, s hogy minél magasabb állású egyéneket érint az, annál nagyobb öröme telik benne. Ez igaz. De bár valaki egyszer azt állította, hogyha azt, amit ember csak egy nap alatt is össze-vissza gondol, legyen bár az illető a legártatlanabb, papírra tennék és a vizsgálóbírónak átadnák, az e gondolatokban okvetlen találna bűntárgyat, melyek alapján a legjámborabb embert is bebörtönözhetné, kétlem, hogy a vizsgálóbíró gondolatok alapján valami pozitív vádat képes volna fölmutatni, mint ez, a napirendben lévő leleplezésekben kétségbevonhatatlanul történik.
Száraz tények vannak e vádakban, oly tények, melyek meg nem cáfolása mellettük bizonyít, s föladja a vád emelőit a botrányhajhászás, a vádaskodási viszketeg gyanúja alól. Ne keressük tehát a társadalmi hanyatlást abban, hogy leleplezések történnek, ne mondjuk azt, hogy a gyanúsítás kap lábra közöttünk, mert nem gyanúsítás a száraz tények bebizonyítása, fölsorolása, hanem igenis előidézi társadalmunk korrupcióját az, hogy e vádak cáfolatlanul maradnak, hogy azok, akiket e vádak érintenek, nem sietnek éppoly kétségbevonhatlan bizonyítékait nyújtani ártatlanságuknak, szeplőtlen, tiszta becsületüknek, mint amily bizonyítékokra maga a vád támaszkodik.
Ez az a fekély, mely társadalmunk testén rágódik és terjed, terjed lefelé, mert a rossz példa mindég több követőre talál, mint a jó, s ez visz bennünket az örvény felé, mely elnyeléssel fenyeget.
Pedig isten óvja e csapástól mi magyar hazánkat.
[A vezércikk nagyrészt a jól ismert, társadalmi, politikai jelenségekre alkalmazott MK-motivumokból épült: lejtő, örvény, a cronique scandaleuse emlegetése, a sajtó hivatásának hangsúlyozása stb. Itt is, mint a Kálmán napja c. vezércikkben, irodalmi hivatkozás nyújt keretet, bár ezúttal nem Jókai, hanem Arany János idézésével. Mindemellett nem iktattuk az MK szövegek közé e cikket MK-nál szokatlan bőbeszédűsége, elnyúló, terjengős mondatai és időnként képzavarai miatt, amelyek így, együtt MK-nál szokatlanok lennének.]

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi