25. 52. sz., március 1.

Full text search

25. 52. sz., március 1.
Prielle Kornélia tovább marad itt köztünk, mint tervezte volt. Vasárnap a »Tolonc«-ban lép föl, mint Ördög Sára. Amire méltán kíváncsi lehet mindenki. Hétfőn pedig utolszor a »Caverletné«-ben lép föl.
*
Visszatérve a »47. cikk« előadására, nem hagyhatjuk megemlítés nélkül, hogy a Cora szalonjában az államügyész olyan ruhában jelenik meg, hogy szinte csodálni lehet, miszerint útközben, míg idáig jött, mint »csirkefogót« el nem fogta a szemfüles párizsi rendőrség.
Szégyelltük magunkat a jeles művésznő előtt, hogy e 80 ezer lakossal bíró városnak ilyen szalonembereket mutogat Aradi úr a színpadon. Aradi határozottan súlyos megrovást érdemel, hogy a nagymérvű pártoláshoz képest nem gondol arra, hogy a színtársulatot javítsa és szaporítsa, hanem a kevés személyzetű darabokban is nyomban statisztákat állít föl szereplőkül, úgy hogy alig láthatunk egy-egy darabot, hol legalább a külső illúzió meg legyen mentve.
Aradi üzletnek tekinti a színházat. S még ez irányban is a lehető legalacsonyabb fokról.
*
Mert hiszen Rákosi is üzletnek tekinti a Népszínházat. De oly üzletnek, mely terjeszkedni kíván. S az ilyen üzlet használ a művészetnek is, amiként bármely más szolid üzlet a vevőközönségnek.
A művészet olyan, hogy minden beleköltött garas tízszeresen fizeti magát vissza, s minden tőle megvont fillér negyvenszeresen bosszulja meg magát később.
De Aradi úr nem számít a »később«-re. Ő a jelen embere. És úgy gondolkozik, hogy »aki utánam jő, hadd csukja be az ajtót«.
Azonban a sajtó- és a Színügy-Egyletnek kötelessége, hogy a jövő fölött őrködjék, s ne engedje lankasztani a színészet iránti érdeklődést a közönségben rossz előadások által.
*
Ám tekintse Aradi úr üzletnek a színházat. Nekünk semmi kifogásunk ellene; de ne legyen olyan, mint a rossz haszonbérlő, ki egy év alatt kizsákmányolja a föld erejét s nem adja meg, amit a termőképesség nevelésének elve kíván.
A számok szólnak állításaink mellett.
Aradi úrnak ezidén alig voltak deficites estéi. Napi tiszta jövedelme a költségek leszámításával számításunk szerint átlag véve 92 forint. A tagok fizetése ebből 60 Frt. Marad tisztán Aradi úr személyére naponkint körülbelül harminc forint.
Ha Aradi úr e meggazdálkodott összegek felét társulata és ruhatára emelésére, egyszóval művészi befektetésekre fordította volna az idény elejétől kezdve, most 200 forint tiszta jövedelmű estéi volnának, s megvetette volna a színház iránti érdeklődés ágyát s előkészítette volna a közönséget az állandó színház eszméjének szükségszerű megvalósításához.
Azonban Aradi úr társulata s ruhatára éppen olyan ma, mint az idény elején volt, és előttünk fekszik a rideg adat, hogy az tökéletesen mindegy, akár pártolja Szeged közönsége a színházat, akár nem, azért a színészet mégsem emelkedik.
*
Bosszantó elgondolni, hogy egy olyan előadáson, mint a tegnapi, mely a költségek leszámításával háromszázhetvenkét forintot jövedelmezett tisztán (annyit, amennyit a Nemzeti Színház szokott), az államügyész úgy néz ki, mint egy bádogos legény hétköznap, mikor a korcsmából kidobják, a francia esküdteket pedig rongyos mándliba bújtatott statiszták képviselik.
Ez megjárja tán Promontoron vagy Göcsejen, hol egy icce borsó vagy egy font sódar a belépti díj… Ott azonban, ahol négyszáz forintra rúg a bevétel, olyan előadást követelünk, mely arányban álljon a közönség áldozatkészségével.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi