271. sz. november 30. A MAI ESTE

Full text search

271. sz. november 30.
A MAI ESTE
(A színházból)
Hol hagytuk el, aminek most jön a folytatása?
Éppen itt ültem ezen a helyen. Mintha csak tegnap történt volna. Prielle Kornélia is itt volt. Tegnap tapsoltunk neki a »Permeteg eső« című darabban. Nagy lelkesedés volt, mikor a koszorú leereszkedett, amelynek szalagjára én komponáltam ki a föliratot, »Dicsőséged nem permeteg eső.«
S amint mi a színházban elragadtatva mulatozánk, odakint azalatt nagy tragédia készülődék.-
Shakespeare úgy rajzolta a sötét végzetet, hogy a birnami erdő indult meg ellenségképpen.
Itt több történt; a folyamok indultak meg Szeged ellen.
Március 4-én a következő sorokat írtam a »Szegedi Naplóba«:
»A színházi előadásokat holnaptól kezdve betiltotta a főkapitányság. Elvártuk volna Aradi úr tapintatául, hogy maga hagy föl az előadásokkal, midőn a várost veszély fenyegeti. A kapitányság eljárását azonban helytelennek találjuk, mert indokolatlan. Ha azon analóg esetből merítette e rendelkezés indokát, hogy Budapesten is betiltották az előadást a végveszély idején a Nemzeti Színházban, hát igen rossz helyről merítette, mert igenis betiltotta a belügyminiszter az ország pénzén fennálló Nemzeti Színház előadásait, de nem a Népszínházét, mely a saját erejéből van hivatva megélni amely alul a megélhetési alapot elvonni csak akkor lehet, ha az eszközök, amelyekkel ezt teszi, vízveszély meggátlására történő hatósági intézkedésekkel jönnek kollízióba.
Ennyi a megsértett jog szempontjából. Annak azonban, ahogy még ezentúl is előadások legyenek, mi sem vagyunk barátai; a szerencsétlenség, mely a várost fenyegeti, sokkal lesújtóbb, mintsem ne tűnnék föl erkölcstelenségnek, ha még most is mulatni tudnánk, s a katasztrófa úgy találna, mint a vigadó Pompejit és Herculanumot.«
E napon (március 4-én) volt az utolsó előadás, s azután jött a sötétség. Az »özönvíz«.
A halottak visszajöttek, élők holtakká lettek.
Káosz lett minden.
S e faalkotmány, a szegedi színház, ahol annyi jókedvű mosoly ragyogott, ahol annyi kacaj csengett csak az imént is, szomorú menedékhellyé vált. A páholyok menekülő családokkal teltek meg. Olyan volt ez, mint egy özönvízi bárka, meg volt benne az a garancia, hogy össze nem dőlhet.
Szétfutott a lakosság, amit eddig a színi direktor urak csak úgy tituláltak, hogy »t.c.publikum«; rom lett a város, csak itt-ott maradt meg egy-egy ház: mintha a »Halál« és a »Pusztulás« a vizitkártyáját hagyta volna hátra benne.
Ki hitte volna akkor, hogy az Úrnak ebben az esztendőjében itt még színielőadás lesz? !
Hogy újra fölharsog a muzsika, föllebben a kárpit, s festett nyomort s festett örömöket fog mutogatni a színpad vidám népe!
Festett nyomort az igazi nyomornak, festett örömöket az örömtelenségnek!
Kínos lesz ez, visszataszító lesz ez.
És íme egy varázsvessző…s elvész a sötét kép és keret, mintha csak gonosz lidércálom lett vón' minden a régiben van.
Talán semmi sem is volt igaz belőle.
Hiszen úgy van minden mint tegnap, a gázak, melyeket tegnap oltottak el, midőn Prielle »Caverletné«-ben befejezte végjelenetét, újra ragyognak, s Prielle Kornélia ismét ott áll a színpadon… még a toalettje is az. A tegnapi fehér ruha.
Milyen kellemes egymásután.
De jó hogy nem igaz, amit a két előadás »közben« álmodtunk!
…Hogy nem igaz, miszerint abban a páholyban hol ma az a szép rózsaszín ruhás asszony ült, egy holt gyermek feküdt nemrég kiterítve szegényes ravatalán… Egy vékony faggyúgyertya világítá a tágas kórházat.
…Hogy lent a földszinten, hol életvidor színházi közönség nyüzsög nevetkérőzve, zöldszínű posvány habjaiban békasereg dévajkodott azelőtt…
Semmi sem igaz. Mese az csak! Nem jó rágondolni sem…
Nini, a koszorú, mely most ereszkedik alá Prielle Kornélia lábaihoz, művészete méltánylatául…
Nem lehet az, hogy itt tenger lett volna; Hol termettek volna akkor e virágok?
Vagy hogy talán az a rege ismétlődik, hogy a költő megénekelte a felhőket, s másnap rózsák estek hó helyett.
Prielle jelenléte rózsákat csal a temetőkbe.
...................
Aradi úr nem mutatta be társulatát, mert ez csak az esetben történhetik, ha mint tervezve volt, egy kis operettet is előadat. Így az énekes személyzetről még fogalmunk sem lehet.
A mai előadás kellett, hogy ünnepélyes színezetű legyen, mert bizonyára nem jelentéktelen mozzanat, hogy Szegeden újra megnyílt a színház, s ezért teljesen indokolva van a Hymnusz, sőt még egy »prológ« sem lett volna tapintat nélküli.
A »Szigetvári vértanúk« azonban helytelenül volt választva, mert mint töredék kevés élvezetet nyújt, s egyetlenegy olyan momentumot sem, mely különösen illenék helyzetünkhöz. »Hős Pálffy«-t szerettük volna látni ez alkalommal.
Annál jobb azonban a »Szikra«, melyben Prielle Kornélia a szó szoros értelmében remekelt. Somogyi semmit sem rontott a nagyon nehéz szerepen, sőt voltak egyes mozzanatok, amelyeket szépen juttatott érvényre. Főhibája, hogy Raul alaptermészetét a könnyelműséget és szeleburdiságot nem emelte ki kellőleg.
A működő személyekről még ma nem szólunk.
A színház zsúfolásig megtelt közönséggel, mely Prielle Kornéliát ki még az éjjel visszatér Budapestre kiléptekor szűnni nem akaró viharos tapsokkal fogadta. A város színe-java volt ott. Az előkelő világ közül ott láttuk egy páholyban Tisza Lajos királyi biztost, egy másikban pedig Kende Kanut és Szemző Gyula képviselőket, a főispánt stb. Holnap a »Sárga csikót« adják.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi