JÓKAI SZEGEDEN

Full text search

JÓKAI SZEGEDEN
Nagy regényírónk végre meglátogatta Szegedet. A tegnap déli vonattal jött, s mindjárt délután megnézte csolnakon a vasúti töltési munkálatokat.
Mikor a csolnak végigsuhant a rókusvárosi romok és düledékek közt, Jókai arcán a meghatottság látszott.
Ilyen nagy pusztulásról fogalmam sem volt.
Szebben van már ez leírva mondám – a »Kárpáthy Zoltán«-ban és az »Új földesúr«-ban.
Ellenkezőleg; csúnyább pusztulás ez a leírottnál, s éppen ezért sokkal szebb.
Midőn a csónak a vasúti hírhedt új töltés mellett járt, a szádfalon túl az éppen akkor kerekedett szélben ölnyi hullámokat hányt az ár. Jókai csodálkozva jegyezte meg, hogy a Balatonon még a legnagyobb viharban sincs ilyen hullámverés.
A töltési munkálatokkal meg volt elégedve, amit egy kormánypárti képviselőnél, aki még azonfölül Tisza Kálmánnak személyes barátja, nem lehet rossznéven venni. Visszafelé jövet, mintegy három perc alatt, lerajzolta albumába az Illovay-féle malmot.
Az Illovay-féle malom leginkább ragadta meg figyelmét.
Ha jó kép lesz szólt az első egy-két odavetett vonásnál , hazaviszem a Róza leányomnak, ha ellenben nem sikerül, jó lesz a képeslapomba, a »Népvilágba«.
Mivel azonban Jókai ügyes rajzoló (valamikor festőnek készült), olyan szépen oda teremtette a regényes düledéket a papírra, hogy bármely művésznek tisztességére válnék. A szomorú malom minden legkisebb részlete is híven kidomborodik a képen, mellyel hihetőleg nemsokára találkozni fognak a »Népvilág« olvasói.
Estefelé megnézte a többi látnivalókat, a töltéseket, a szivattyúzást. Leginkább a vasúthoz vezető töltésen levő barakkok érdekelték:
Ezek itt nagyon rossz helyre vannak építve mondá Tisza Lajos.
Nem is érdemli meg az ilyen tákolmány, hogy jobb kilátás legyen belőle ha úgy sincs belőle semmilyen kilátás (t. i. a barakk-házaknak nincsenek ablakai).
Nagyjában a következőket jegyezte meg állapotainkra vonatkozólag Tiszának. Szeged ma sokkal kevesebb a semminél. Mert ha csak semmi volna, legalább nyomban lehetne építkezni.
Majd ismét így szólt a királyi biztosnak:
Ne sokat törődj a házakkal, hadd legyenek a házak alacsonyak, szerények és kevésbé díszesek, csak a töltések legyenek magasak és erősek.
Az estét Jókai a »Hétválasztó« egyik szobájában tölté, hol a biztosi tanács tagjai közül is többen környezték (kikkel Jókai, mellesleg legyen mondva, nincs megelégedve). A vacsoránál Komjáthy Béla orsz. képviselő mondott rá toasztot.
Ma korán reggel a királyi biztos és tanácsosainak kíséretében az Öthalomra rándult ki a nagy író, de nem találta a helyet érdekesnek, talán azért mint mondá , mert ott egy tudós (Varázséji) mutogatta a tájékot.
Ebédre Tisza Lajos hívta meg: de nem fogadta el meghívását.
Szívesebben ebédelek a fiúkkal mondá , mert félháromkor úgyis indulnom kell.
Ebéd alatt, mely három egyszerű ételből, gyümölcsből s italnak az általa oly szépen megírt »Chateau Palugyai«-ból és Gieshübli vízből állott, derültebb kedélyhangulatba jött, mert Jókait kevés beszédű, komoly embernek lehet mondani, ki amily bőkezű szellemével, amikor ír, éppen olyan zsugori azzal, ha beszél.
Különösen a halpaprikás bájolta el; mégiscsak megérdemli ez a Szeged, hogy nagy város legyen, ha így lehet itt enni hétköznap.
Ebéd után véletlenül megindult orromból a vér.
Ugyan mennyibe kerülhet ebből a vérből, öcsém, egy liter? kérdé tréfásan.
Két óra után kikísértük az indóházba, hol már az öreg Keméndy bácsi várta a podgyászával.
Milyen szép dolog mameluknak lenni mondom Jókainak , rendőr kíséri mindenütt, mint a cárokat.
Az ilyen városban kevés annak a haszna, hol csak úgy esik lopás, ha maga a rendőr a tolvaj tréfálódzék Jókai.
Körben álltunk az indóház udvarán, hol lassanként egész udvar képződött Jókai körül. A közönség özönlött, hacsak távolról is látni Európa egyik legnagyobb és legszeretettebb emberének arcvonásait.
Hogy a kíváncsi szemektől és a tolakodóktól megkímélve legyen, figyelmeztettem, hogy a vonat még soká nem indul, jó lenne talán, ha benn az ebédlőben leülnénk, legalább nem fárad ki az álldogálásban.
Jókai mosolyogva veté ellen:
Még majd azt hinné a közönség, ha bemennék, hogy én önökkel rossz lábon állok.
A vonat elindulta előtt, miután megváltotta első osztályú jegyét (dacára, hogy ingyen jeggyel is utazhatna), Keméndy bácsit megkérte, hogy vegyen neki az útra egy-két újságot.
Meg is hozta az öregúr a »Lloydot« és az »Egyetértés«-t. A »Pester Lloydot« átvette tőle Jókai, hanem az »Egyetértés«-hez hozzá nem nyúlt.
Azt neked testálom mondá ; ilyenért nem adok pénzt. Mert hát engem eleget szidnak ingyen is.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi