94. sz., április 30. SZEGED, ÁPRIL. 29-ÉN

Full text search

94. sz., április 30.
SZEGED, ÁPRIL. 29-ÉN
Cívódó házaspárak is megérhetik az ezüstlakodalom napját, ha nem éri őket az évek hosszú során át oly csapás, mely elszakítja az őket lazán összekötő, elkopott szálat. Pláne mikor a házasságot nem az ifjú szerelem, hanem behálózó kerítőnénék ravasz szorgoskodása szülte.
Ilyenféle házasságban éltek mai napig Szeged városa és a Pallavicini őrgróf. Eladták az arát a megvásárolt násznagyok, és a mosolygó vőlegény nem bocsátotta ki többé karjai közül az ölelésével agyonszorongatott szépet. A mézeshetek édes mámorát sohasem ismerte. Neki csak a meggyaláztatás keserű könnyei jutottak, s vigasztalásul kifizethette frigytársának óriási számláit.
Ezen áldásos házasság tart még mindig, de csak azért, mert a válópör nincs megindítva.
A válópör gyors lefolyását elősegíti a felek kölcsönös beleegyezése. Sajátságos viszony. A férj is megunta az asszony pénzét vesztegetni. Megsajnálta.
Eddig mily óriási összegekre megy a kótyavetye rendszer költsége! Szeged jövedelmeinek lényeges része, mely különben kulturális célokra szolgált volna, föl lett emésztve a Tisza elleni védelmi harcban.
Hogy részben még kövezetlenek Szeged városának fő közlekedési erei, annak oka a Tisza. Hogy csatornázási rendszerünk nincs, s városunk levegőjét a nyílt csatornákból párolgó bűzök megfertőztetik a közegészség végtelen hátrányára, hogy nem bírtunk még szert tenni állandó hídra, nem építhettünk állandó színházat, hogy nem tudtuk gyermekeinket elegendő és megfelelő iskolahelyiségekkel ellátni, mindezekért okozhatjuk a percsórai társulattól ránkszármazott terheket.
De még ez nem elég. A múltat ha elviseltük, miből fizessük az óriási adósságot, melyért minduntalan fenyeget a végrehajtó, ki nemegyszer tényleg meg is zálogolta a várost.
Nem azért tartunk a férj-urunknak kukli-prédikációt, hogy vele zsörtölődjünk. Mit használnának a rekriminációk? Épp oly kevéssé adják vissza elköltött pénzünket, mint a római császárnak az elveszett légiókat. De a római császár sem küldte Varust többet Germániába, és mi is meg akarunk szabadulni ellenséges szövetségesünktől.
Békét akarunk kötni, örök békét a Tiszával és gróf Pallavicinival.
Választassék el végzetes házasságunk, s mint barátok, mint egyenjogosult tényezők tudni fogunk megegyezni egyenlő alapon. A mostani alkuban mi is szabadok leszünk és nagykorúk, mert lezártuk az abszolutizmus gyámságát, s akarhatunk, mert alkotmányos jogunkkal élünk.
Tehát mire várunk még, hogy a kezdeményezést megragadjuk?
Oly mozdulatlan tömeggé fásultunk a bennünket ért szerencsétlenség által, hogy lökést várunk, mely mozgásba hozzon?
A kormány hajlandó most Szeged érdekeit méltányolni, a gróf maga is saját jóindulatánál fogva, vagy a világ részvéte által ráparancsolt dekorumból minden úton és módon könnyebbíteni fogja megegyezésünket.
Ne szalasszuk el a kedvező percet. Intézkedjünk az előmunkálatokról s megbízottakról, kiknek nemcsak tudományuk és tárgyismeretükbe[!] , hanem kiválóan jellemükbe[!] bízhatunk. Becsületes és eszes képviselőkre van szükségünk, mert mindkét tulajdonságuknak a tűzpróbát kellend kiállnia.
Mulasztások pótolhatatlan károkat okozhatnak, melyekért azok fognak felelni, kik elkövették.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi