284. sz. december 16. SZEGEDEN, DEC. 15-ÉN

Full text search

284. sz. december 16.
SZEGEDEN, DEC. 15-ÉN
Ismét parlament nélkül vagyunk! Az országgyűlés tagjai hazamentek, elszéledtek a szélrózsa minden irányába, hogy előkészüljenek a beszámoló beszédekre, melyekkel szent karácsony ünnepén híveiket, választóikat meglepjék, vagy hogy kinyugodják a t. házban folyt heves viták fáradalmait, s új erőt gyűjtsenek a következő ülésszakra.
Sajátságos jelenség ez nálunk, hogy rendesen akkor napolja el magát az országgyűlés, rendesen akkor állnak be a szünidők, mikor sötét napok vetik előre árnyukat, nagy veszély küszöbén állunk. Mikor a bosnyák okkupáció megkezdéséről volt szó, akkor is szünetelt az országgyűlés, s az új ülésszak már csak mint bevégzett ténnyel foglalkozhatott az okkupáció kérdésével. Most, mikor az országot mindenfelé árvíz fenyegeti, mikor a legéletbevágóbb vízvédelmi kérdések merülnek föl naponta, ismétlődni látjuk azt, ami a boszniai kérdéskor történt; az országház tagjai elszélednek, hogy ne legyen aki erélyes intézkedésekre szoríthassa a minisztériumot a vízvédelmi kérdésekben, s ki tudja mikorra ismét összegyűlnek, tanácskoznak az ünnepek után, nem-e ismét csak a bevégzett tényekkel szomorú tényekkel lesz dolgunk, nem-e csak azt kell majd tudomásul venniök, hogy itt és itt partszakadás következtében ezt, vagy amazt a virágzó várost öntötte el az ár.
Ideje volt-e már, hogy a karácsonyi szünidő az országházban kezdetét vegye?
Nem! Az ünnep még messze, a helyzet rendkívüli, annyira rendkívüli és veszélyes, hogy még ünnep küszöbén sem volna vele szemben menthető az országgyűlés berekesztése.
De azért a honatyák nyugodtan mentek haza, s a kormány elégedetten önmagával, örömmel nézi távozásukat.
S van is oka örülni.
Öröme olyan, mint az iskolás gyermeké a szünidők beálltával, mikor tudja, hogy övé a világ, és nem áll mögötte a tanító nádpálcával, hogy megsuhintsa fölötte, ha valami csínyt követ el.
A képviselők elszéledtek, fejbólintók úgy, mint ellenzékiek, s a kormánynak szabad keze van. Nincs aki felelősségre vonhassa akkor, mikor e felelősség a legnehezebben kell hogy reá súlyosodjék.
S a kormány örül szabadságának. Könnyebbülten lélegzik föl azon tudatban, hogy nincs mögötte a tanító, a mester, hogy megsuhintsa fölötte pálcát, ha félre lép a helyes útról, ha csínyt követ el.
De nem is kell félre lépnie, csak tovább haladnia azon az úton, amelyen megindult, hogy bennünket is, magát is az örvénybe sodorjon, a vízszabályozási kérdések lejtőjén. Az a válasz legalább, melyet Péchy közlekedésügyi miniszter a vízvédelmi kérdésekben hozzá intézett legutóbbi interpellációra adott, nem mutatja legkevésbé sem azt, mintha e ránk nézve életkérdéssé vált ügyben a kormány helyesebb útra akarna térni, jobb irányt igyekezne követni, s kivált most, mikor a jövő hó közepéig ismét föltétlenül uralja a helyzetet, az országgyűlés ellenőrködése nélkül.
S épp azért, mert nem látjuk a kormány javulási szándékát, épp azért, mert a helyzet oly válságos és fenyegető, az ország minden részéből, a vizek mentéről érkező hírek oly aggasztók, kárhoztatnunk kell az országgyűlés tagjainak könnyűvérűségét, mellyel az abnormis viszonyok közt is berekesztették az ülésszakot ily korán, az ünnepek beállta előtt.
A népképviselet föladata a népek érdekeinek megvédése legelsősorban, s amikor ez érdekek ily komolyan veszélyeztetve vannak: nem illeti pihenés a népképviselet tagjait.
Vagy képesek ünnepet ülni a mi honatyáink, mikor ezerek jaja cseng fülünkbe az elárasztott vidékek felől?
Képesek vígadni és semmittevésnek adni át magukat akkor, mikor a nyomor és ínség ezer alakban mutatja magát országszerte, és képesek ily viszonyok közt szabad kezet engedni a kormánynak, mely lelkiismeretlen sáfárkodásával eddig is annyi átkot hozott már reánk?
A tény, hogy már hazamentek a fővárosból, hogy az ülésszak berekesztetett, emellett bizonyít, s mégis azt hisszük, hogy az elnapolás még nem következett volna be, ha azt a kormányelnök nem indítványozza, s fejbólintó mamelukjai nem mondják rá, hogy »úgy legyen!«
Mert a kormánynak, mint Bosznia okkupációjakor, most is szüksége van rá, hogy szabadon, nem feszélyeztetve az ellenzék által, mozoghasson a vízvédelmi és szabályozási ügyek általa teremtett átkos labirintusában, s ez csak úgy lehetséges, ha az országgyűlés elnapoltatik.
Ezért mentek haza a honatyák ily korán karácsonyi szünidőkre. Otthon hallgathatják választóik panaszszavait, nézhetik a nyomot, s ha majd az új ülésszak megnyílik…
Nos, akkor ismét csak követni fogják a kormányt hű uszályhordozói, s ha kissé feszélyezve is az ellenzék által, de tovább haladnak a lejtőn, mely a bukáshoz vezet.
Csak az volna a vigasztaló: ha előbb buknának, semhogy minket, az országot is magukkal rántják ez örvénybe!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi