11. sz., január. 15. TÜNTETÉS A FŐVÁROSBAN

Full text search

11. sz., január. 15.
TÜNTETÉS A FŐVÁROSBAN
Vér folyt! Magyarország fővárosának utcáin vér folyt.
A katonaság dobpergés és föltűzött szuronyokkal vonul végig az utcákon, ledöfve azt, ki nem tud elég gyorsan kitérni előle.
A tegnapihoz hasonló jeleneteket nem értünk meg 1860 óta. Akkor azonban az osztrák abszolutizmus nevében szúrták le a hazafiakat a feketesárga lobogóra fölesküdött zsoldosok.
Tegnap a korrupció, hitszegés és jogföladás »nemzeti kormánya« ontott vért az utcákon.
A szabadalmazott orgyilkosok művét újabb merénylettel koronázta Tisza Kálmán kormánya.
Rátörtek a tüntető közönségre, mikor már szétoszlott volt. Nekizúdították a katonaságot a polgárságra, hogy szúrjon le, akit ér.
Ez a véres brutális erőszak megtorlást követel.
Az a kormány, mely fölhatalmazta rendőri közegeit arra, hogy bottal és korbáccsal rontsanak a közönségre; az a kormány, mely katonaságot küldött a polgárság ellen – távozni fog helyéről a közfölháborodás pressziója alatt mielőbb!
*
A Kaszinó előtti tüntetésnek tegnap folytatása, éspedig szomorú folytatása volt. 7 órakor este már sűrű tömegben gyűlt a nép a Kaszinó elé, s folytonos zajongás között kövekkel kezdték hajigálni az ablakokat. – A Hatvani utcára néző első emeleten csakhamar be volt verve minden ablak. A rendőrség tartózkodóan viselte magát, s csak néhány lovas és több civil rendőr igyekezett lecsöndesíteni a népet; ez azonban sehogy sem sikerült. Akit a rendőrök el akartak fogni, azt rögtön körülvették, és nemcsak kiszabadították, de kezdették ütni a rendőröket is. Így történt, hogy 8 óra tájban egy lovas rendőrt lerántottak a lováról, több gyalogost pedig véresre vertek. 9 órakor a tömeg áthúzódott a Szép utcába, s a Kaszinó első emeletén lévő ablakokat kezdte egyre-másra bezúzni. Mindegyik ablakcsörömpölést viharos kiáltás követte, s rövid negyedóra múlva ez oldalon sem volt egyetlen ép ablak. A függönyök mögött azonban mozgó árnyakat lehetett látni, s akadtak, akik most a Kaszinó épületébe akartak behatolni. Kezdték tépni a járdaköveket, a falakról tégladarabokat törtek le, s valóságos kőzápor zuhant az ablakokra. – Ekkor fölhangzik egy kiáltás: »Gyerünk föl az urakhoz!«, s egy pillanat múlva mint az áradat omlott be a nép a nyitva hagyott Szép utcai kapun. Ekkor elővezényelték a lovasrendőröket. Ezek körülbelül húszan rohamot intéztek a Szép utcában levő tömegre. A nép kőzáporral fogadta őket, de látván, hogy ellenállásra gyönge, megfutott, s a lovasok által folytonosan üldöztetve, a Cukor utcán két részre szakadt, s egyrésze az Egyetem utca felé, másik része az Országútra vonult ki. A lovasrendőrök ezután teljesen elzárták a Hatvani utcát. A nép most már az Országúton, a Hatvani utca végén gyülekezett össze.
A lovasrendőrök meggátolták, hogy a tömeg visszaözönöljék a Kaszinó elé, de a nép folyton ingerültebb lett. A gyalogrendőrt, aki valakit el akart fogni, megrohanták úgy, hogy betört fővel, vérbe fagyva szállították őket, körülbelül nyolcat a rendőrségi palotába. A tömeg a színházból jövőkkel, s az Országútról folyton nőtt, elannyira, hogy benyúlt egészen a Kerepesi útra a Nemzeti Színházon fölül, s az Országúton kétfelül is sűrű tömegben állott. Ily nagy tömeggel szemben a rendőrség a katonaság segítségét vette igénybe. Az egész Kussevich-ezred előjött a kaszárnyából, s mindenekelőtt a Hatvani utcát tisztították meg. A Hatvani-utca fölső végén körülbelül száz embert állítottak föl. A néptömeget oszlásra szólították föl, de hiába, mert az elöl állók nem mozdulhattak a hátullevők nyomásától, a hátrább állók pedig nem is hallották a fölszólítást. Ekkor a vezénylő Krautwald tábornok föltűzette a szuronyokat. Azután hatszor egymásután fúvatta a roham jelét, hogy ezáltal bírja a tömeget oszlásra, amit ez azonban nem érthetett meg. Ezután kiadták a parancsot a szuronyrohamra.
A katonák rohamlépésben mentek a tömegre, s számos embert megsebesítettek, többet olyan szerencsétlenül, hogy szinte élettelenül rogyott össze. A tömeg kétségbeesetten futott a Kerepesi útra, de ekkor szembe jött egy század katonaság, körbe fogva futókat, sok embert megsebesítettek szuronyokkal. – Lassanként széjjeloszlott a nagyobb tömeg, de a mellékutcákban ismét összegyülekezett. A katonaság erősítésére újabb segítség érkezett a kaszárnyából – hol különben készletben állott két század huszárság is –, s ezután ötven embernyi őrjáratok mentek széjjel, mindenütt szétoszlatva a csoportosulókat. A sebesülteket részben a Rókus-kórházba szállították, részint a rendőrség palotájába. Körülbelül 60-80 egyént tartóztattak le, közöttük számos gyereket és munkást.
*
A véres áldozatok egyike, egy intelligens úri ember, szemén keresztül fejébe hatoló szuronydöfés következtében a Zrínyi-kávéházban, hová ápolás végett vitték, meghalt.
(A névtelen vezércikk sajátos kompiláció. Az első rész valószínűleg MK-tól származó hangulatkeltő bevezetés, amelyben azonban egy-egy szólam pesti lapokból kölcsönzött. így például az első sor az Ellenőr c. napilap 1880. jan. 14-i 22. száma esti kiadásának vezércikkére utal: »Az éjjel vér folyt a főváros utcáin!« A 8-10. sor a Közvélemény c. napilap 1880. január 14-i vezércikkéből való – szószerint. A második – csillagok közé foglalt, tudósítás jellegű – rész ismét az Ellenőr 1880. január 14-i, reggeli kiadásából átvett szöveg. A befejező hír a halálesetről – más fogalmazásban – számos lapban megjelent.
Mivel MK elmulasztotta az átvételek szokásos jelzését – pl. »E – r.«, »K – ny.«– a SzH kifogásolta az eljárást 1880. január 16-i számának Újdonságok rovatában. MK a továbbiakban ügyelt forrásai megnevezésére, ld Zavargások a fővárosban c. cikke január 17-én. – Nacsády – nem ismerve a cikk kompiláció voltát – mint MK szavait idézi éppen az átvett 8-11. sorokat: 89. 1.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi