40. sz., február 19. [HALMY BEMUTATKOZÁSA]

Full text search

40. sz., február 19.
[HALMY BEMUTATKOZÁSA]
Zsúfolt ház előtt lépett föl tegnap jeles művészünk Halmy, dacára hogy a darab nem valami különös termék s hogy bérletszünetben adatott. Jelenetről-jelenetre tapsolták s a mai nap folytán egész Halmy-láz uralkodott a közönségben, mindenki látni akarja.
Azonban a választott darabokkal nem vagyunk megelégedve, Halmi urat legkitűnőbb szerepében, a »Párbaj«-ban szerettük volna látni. Kérjük is az igazgatót, iparkodnék Halmy urat megnyerni még egy hatodik előadásra is, amikor a »Párbaj« kerülhetne színre, ha már a »Proletárok«-at nem láthatjuk.
*
Holnap, csütörtökön Peterdiné asszony jutalomjátéka, a »Trapezunti hercegnő« című operett jön színre. Mint fülheggyel halljuk, valami privát klikk, mely különösen is buzog Peterdiné asszonyért, eklatáns módokon akarja rokonszenvét feltüntetni művészete iránt: ami nincs helyén, mert a művészetet pártolni érdem, de a művészetben a tehetségtelenséget tüntetni ki, nem pusztán jux, hanem egyenesen vétség a művészet ellen. De éppen ilyen hibába esnek azok, kik az indokolatlan ovációkra revánsul, állítólag ellentüntetésekre készülnek.
Eddig hála istennek meg voltunk kímélve az ilyen fertálymágnás stikliktől. – Ezek a pesti mágnás kaszinó privát kiváltságai. Ne majmoljuk azokat a gentlemanokat, mert bizony-bizony ők lesznek nevetségessé. – Reméljük is, hogy egészen csendesen folyik le a holnapi est.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi