284. sz., november 30. MUKÁNYI

Full text search

284. sz., november 30.
MUKÁNYI
Szombaton ünnepies este volt a Mukányi előadása alkalmából. A »Proletárok« jó emléke, mely előtte jár a Mukányi sikereinek is, megtöltötte a színházat minden zugában. Még a karzat is tömve volt.
A darab tartalmát, méltatását mindazok, akiket érdekelt, csak az imént olvasták a fővárosi sajtóban, mert esemény volt a Mukányi első előadása Budapesten is, s az egész ország kíváncsi volt az első estére, mert sokat vár a darab költőjétől.
A darab meséjébe tehát nem bocsátkozunk, annyit jegyzünk meg csupán, hogy a Mukányi bizonyos tekintetben haladás a szerzőtől, dacára, hogy nem áll azon a fokon, melyben a Proletárok, efemer mű ez, de ötleteiben, az alakokban s azok festésében annyi humor és ízlés, kerekdedség van, amennyit éppen »Csikytől« nem lehetett várni, mert éppen ez irányban volt a leggyöngébb, hol most a legerősebbnek mutatta magát.
Most már tehát csak egy kívánni való maradt fönn, az, hogy vajha a nőalakjai életteljesebbek lennének. Az író, ki oly élesen látja a társadalom ereit, amint lüktetnek, nem ösmeri a nőket, – mert pap, vagy talán helyesebben: dacára annak, hogy pap.
A nőalakok a »Mukányi«-ban nem érnek egy fakovát, hideg, bágyadt, életnélküli lények azok, akiket a szerző selyemzsinóron rángat erre-arra, – amint szüksége van rájuk a meseszövésnél.
Jól mondja Dumas fils, hogy a nők olyan örvény, amelynek mélységét senki sem ösmeri, vagy olyan rejtély, amelynek kulcsát senki sem találja ki.
De mégis ösmerni kell legalább az anyagot, az alkatrészeket, amelyekből gyúrva vannak – mert enélkül társadalmi darabot, jót írni nem lehet.
Mert minden szövevényben ők vannak benne.
Ők, les femmes qui tuent et les femmes qui votent.
A három legfőbb szerep (Zápolya Ignác Mukányi és Kozák Manó) közül az első kettő jó kezekben volt Makónál és Szelesnél. Makó úgyszólván tökéletes volt, a nyelvtudóst élethíven állítá elénkbe, míg Szeles kissé túlzott talán itt-ott, de egészen jeles alakítást produkált.
Zilahy adta a reportert, a darab kétségkívül legmulatságosabb alakját, azonban teljesen elhibázta, mert neki egy kikeresztelkedett zsidó reportert kellett vala ábrázolnia zsidós dialektussal, s kirívó szemtelenséggel úgy, hogy mindenki megutálja, Zilahynál azonban csak az orr mutatta, hogy zsidót ábrázol, ahelyett a firtli-újságírók vonásait keverte bele a színezetbe, melyeket a szerző rendelkezésére bocsátott, hogy a szegény Kozák Manóval, midőn a darab végén megverték (Zilahy csak sehol sem kerülheti ki sorsát) a publikum inkább rokonszenvezett, mint bárki mással.
A mellékszereplőkről szólva a főispán nagyon kopottnak nézett ki, ifjabb Varga Gergely (Kutasi Mariska) értelmesen adta kis szerepét és élénkséggel mozgott a színpadon, nem különben meglepő volt, hogy Somogyi Nelli, kire ezúttal először volt nagyobb, önállóbb szerep bízva, mintha kicserélték volna, kedvvel és természetesen játszotta el azt.
Az összjáték, a rendezés mind igen dicséretes volt a körülményekhez és viszonyokhoz képest. A közönség feszült figyelemmel, kitörő tapsok és kacaj között hallgatta a kiváló irodalmi újdonságot, mely még sok élvezetes estét fog nyújtani Szegeden is.
*
Itt e rovatban említjük meg azon fájdalmas veszteséget, mely a színművészetet Kéler Ilona kisasszony halálával érte.
A szép, délceg leány, kit tegnap temettek Kolozsvárott, egyike volt a drámai múzsa legszebb reményeinek.
Szép pálya, fényes jövő állott előtte. Azon jó lelkek közül való, akit mindenki szeretett, s aki mindenkit szeretett.
Harmadéve télen találkoztam vele utoljára Budapesten.
»Hát magát nem kaphatnánk meg Szegedre?«
»Tudja, majd öreg koromban, ha a fővárosokból kivénülök.«
»Akkor nem kell. Ki nem állhatom az anyaszerepeket.«
Szegény Ilonka! Legördült az utolsó függöny, s nem tapsolunk, hanem siratjuk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi