TOLDALÉK

Full text search

TOLDALÉK
a Komjáthy fotográfiájához
Megígértem vasárnap, hogy még elmondok Komjáthyról egyetmást. Nem akarok azonban azzal brillírozni, hogy jelentéktelen tárgynak is nagy feneket kerítsek.
Komjáthy sokkal finomabb ember, mintsem nekem valaha megbocsáthassa, hogy a publikumot oly hosszan untattam vele.
Amilyen hiú, ő mindenekfölött szeretetreméltónak akar látszani.
Minthogy előző cikkemben egy kicsit megkapkodtam, már nekem olyan galambszelíd szívem van, hogy most szeretném kiengesztelni, s szeretetreméltónak láttatni egyéniségét.
De erre csak egy mód van.
Ha Bakayról írok.
Mert Bakay mellett még Komjáthy is szeretetreméltó.
Írok hát Bakayról.
Hol van, mit csinál, miben fáradozik a jámbor Bakay? Hát biz az most macskából tigris lett, s a tejes köcsögöktől átment oda, hol vért früstökölhet és miniszterhúst vacsorálhat.
Ehhez azonban, ha étvágya van hozzá, semmi közünk, de ha volt az ő esetlen interpellációival, melyeket az »Oroszlány kávéház« asztalainak kedveért tett, veszélyeztetni a legfontosabb ügyet, mely valaha e város népe fölött a »lenni« és »nem lenni« ominozitásával függött a bizonytalanságban. [!]
Minek tolja föl magát »Végzetnek« az olyan ember, kinek a legprimitívebb ismeretei sincsenek a parlamenti szokásokról?
Tudjuk, hogy a szegedi javaslatok most fognak kerülni tárgyalásra a képviselőházban, és tudjuk, hogy azok sorsa a »többségtől« függ, azon többségtől, mely Tisza Kálmán utóbbi beszéde óta ismét egészen az övé.
S most, midőn néhány nap múlva Szeged legnagyobb érdekében szükségünk van a többség jóakaratára, ő akkor ügyetlenül egy támadó csatát intéz az ellen, akinek a többség a markában van, Tisza Kálmán, s általában a kormány ellen. Interpellációkkal dobálódzik, provokálja, ingerli Tiszát, mikor tudhatná, hogy amit válaszolni fog, legyen az bármi, a Ház tudomásul veszi s e tudomásul vétellel lehet prejudikál ama jóakaratnak, melyre összes reményeinket építettük.
Rosszakarat-e ez Bakaytól, vagy csak értelmetlenség, hogy azért, miszerint itt Szegeden nehány tudatlan ember előtt erősödjék a renoméja, kockára veti Szeged sorsát a legkönnyelműbb módon?
De hisszük, Tisza Kálmán jobban szereti Szegedet Bakaynál. S az ő ügyetlenségeért, utat talál, hogy ne Szegedet büntesse. Mert Tisza Kálmán, megengedem, sok rosszat tett ebben az országban, de mindig úr tudott maradni. S egy úrban mindig van annyi erő, hogy bizonyos dolgokat megvetni tud, de megtorolni nem.
De íme, a Komjáthy rovására szidom Bakayt, mikor tulajdonképpen Komjáthyt kellene szidnom, mert ő van most szőnyegen. (Perzsaszőnyeget értek, mert amilyen finom ember, megapprehendálja.)
Valóban, ígéretemhez képest ezt kellene tennem, de most, midőn a szegedi kölcsön fölött tárgyal a királyi biztosság s éjjel-nappal számokkal foglalkozik, nem volna tőlem illő dolog egy nullát lerántani.
Ezért nem nyúlok hát Komjáthy Bélához, hanem hagyom addig, míg valami nagy dolgot fog elkövetni.
De nem, – miért mondjak le róla örökre?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi