65. sz., március 18. ZICHY VIKTOR NYÍLT LEVELE

Full text search

65. sz., március 18.
ZICHY VIKTOR NYÍLT LEVELE
A Zichy–Asbóth ügy epilógja hangzik el ezzel, a függöny legördült e különben sajnálatos dolog fölött, s Zichynek vesztett ügye van, mert szavát senki se hallgatja meg most, s ha a legnagyobb igazsága lenne is, a pusztában kiáltó szó lenne az már, mert [a] Zichy–Asbóth ügy fölött, Zichy elítélése után rég napirendre tért a közvélemény. S annak a figyelmét nem lehet többé visszahívni.
Hiába kezdi röpiratát a gróf a keserűség érdes és hatásra számított hangján, hogy: »Tisztelt közönség! Egy elítélt ember sorai ezek. Egy emberé, akit elítéltek kihallgatás nélkül, és ki nem hallgatták, hogy elítélhessék.
Aki ellen a legsúlyosabb állításokat bizonyítéknak vették megvizsgálatlanul; azt pedig, hogy minden tőle kitelhető módon egy bíróság létrejöttét sürgeté a saját valódi bizonyítékának megvizsgálására, azt arra vették, hogy nem tud bizonyítani.
Akinek gyávaságul tudták be, hogy ügyét nem akarta megoldatlanul ketté vágni, s rossz lelkiismeretnek, hogy az ellene emelt gyanúsítások elsimítását nem tudta sem igazolásnak, sem elégtételnek tartani.«
Tagadhatatlan, hogy sajátságos körülmények azok, melyek között Zichy-Ferraris Viktor oly magaslatról, aminőn állott, elbukott, s nem csoda, ha sok keserűség vegyül hangjába, s teljesen méltányoljuk azt is, ha a közönség előtt védi magát, mert most valójában csakis ez a fórum maradt meg előtte, – de hiszen ez a legilletékesebb fórum.
Nyílt levele azonban bármily tárgyilagos is, s bármily ügyesen csoportosítja is az adatokat, Asbóth vádjainak legnagyobb részét nem dönti meg, bár tagadhatatlan, olvasva e füzetet, önkénytelenül eszébe jut az embernek, hogy »aki nem bűnös, az vesse rám az első követ«, s meg kell adni, hogy Zichy-Ferraris Viktor gróf keményebben lakolt, mint ahogy érdemelte volna.
De ez csak a végzet szeszélyes keze.
Mert ha esőért imádkozunk forró nyáron, azzal senki sem törődik, hogy ha eső lesz, valamely utas megázik, megbetegszik s esetleg bele is halhat, – a fődolog ilyenkor az eső.
Az általános korrupcióban valóságos májusi eső volt Zichy bukása. Őt magát sajnálnunk kelle, mert túlságosan bűnhődött, de túlságos bűnhődésre szükség volt, mert a romlottság nyakát szegni csak elrettentő példák lehetnek elég alkalmatosak.
Hogy a kiindulási pont igazságtalan volt Zichy Viktor ellen, szívesen elismerjük, de hogy a következtetések is tarthatatlanok lettek volna, az semmi esetre sem áll meg, ő kompromittálta magát, annyi tény – de nem úgy, hogy becsületét teljesen elveszítse, annyira azonban mindenesetre, hogy magas államhivatalt, hol az erkölcsi nagyság és a teljes mocsoktalanság is nagy kellék, ne viselhessen.
De ha elhibázta a sajtó a kiindulási pontot, elhibázta azt Asbóth is, aki a sajtóval szemben »mágnáskodó«, azaz fitymáló modorban, kevésre becsülte ennek erejét, s túlbecsülte a magáét. Utol is érte a nemezis, mert éppen a mágnás-kör volt iránta a legkíméletlenebb.
Különben vessünk fátyolt ez ügyre végképp, mely szomorú és tanúságos [!] volt, szomorú Zichy grófra és a nemzetre, de tanulságos mindenkire.
A tudatlanok ne tolakodjanak ezentúl a közpályára, hol a nyilvánosság könnyen eltemeti őket, a sajtó pedig minél ritkábban inszcenírozzon ilyen dolgokat, mert az az erő, amely a sajtó által lejáratja a legnagyobb férfiakat, képes lesz lejáratni magát a sajtót.
Óvakodjunk a botrányoktól.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi