144. sz., június 24. HAZAFELÉ

Full text search

144. sz., június 24.
HAZAFELÉ
»Kedves híveinknek királyi üdvözletünk!« Az országgyűlés be van rekesztve. Ami a képviselőházi tárgyalások folyamában engedelem nélkül történik, arra most teljes szabadságot nyújt a királyi leirat. A honatyák otthagyhatják a fővárost és a Sándor utcai palotát, ott az ország dolgát, s mehetnek haza a maguk dolgára, aratni, ha van mit.
Ebben az esztendőben tán kerül mit aratni. A vetések szépen állanak, biztató kilátások vannak az idei termésre: árpa, rozs, búza, ha az eddigi kedvező időjárás így folyik tovább, bőségesen megfizetik, amit munkában, verejtékben ráfordított a nép földei művelésére.
Bizony nagy ideje, hogy egyszer már elégséges jutalmát lássa a magyar ember földműves munkájának. Hiszen oly igen régen nem esett ez meg rajtuk. S sohasem volt rá égetőbb szükségünk, mint most, mikor még télen is keserves verejtékkel izzadtuk az adót.
Sokat beszélhetnének erről a fővárost odahagyó országgyűlési képviselők, kik ebben az esztendőben is, csakúgy mint mindenkor, gondolatlan bőkezűséggel szavaztak meg a bőrünkre mindent, amit közös és alkotmányos miniszterek tőlük kívántak.
Meddig tolják még ezek a jó urak Tisza Kálmán elkényszeredett szekerét, azt nem tudjuk. A fölfrissítésre nagyon is ráutalt minisztérium úgynevezett rekonstrukciója nemigen alkalmatos e beteg kormány hosszas életben tartására. Ordódy Pál (az első fecske), akit Tisza beverbuvált Péchy Tamás helyébe, még akkor se jelentene tavaszt, ha Ordódy egyáltalában jelentene valamit. S így nem vagyunk egészen remény nélkül. Ez a mostani kormány, mely már annyira elkopott idáig is, hogy a fejelését sem állja, isten segedelmével nemsokára odakerül, ahova beválik: a lomtárba, az elfeledés zugolyába. Ha ugyan majd annak utána is egyhamar el tudják felejteni a mostani kormány uralkodását, melynek hogy keserves emlékei maradjanak fönn, busásan gondoskodik róla Tisza Kálmán.
Egy percig sem szűnik meg erről gondoskodni. Nem feledkeztek meg erről a lefolyt országgyűlési ülésszakban a honatyák sem. S hogy most elszélednek haza, sokat beszélhetnének választóiknak utóbbi működésükről. A jámbor választók, kik önkéntes vagy rájuk tukmált bizalommal küldtek katonákat a Tisza Kálmán táborába, aligha köszönnék meg követjeik számoskodását. Alighanem rájönnének, hogy ami oly szépen hangzott programbeszédnek, az siralmas másképp szól most, mikor a kilátásba helyezett eredményeket kéne valahogy számon adni a tőlük nyert megbízás értelmében.
Hiszen hát Tisza Kálmán csatlósai nemcsak a hűségben, de a fortélyosságban is excellálnak. Már minek mondanák ők el választóiknak illendő őszinteséggel, hogy az eltelt 8 hónap alatt ilyen meg amolyan jó dolgokat műveltek. Mikor ez nem igaz! És minek hazudnának, mikor nem kénytelenek vele? – Sokkal kényelmesebb semmit sem beszélni. Gondolkozzanak felőlük a polgárok, ahogy nekik tetszik. Új választásig majd csak fordul a sor, akkorra majd kiadja az ő bölcs uruk megint az olcsó jelszavakat, melyekkel ismét könnyű lesz választókat fogni.
A beszámoló beszédek ideje hát kezd lejárni. Egynéhány kivételével, a többi képviselő fölöslegesnek tartja most, a küszöbön levő szorgos munka idején »tisztelt polgártársait« efféle csekélységekkel incommodálni.
A honatyák lopva, csendben, inkognitó utazgatnak haza, kerülve kortest és pártvezért választóikkal együtt. Ezek még kérdést ejthetnének náluk ország dolgai felől. Hát inkább kiveszik magukat nemes törvényhozóink a tanya rejtekébe és ott béreseket, kocsisokat s egyéb szolgaszemélyzetet hajszolnak munkára, kötelességtartásra.
Hogy azután mikor az új ülésszak megnyílik, szeptember 25-én ők maguk vegyék át ismét a »szolga« szerepet odafönt Budapesten.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi