284. sz., december 4. A TÖRVÉNYHOZÓK

Full text search

284. sz., december 4.
A TÖRVÉNYHOZÓK
Általános a panasz, hogy a parlamenti élet, melyhez oly nagy tűzzel-lobbal kezdtünk illo tempore, nagy hanyatlást mutat nálunk. Azon non chalance – mellyel a törvényhozás tagjai föladatukat fölfogják, meglehet, hogy a magyar ember faji természetében rejlik, de bizonyára, hogy befolyással vannak arra, múltunknak sajátságos viszonyai és intézményei.
A »propter formam« volt az a nagy jelszó, amely alatt csoportosult a nemzet, propter formam volt valaki megyei főispán, vicispán, szolgabíró, követ és minden. A »propter formam« uralkodott mindenütt. Minden foglalatoskodás és hivataloskodás tulajdonképpen nem állott egyébből, mint parádé- és eszem-iszomból.
A diétán egy-két ember dolgozott, a megyében minden szubalternus hivatalnok húzta az igát.
De más kort érünk most már! A nemzet nincs abban a helyzetben, amelyben hajdan, nem ijesztgetik már azzal a halálnemmel, hogy a saját zsírjában fog megfúlni, ma már mindnyájunknak dolgozni kell. Mi már nem tartjuk gráciának, hogy X., Y. vagy Z. odakölcsönzi fényes nevét a kerületnek, s az van mondva, hogy ő képviseli azt, ma már azt követeljük, hogy az öt forintokért, ha minden hónap elején fölveszi, megdolgozzon egy kicsit.
De hiába kívánjuk, az ősi virtus azt hiteti el a képviselő urakkal, hogy az is nagyon elég tőlük, ha Budapesten tartózkodnak, s ott esténként a kerületet képviselik a klubban a kártyaasztaloknál; az ülésekre, ha járnak is, leginkább a társalgási ösztön viszi egy kis tracsra a folyosón, vagy a karzaton, egy kis villásreggeli a büfében s egy kis dörzsölődés itt-ott a hatalmasokhoz. Némelyek, a szerényebbek pedig egyformán nem járnak az ülésekre. Mindenki azt gondolja magában, hogy hiszen majd elvégzi a haza dolgát a többi háromszáz ember énnélkülem is, s megalkuszik ilyenféle módon a lelkiismeretével.
Sokszor megesik a szégyen, hogy a ház nem határozatképes, de igen ritkán, csak nagy leszavazások inszcenírozása folytán az, hogy a képviselő padok megtelnek. Az elnökök semmiféle rendszabálya nem elég.
Akik emlékeznek még a 60-as évek országgyűléseire, azok tudhatják legjobban, mennyivel nagyobb volt akkor még az érdeklődés s az erkölcsi kötelesség tudata. Majdnem teljes ülések tartattak egész szezonokon át, csak a beteg és az engedéllyel távozók hiányoztak. De ez érdeklődés nem tartott sokáig. Még Deák életében támadt az »absentesek« nagy osztálya s már Deák szeretett egyikkel-másikkal tréfálkozni, hogy »ejnye de meghíztál mióta nem láttalak«.
Most azonban nem lehet már többé tréfálózni e téma fölött. Szomorú jel az, hogy a közügyek iránti érdeklődés és vele a hazafiság kiveszőben van. Most már betegség az, hogy azok sem törődnek a haza sorsával, kik ezért fizetést húznak.
S még rosszabbul esik ezt látni a magyar főrendeknél, pláne oly nagy mértékben, mint az tegnap történt, hogy a tág múzeumi teremben alig kongott egy-két ember, úgy hogy elszomorító volt ott lenni. – Maga Majláth György elnök sem tűrhette már tovább, s erélyes szavakban hívta föl a főrendiház tagjait az üléseken való megjelenésre, megfenyegetve őket, hogy ha a fölszólításnak nem volna eredménye, kénytelen lesz fölolvastatni a névsort, hogy lássuk azok neveit, kik e jogok legszebbikével élni nem akarnak.
Bizony a legszebb jog az, de ez is mutatja, hogy rossz kezekben van. Ha a törvényhozás másik faktora olyan, hogy csak akkor van jelen valaki, mikor Tisza Kálmán úr berendeli a főispánokat szavazni, akkor a főrendiház nem hogy semmit sem ér, hanem egyenesen veszedelmes a mai viszonyok közt, mert illuzóriussá teszi a parlamenti életet még jobban, mint aminő.
Az az egy-két öreg, köhögős mágnás – kiket az unalom visz el a főrendiház üléseire, – is kidől lassankint a sorból, s akkor aztán igazán magától múlik ki ez intézmény, melyet az idő annyira túlhaladott.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi