A LOURDES-I ZARÁNDOKOK

Full text search

A LOURDES-I ZARÁNDOKOK
Az is csak valami – ebben a nagy melegben.
Karlsbad, Marienbad és Ostende vize helyett a lourdes-i vízhez!
Pedig ez a víz elég csodatévő erővel bír idehaza is, mióta a monopóliumot kivették a Lonkay kezéből, és amióta a kereskedelmi miniszter a vámházi hivatal abbeli kérdésére, hogy meg kell-e vámolni ezen Magyarországon nagy fogyatéknak indult szent vizet, azt felelte: hogy igenis, meg kell accisolni, mégpedig úgy, mint a legmagasabb fokú spirituszt, mert a szentlélek vagyon benne, s azt udvariasságból nem szabad gyengébbnek becsülni.
A savanyúvizek korszakában, midőn éppen mintha báli szépségek volnának, Lubi Margitnak nyakába nő Mohai Ágnes, ideje volt az emelkedő tarifával szemben felfedezni a szent vizeket.
…Hiszen az abszint már nem elég erős a mágnásoknak!
*
Ma indultak Lourdes-ba a magyar zarándokok. Vagy harminc-negyven magyar főúr van köztük.
De ezek, mint a lapok írják, még szaporodni fognak útközben Vácon, Komáromban, Gönyőn, Pozsonyban, sőt a külföldön is útközben csatlakozni fognak a szent menethez a magyar mágnások kik történetesen künn vannak…
Nagy dolog lehet az, ahol ennyi főúr csoportosul egy célra. Nemzeti ügy még soha nem látott egyszerre együtt ennyit!
Mintha a középkorban volnánk.
Fényes főúri családok, nevek, amik ott voltak mindig, valahányszor hódító hadjáratra indultak a magyar seregek a külföldre.
Nápolyi Johanna ellen mentek – gondolom – utoljára bosszúálló ádáz csataviharban. Arany János leírta fényes dolmányaikat, csótáros paripáikat, címeres pajzsaikat, amint a napsugár tetszelegve enyeleg rajtok.
Most Frankhon felé tartanak az ivadékok… és nem is Nagy Lajos vezeti őket, hanem Lonkay bácsi.
Címeres pajzsot nem viselnek, csótáros paripákon nem ülnek, a napfény sem enyeleg velök, mert elfogja a parupli. Csak a kék jelvény, a Mária-szín mutatja, hogy ők mégis egyenruhás sereg, a Mária serege.
S most már azután meg lehet érteni, miért festik a piktorok a boldogságos anyát Magyarország pátronáját olyan nagyon-nagyon szomorúnak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi