Ónody támadása Szeyffert ellen

Full text search

Ónody támadása Szeyffert ellen
[júl. 20.]
Nyíregyháza, júl. 19. (A Pesti Hírlap saját tudosítójának távirata.) A szokásos déli szünet alatt oly sajnálatos eset történt, mely – minthogy híre villámgyorsan és százféle alakban terjedt szét – attól kezdve folytonos izgalomban tartotta a kedélyeket.
Mikor már mindenki távozott, Ónody megvárta a lépcsőházban Szeyffertet, és ott elébe állva, becstelenítő szavakkal illette, »amiért hogy őt – mint indítványából kitetszik – minden áron gyanúba akarja keverni«, sőt folyton nagyobb dühvel kiabálva, végre botját is fenyegetőleg fölemelte.
Szeyffert halotthalvány lett a felindulástól, de mérsékelte magát és továbbment.
Ónody még sokáig járt fel s alá, szitkokat szórva a közvádló, a sakter-védők, a zsidó zsurnalisztika és az egész zsidóság ellen.
Eötvös csak a szünet után értesült a történtekről, mikor visszatért, de a tárgyalás ekkor már kezdetét vette, s így felszólalása az ülés végére maradt.
Nyíregyháza, július 19. (A Pesti Hírlap saját tudósítójának távirata.) Már a szünet előtt is nagy nyugtalanság volt tapasztalható a közönség közt, de a szünet alatt és után az izgatottság az Ónody–Szeyffert-affér következtében tetőpontját érte el. Mindenki csak ezt beszélte meg pro és kontra.
Mert nagy azoknak a száma, kik Ónody fellépését egészen rendjén valónak, sőt jogosultnak tartják. Ezek Eötvös ellen is nagyon fel vannak ingerülve.
Egy öregúr a Szeyffert inzultálása után a folyosón egészen hangosan e szavakat mondta:
»Mikor fogják már azt az Eötvöst is megverni; hiszen az már tűrhetetlen, amit ő tesz!«
Úgy hallom egyébként, hogy Ónody nyomban a tárgyalás megszakítása után Hadik-Barkóczy és Lónyay urak mint segédei által elégtételre szólította fel Szeyffertet, s csak miután ez arra hivatkozott, hogy indítványa hivatalos jellegű tény, melyért nem tartozik felelősséggel, támadta meg őt oly heves módon a lépcsőházban.
Nyíregyháza, július 19. (A Pesti Hírlap saját tudósítójának távirata.) A Ónody–Szeyffert-ügy városszerte nagy izgalmat keltett.
Ma délután a védők tanácskozást tartottak a további teendők megbeszélése végett, de határozatukat Szeyffert holnapi előterjesztésétől és az elnök esetleges intézkedésétől tették függővé.
Némelyek azt várják, hogy az elnök Ónodytól meg fogja vonni a belépti jegyet.
Holnap ismét zajos ülés várható; annál is inkább, mert ma itt az a hír terjedt el, hogy tegnap reggel Cseres Andrásné, Sósné és Bátoriné jelentést tettek az eszlári elöljáróságnál, hogy a zsidók ellopták a zsinagóga zárját és kilopták Eszternek a pitvarban még mindig elásva volt hulláját; a megejtett vizsgálat állítólag csakugyan konstatálta a zár hiányát és egy frissen ásott gödröt a pitvarban; a további nyomozás azonban azt eredményezte, hogy Sósnénál találták meg a zárt, mire Sósné be is vallotta, hogy két más asszonnyal ők főzték ki az egész mesét. A bírósághoz még nem érkezett hivatalos jelentés az esetről, de ha a hír megerősítést nyer, a védők holnap szóba hozzák ezt az ügyet is.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi