III. Az éneklő kanonok és a víg szűcslegény

Full text search

III. Az éneklő kanonok és a víg szűcslegény
Amint így elnéztem régi, kedvelt alakjaimat, a bajszát pedergető Hoitsyt, a magában morfondírozó Herman Ottót, aki hol, hol megvakarja a fejét… azazhogy nem az ő fejét, mert, mint említé egy ízben, a nyakán levő főt már rég felajánlotta tudományos célokra, s amint gyönyörködve hallgattam Bornemissza István szép dialektusát, egyszer csak vállon érint Jókai.
– Kit tanulmányozol itt?
– Ezt a Szentkirályi Albertet nézem. Jeles eszű fiatalember. Azon gondolkozom, hogy ugyan melyik pártnál állapodik majd meg? A habaréknál-e vagy a szélsőbalnál?
– Jaj, az nehéz dolog. Nekem is »az az esetem« volt egyszer – mondá Jókai mosolyogva.
– Hogyan, ez az eset?
– Éppen ez. Gyere no, elbeszélem neked. Sétáljunk egyet itt a korridoron.
Szívesen követtem. No, ez most nekem bizonyosan frappáns kulisszatitkokat fog elmondani.
– Hát úgy történt – kezdé –, hogy mikor erre a mostani lakásomra hurcolkodtam… hiszen voltál már a lakásomon a »Kakas« fölött… a feleségem az emelet keleti szögletszobájában helyezte el a dolgozóasztalomat. Ott kezdtem írni a »Lőcsei fehér asszony«-t. Hanem hát nagy baj volt, mert a szomszéd szobában egy éneklő kanonok lakott, aki egész nap szent zsolozsmákat énekelt, amik áthallatszottak hozzám, és folytonosan turbáltak. Mondom a feleségemnek: »Rendezd be nekem, fiam, a túlsó szögletszobát, mert én itt nem tudok dolgozni, mert itt magam is szentté változom«.
A feleségem csakugyan áttette az asztalomat a másik szárnyba. De mit nyertem vele? Mert ott meg egy víg szűcslegény volt a szomszédom, aki egész éjjel ivott és kurjongatott, dalolva szép hazafias nótáját, a Kossuth Lajos azt üzente és a többi. Mondom a feleségemnek: »No, én itt sem tudok dolgozni mert itt én magam is korhellyé változom«.
Hát én csak azt mondom neked hogy egész mostanáig sem tudok választani a két szomszédom közül, s éppen egy cseppet sem csodálkozom Szentkirályin, ha még mindig habozik, hová hurcolkodjék dolgozni.
Ez sem jó, az sem jó. Legjobb a mamelukpárt. Mert itt nagy csendesség van. S azonfelül dolgozni sem kell, mindent elcsinál a »generális«.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi