III. A mai nap

Full text search

III. A mai nap
Ugron Gábor olyan volt ma, mint egy tűzokádó hegy. Csak úgy hányta a sok szikrát és lávát.
A pompás ötletek úgyszólván elragadták a Házat s még maga a generális is, aki ellen a rakétás roham leginkább irányult, kénytelen volt sokszor elmosolyodni.
A beszéd roppant hatást tett s tökéletesen leverte – a szélsőbali vezéreket.
Össze is zsugorodtak a helyükön, amilyen kicsinyekké csak lehetett.
Kemény kifejezésekkel, mennydörgő hangon ostorozta a hivatalvadászatot, a főispánokat, néhányszor csipősen vágta meg Tiszát is, különösen az a mondása hatott (nem Tiszára, de a miniszteriumra), hogy a kormányelnök tudja a Jupiter esetét, aki ellen a titánok fellázadának, igyekszik tehát nem ereszteni maga mellé titánokat.
A jó, szelíd Bedekovics elbúsulva hajolt (a folyosón termett pletyka szerint) kollegájához, Orczyhoz, ezen hamleti tűnődést intézve hozzá horvát nyelven:
 
Bini i a Titaner,
Oder bin i kaner?
 
Tisza (akit különben Ugron olyan nagynak és hatalmasnak színezett ki, mint egy igazi Jupitert) mindössze röviden és csak néhány dolgára reflektált cáfolólag, nyugodt, barátságos hangon.
Ezzel átvette a szót gróf Andrássy Manó, az ő eredeti modorában.
Ilyenkor látja az ember, hogy a »t. Ház« mégiscsak nagyhatalom.
Andrássy Manót mély tisztelettel hallgatják minden testületben, még a főrendiházban is: fényes neve, vagyona, pozíciója, kiváló érdemei és esze nagy nimbuszt adnak neki.
De a Háznak ez mind nem imponál. A Ház megtapsolja ami jó, és kineveti ami nevetséges.
Itt Andrássy Manó is csak olyan, mikor szónokol, mint Csanády Sándor.
Pedig helyesen, sőt élesen jár a gróf esze, sok jó dolog ötlött eszébe, de nem tudja jól elmondani. Akadozik, hümmög, rázza a fejét, keresgeti a szót a mellénye zsebeiben, hátratekint, prüsszent, közbe odaszól a szomszédjához hangosan: »no, most majd egy jót mondok« s azzal áttér egy más tárgyra, azután megint egy másikra és akkor megint hátrasúgja fitymáló grimasszal: »de ez már rossz lesz«.
A Ház nevet, újjong, mindenki mulat a gróf előadásán, aki a legokosabb dolgokat képes úgy elmondani, hogy nevetőgörcsöket kap tőlük az ember.
Hanem azért szereti a grófot mindenki, pirospozsgás arcával, örökön nevető szemeivel a legkedvesebb jelenség a Házban és a folyosókon.
Kár, hogy nem beszél elég gyakran.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi