HERMAN OTTÓ ÉS A VASÚTI BAKTEROK

Full text search

HERMAN OTTÓ ÉS A VASÚTI BAKTEROK
A kiérdemesült néptribun és jeles tudós az ő emlékezetes bukása után ismét a tudományhoz fordult.
A nagy természet, melyet búvárol, méltóbb is az ő érdeklődésére, mint a fölséges nép. A természet hű és változatlan, minden évben egyformán öltözködik, egyformán vetkőződik, ugyanúgy virul, hervad, érez és gondolkozik, mint az előző évben s az előző országgyűlési ciklusok alatt; ellenben a tisztelt választóközönség ingatag, köpönyegforgató s minden évben jobban szereti a potyát, mint az előző országgyűlési ciklusok alatt.
Mily szeszélyes a sors. Egész addig, amíg a népszerűtlen pókokról, az állatvilág e zsarnokairól írt könyveket, igaz, hogy megvolt a »pókász« cím is, de megvolt a szegedi mandátum is. S íme, hogy a demokrata halakhoz fordult, elhagyták a választói. Pedig a hal mint kiválóan szegedi termék, alkalmasabb volt arra, hogy népszerűségét emelje a cívisek előtt, mint a pók, mely csak abban a színdarabban nyer szegedi polgárjogot, melynek címe: A szegedi menyecske és a pók. (Nem ismervén a darabot, magam is kíváncsi vagyok arra, miképp idézett elő a szerző drámai jeleneteket a menyecske és a pók között.)
A volt képviselő úr legutóbb éppen Felső-Magyarországot járta be, hogy új halászati műve számára adatokat gyűjtsön.
A csörgő kék színű patakok a habjaikban úszó virgonc pisztrángokkal, az acélos nyugodt vizű tavak az iszapot túró ezüsthasú pontyokkal, márnákkal, a zuhatagok víg csík- és angolna-faunáikkal, a szomorgó nyírek, a pirosas hársak, az ünnepélyes fenyük, – mindez igen alkalmas környezet arra, hogy feledtesse a bukást.
Feledni jó! Kivált a kibukott képviselőknek, mert íme itthon őróluk is megfeledkezett már a hálátlan világ. A vak csillag, ez a vén föld nyugodtan tovább forog keserű levében, mintha mi sem történt volna a kimaradt képviselőkkel, az elröppent mandátummal, meg a szegény hazával.
Csak a Hanglban merül fel néha hazajáró lélekként egy-egy megbukott képviselő emléke, s a pártklubokban bukkan föl néhány igen búskomor s többnyire megriadt alak, aki a dupla kerületekre vadászik. (Drága vadak azok az idén!)
Feledni jó! Azt tartotta Szeged volt érdemes képviselője is, mikor fönn járt a fenyvesek közt. De neki nem lehetett feledni. Nem azért, mintha az ő sebe mélyebb lenne a többi százhatvanénál, hanem egyszerűen azért, mert akármerre járt, akár a legvadonabb vidéken, akár csupa sült tót közt, mindenütt ráakadt az ő szegedi polgártársaira, akik őt megbuktatták.
Ezek az ő szeretett (no nem tudom bizonyosan, »szeretett«-e?) polgártársai – a vaspályák bakterei voltak.
A dolog megértésére tudni kell, hogy Szegeden mintegy háromszáz vasúti munkást és alkalmazottat bevettek a választók közé, lefizettetvén velük egy évre a kívánt adót. Ezzel az egyszerű eszközzel, melybe még bele se lehet kötni, meg lehetett törni az ős szélsőbali kerületet. A vasutasok időközben a pályák irányában széthulladoztak (minek Szegedre annyi vasúti őr!), s csak a választásra vitték őket vissza.
Ezért bukkant folyton a derék Herman Ottó a vasutak mentén az ő szeretett polgártársaira. De ha már rájuk bukkant, hát meg is bosszulta magát rajtuk.
Mikor Znióváralján járt, hogy megtekintse az ottani pisztrángtenyészetet, tisztelői, akik körülvették, azt mondták neki:
– Nem csoda ám, ha az úr megbukott Szegeden.
– Miért?
– Mert még a mi állomásunk bakterját is elvitték az úr ellen szavazni, pedig mennyire van Znióváralja Szegedtől!
Herman Ottónak nagy kedve kerekedet meglátogatni a polgártársat.
– Hm, merre van az a bakter? Meglátogatjuk.
Úgy is lett. A szegény bakter ijedtében majd lenyelte a bécsi bicskát, amivel szalonnázott, mikor mint valami kísértet, szobájába látta lépni a Herman Ottó urat.
– Adj' isten Gubacs Pál uram! – köszönté a belépő a baktert. – Régen vágytam látni egy önzetlen kormánypárti embert, hát eljöttem megnézni magát.
– Mármint engemet? – nyögé a bakter.
– Magát, Gubacs Pál barátom. Mert hiába, meg kell adni, szép az, ha a szegény ember annyi áldozatot hoz az elveinek, hogy Znióváraljáról Szegedre utazik polgári jogait érvényesíteni.
– Iszen kérem alássan – szólt a bakter mentegetőzőn –, tetszik tudni, már csak kimondom, hogy meg ne haragudjon, nem az én költségemen utaztam.
– Nem-e? Ej, ej Gubacs Pál, Gubacs Pál! Hát talán maga nem is kormánypárti érzelmű ember?
– Nem én. Sohase is volt semmiféle fajtám az.
– Hm. Hát ilyen hazafi maga, Gubacs Pál barátom? Balpárti és mégis a jobbpártra szavazott!
– Muszájból mentem, kérem alássan, nem az én akaratomból – mosogatá magát szorongva a szegény bakter, aki azt hitte, hogy már elvonult a vihar az érzelmei beismerésével.
Herman Ottó azonban nem hagyta az áldozatát.
– Muszájból? Hát aztán tudja-e maga, Gubacs Pál barátom, ki az a Kossuth Lajos?
– Hogyne tudnám, kérem alássan. Ott van az arcképe a falon. Tessék csak megnézni.
– Szép, szép, Gubacs Pál uram – folytatá kérlelhetetlenül a vallatást Herman Ottó. – Ha azt tudja, ki volt Kossuth Lajos, talán azt is tudja, mit tett ő a népért?
– Igenis, könyörgöm, azt is tudom. Még az apám mesélte.
– Hát azt mondta-e az apja, hogy ha Kossuth Lajos föl nem szabadítja a népet, hát akkor magát most akármelyik nemes úr lehúzathatná a deresre és huszonötöt hegedültethetne a másik felére?
– Azt is beszélte az öreg – mormogá a szegény ember, nem tudva, mi sül ki a dologból.
– Meg hogyha Kossuth Lajos föl nem szabadítja a népet, akkor maga sose kapott volna szavazati jogot.
– Igenis, úgy igaz.
– No már msot Gubacs Pál, magának rettentő nagy szerencséje van, hogy Kossuth Lajos nem tudta, hogy maga muszályból fog szavazni.
– Miért, instálom?
– Mert akkor úgy szerkesztette volna a törvényt: és az egész nép fölvétetik az alkotmány sáncai közé – kivéve Gubacs Pált.
A szegény bakter amúgy is meg volt rökönyödve a rettentő ember alkotmányos ekzámentjétől, még csak az kellett neki, hogy Kossuth Lajost is ellene ingereljék. Fogadkozott, hogy őt ugyan többet rá nem szavaztatják a kormánypártra, csak most az egyszer nézze el a nagyságos úr a hibáját.
S másnapra az egész vonalon el volt terjedve a vasutasok közt az a rémhír, hogy jön Herman Ottó, jaj azoknak, akik ellene szavaztak.
Az érdemes tudós már visszaérkezett a napokban a fővárosba.
– Fogtál-e sok pisztrángot? – kérdezgették az ismerősei.
– Fogtam, de még több baktert.
– Micsodát?
– Vasúti baktert, aki ellenem szavazott. Az én egész alföldi ellenpártomat megtaláltam a tótok közt. Egy vigasztaló mégis van benne.
– Micsoda?
– Mégiscsak jobb tudni, hogy nem a szegedi halászok buktattak meg engem, hanem a vasúti bakterok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi