MOSOLYGÓ EMLÉKKÖVEK

Full text search

MOSOLYGÓ EMLÉKKÖVEK
(A kisebbség és a többség. A vacsora és az uzsonna)
Valamelyik pécsi püspök csinálta meg azt a tréfát: egy máriás tallért hordott a zsebében azzal az eltökéléssel, hogy mindjárt odaadja a koldusnak, ha valahol olyan férfitársaságba vetődik, ahol frivol dolgokat nem emlegetnek.
Az érdemes püspök örökké megtartotta a tallérját, vele is temették el.
Nem azért hozom ezt fel, mintha azt akarnám demonstrálni, hogy a többi püspököknél is vannak ilyen tallérok. Ámbár némelyiknek valamennyi tallérja ilyennek látszik.
De semmi közöm a püspökök tallérjához, csak a szituáció kedvéért említettem, mert nekem magamnak is lehetne egy ilyen örökké tartó tallérom, ha ahhoz kötném a tőle való elválást, hogy egy óráig kerüljek olyan politikusok közé, akik az öreg Deák Ferencet ne emlegetnék.
Éspedig nem a beszédjei azok, amik az ő alakját minduntalan életre hívják (azokat kevesen olvassák), se az alkotásai, a kiegyezés (annak nem sokan örülnek), hanem az ötletei, melyeket mindenki szeret. Még a Olayak szája is mosolyra szelídül azoktól.
Mindennap fölszínre csillan egyik-egyik az öregek emlékezőtehetségének homokjából. Hogy ült ott az öreg a folyosón, vagy a klubban akkor és akkor és mit mondott. Mítosz már ennek a fele. Az adomáknak is a fele bízvást succrescentia. A világba szétszaladt Deák-ötletek összeházasodtak más idegen emberek ötleteivel, s a Deák-cég alatt floreskálnak.
De azért a valódi szakértő legott felösmeri a Deák igazi mondását a hamisítottól, s bizony halálos vétek, ha össze nem fogdossa a sok vándorló humort és bölcsességet.
Az öregúr szobra nemsokára készen lesz. Bizony gyenge monumentum; az egyedüli eszme benne, hogy háttal van fordulva a liberális klub felé.
De ha szobra se volna, mondásai, képei és hasonlatai örökké üdén tartanák emlékét.
Beszédjei csak amíg élt, addig védték a kiegyezést, politikai bonmot-jaival azonban, minő a Madarásznak mondott argumentum az ágyúkról, Csengerynek a kamarilláról, melyek szájról-szájra mennek, unokáról-unokára szállnak, még a holta után is békíti a nemzetet a királlyal.
Ámbár hiszen ma már fölösleges munka. Ma már olyan nálunk őfelsége, hogyha titkos plebiszcitummal szavaztatnák meg a lakosságot, ki legyen a király, ő-e, vagy Kossuth Lajos – föltenném azt az egy tallért, amiről a tárca elején szólottam egy rézkrajcár ellen, hogy őfelségének lenne majoritása.
De addig-addig fecsegek itt minden másról, hogy voltaképpen el is felejtettem a célomat: Deák egypár mondását följegyezni az életírója számára.
Egyrészt a közönség sem hallotta még, de másrészt ha a jövő kor valamelyik Deák Farkasa rájok bukkan, az nagyon megörül nekik.
Hát miért ne okozzak a szegény jövendő Deák Farkasnak egy kis örömet?
Élete utolsó éveiben történt, hogy már beleesett pártjába a szétzüllés férge; különböző alkatelemekre kezdtek szétbontódni, az elhúzó emberek napról-napra szaporodván.
Deákon meglátszott, bántja a közeledő szomorú processzus. Hiába vigasztalta és nógatta egyik bizalmas barátja:
– Az onnan van, mert kevesebbet érintkezel az emberekkel, sohasem mondod, mit akarsz, hanem csak duzzogsz utólagosan.
– Nem érintkezem – morogta az öregúr –, mert rosszak az emberek. Akivel én szóba állok, arra én veszedelmet hozok, mert mindjárt azt hiszik róla, hogy abból ő valami nagy hasznot fog húzni és irígykednek rá.
Máskor Bónis Samu interpellálta meg:
– Mert nem tesz úgy, urambátyám, az elégedetlen, fészkelődő párttagokkal, mint tisza Kálmán tette Ugronékkal, kiket kiugrasztott a pártból?
Deák nagy, szapora füstöt eresztett a kabanoszából, s nyájasan, atyáskodón cirógatta meg Bónist:
– Nem úgy van az, fiam. Nem érted te azt, Samu. Mert lásd, ha a kisebbségből akármennyi ember megy is el, azért az még mindig megmarad kisebbségnek. Igaz-e, Samu? De ha a többségből el találnak maradni némelyek, az aztán nem mindig marad ám többség, Samu.
Erre természetesen megadta magát Samu.
Deákot később elhagyta a pártja, de humora sohasem hagyta el, még úgyszólván a halálos ágyán sem.
Már akkor nagyon beteg volt, mikor a »Pesti Napló« a jubileumát tartotta, s őhozzá is egy küldöttség ment, mely a családias ünnepélyre meghívja.
– Elmennék – mondá az öregúr, karosszékében fekve begöngyölgetett lábakkal –, ha lehetne. Mindig szerettem a Naplót és Kemény Zsigát. Ej, az a Zsiga! Élhetne az még most is, ha a gyomra nem viszi a másvilágra. A nagyétűség volt a megölő betűje. Egyszer eltiltották az orvosok a vacsorától. Éppen ebben az időszakban vetődöm hozzá egy estefelé valami ügyben. Hát amint benyitok, látom, hogy egy font rostélyos, egy óriási büfstök, egy halom szalámi, két lerágott sonkacsont van előtte, s a farkas mohó éhségével falatozik.
»Mit csinálsz Zsiga? – förmedek rá.«
»Hát, barátom – szuszogta siránkozó hangon –, az orvosok eltiltottak a vacsorálástól, hát uzsonnálok.«
Ilyen pompás üde humora volt annak, akit hamrinc éven át a »haza bölcsének« neveztek.
Ő maga túlélte pártját, de a közösügyek szerencsésen túlélték őt magát, ötletei és velős mondásai pedig túl fogják élni a közösügyeket is.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi