A habitué

Full text search

A habitué
Rendesen az első sorban foglal helyet. Látcsöve impozáns, feje kopasz és fényes, mint az acél, öltözete fekete szalonkabát, kivágott mellény és fehér nyakkendő. A szabadalma tömérdek. Ha hallasz előadás közben éktelen trombitaharsogást, mely nem az orkesztrumból származik, biztos lehetsz benne, hogy ez ő: a habitué. Ha hallasz krákogást, mely túlviharozza a nagydobot, ez ismét ő: a habitué. Nem beszél sokat, nem is tapsol, hanem ha valamelyik színésznő (mindegy akár primadonna, akár kardalosnő) tetszetős trikóban lép a színre, fogait szíva dünnyögi:
– Szappermoá!
Az előadással, lapokkal, kritikával, igazgatóval, intendánssal nem sokat törődik, hanem annál többet a balettel, meg a kórussal. Csak néha szól a kritikába, mikor már nem tűrheti a sok fekete emberszólást.
– Mit akarnak ezek a kritikusok Pártányinétől? Hogy nincs benne drámai erő! De már ez abszurdum. Annyi abban az erő, hogy én se mernék kikötni vele, szappermoá.
Egyre látcsövez, s csöndesen szívja magába a színpad izgékony levegőjét a pillangós cipőcskékkel, rózsaszín szoknyákkal, kacsintó szempárokkal, piros ajkak közt ragyogó fogsorokkal; széles ábrázatán olyan elégedett kifejezés honol, mintha Brillat-Savarin asztalánál ínyenckednék, s mikor ígyen megtelik a látvánnyal, hátradől székében, s szemeit behunyva – mint egy boa konstriktor a lakoma után – emészt.
Csak mikor a köszvényes lába megsajdul egy ajtónyitásra, jut eszébe, hogy mindez neki – savanyú szőlő.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi