A Juci

Full text search

A Juci
A leghálásabb publikum. Nincs az a siralmas nyávogás, amire a Juci leányasszony elő ne venné a drága selyemkendőt s tele ne sírná omló könnyeivel. Viszont azonban ha vihogni, kacagni kell, ott is ő adja a hangot. De leginkább a szomorú darabokat kedveli, s nem is ér az ő szemében de semmit az olyan darab, amitől legalább három zsebkendőt csuromvizesre nem muszáj sírni.
Juci különben formás, csinos teremtés, kerek, hamis szemei vannak, amikkel mikor végigvonul kényesen, mint a páva, a színházi foyer-n, megperzseli az ott ácsorgókat. Hajadon, vagy pedig menyecske, néha szobalány, legtöbbnyire azonban vidékről felkerült dajka. A karzat vasárnapi állandó habituéja.
A darabot élénk figyelemmel kíséri s föl-fölsikít, ha a hőst valami veszedelem éri. Az intrikusra halálosan haragszik, s ha nem lenne olyan messze a karzat a színpadtól, bizony kikaparná a pokolbéli fajzat szemeit. Ha a darabban a férj féltékenykedik nejére, bosszúsan kiált föl:
– Ez is olyan szamár, mint az én Pistám!
Ha pedig a szegény ártatlan asszonyt elkergeti a férje, villámokat szórnak a szemei, gömbölyű karján megfeszül a rékli ujja, s harciasan sziszegi:
– No hiszen, majd adnék én neki, ha az én uram lenne!
És el is lehet hinni, hogyha ő mondja.
Amint tehát kitetszik, a Juci igen jószívű teremtés. Ha nagyon szomorú a darab, s ha kisírta, ha kikeseregte magát olyan emberek búján-baján, akiket sose látott, elfelejti a saját bánatát, s olyan édes érzemény önti el keblét, mintha odahaza lenne szülői házában, s az ablakon beszólnának a vecsernyére hívó harangok… Be kár, hogy oly hamar vége van a darabnak, be kár. Még egyszer meghányja-veti fejében a látottakat és hallottakat, még egypár könnyet morzsol szét szemében, s azután ő is felkel helyéről a többivel, miközben felsóhajt:
– Istenem, de szép darab… be gyönyörű – talán, talán nem is igaz!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi