A T. HÁZBÓL [ápr. 3.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [ápr. 3.]
Ennek az ülésnek sincs más jogcíme a megéneklésre, minthogy az utolsó volt. Természetesen csak húsvét előtt, mert hogy mikor oszlik fel végképp a Ház, azt még Tisza Kálmán sem tudja; az most igazán az osztrákoktól függ, hogy meglesz-e velük a közgazdasági kiegyezés vagy sem?
A mai ülésnek alig volt tárgya. Különben az elnök a megnyitás órájával mintegy előre megjövendöli, mit várhatunk. Ha tíz órára tűzi ki az ülést, az akkor bizonyosan nem lesz rövid; ha tizenegyre hívja össze, az akkor alkalmasint nem lesz hosszú, de még rövidebbnek ígérkezik, ha a déli óra áll a plakátokon.
Ez a plakátbeszéd (ad captam legyezőbeszéd) a legsajátosabb kiváltságai közé tartozik az elnöknek, aki szereti is tarkítani a megnyitási órákat.
Ma éppen déli harangszókor jöttek össze a hon atyái meghallgatni a minisztereket, akik a meggyülemlett interpellációkra adának válaszokat.
Fackh Károly óta meglehetősen kijött a divatból, hogy a kormánypárti képviselők is interpelláljanak, Fackh teljesen kiölte belőlük a kíváncsisági bacilusokat. Csak az ellenzék examinál már.
Én mindig szerettem az interpellációkra adott tömeges válaszokat, éppúgy, mint a színházban, ha sok apró darabot adnak egy helyett. Tarkább, változatosabb az est. Más dekorációk a színpadon, minden felvonás után más táj, más levegő, más alakok.
Ma is úgy volt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi