A T. HÁZBÓL [febr. 4.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [febr. 4.]
Nagy színielőadás volt…
A karzaton száz meg száz női fej mosolygott; a főrendiek karzatán ott ültek a Monoklesek, vén rouék, színházi habituék, sűrűn, mint egy erdő. Az a közönség volt jelen, amelyik a lóversenyeken. Hogy a csalódás teljes legyen, még Pálmai Ilka sem hiányzott.
A napirenden a cher Pista volt: az »Intendáns Pista«, akinek jó esze, de rossz természete van, aki tud olyan ülést inszcenírozni a Házban, hogy zsúfolt közönség van a karzatokon és földszinten, de az Operában nem tud olyan előadást produkálni.
A földszint padjai is megteltek, a skriblerek ketrece a szorongásig népes. Ott künn a folyosón síri csönd ásít, és csak a Podmaniczky Frigyes kísérteties léptei kopognak.
De még egy kicsit várni kell az idegizgató jelenetekre. Margittay Gyula ugyan nyitányul megüti az alaphangot: miután meg van – úgymond – győződve, hogy felszólalása úgysem sokat változtat a belügyminiszteri általános költségvetésen, egyenesen áttér az Operára.
De biz az Operán se sokat változtat az ő felszólalása.
Lukáts Gyula a választási lajstromok körüli visszaélésekről tart mérges dikciót, pártja zajos helyeslése közt.
– Meg lehetsz elégedve a sikerrel – bókolnak neki a beszéd végeztével.
– Nem egészen – feleli búsongó hangon –, mert csak egyszer utasított rendre az elnök. Márpedig Szalontára legalább háromszor kell.
Orbán Balázs megint rátér a bácskai bakterek visszaéléseire.
– Mégiscsak lélekemelő – jegyzi meg kedves gunyorosságával Tibád Antal –, hogy a bácskai bakterek dolga mindjárt első fokban itt lészen elbírálva.
– Legalább ne panaszkodjatok ezentúl, hogy nincsen a parlamentnek hatásköre.
A miniszterelnök folyvást résen áll. Játszva veri vissza a Lukáts Gyula vádjait, felel Orbánnak, védelmébe véve nemcsak azokat, akik már megvannak, hanem azokat is, akik még nincsenek meg: a főispáni szekretáriusokat, de a közönség már izgatott, a várakozás türelmetlensége nőttön-nő, a karzatiak fészkelődnek, a képviselők közbebeszélnek s agyonköhécselik a beszédeket. A levegő fojtó és nyomott. A terem üvegfedelére átláthatatlan sűrű köd nehezedik. Még az elnöki csöngettyű is tompán kong…
Aha! Most egyszerre minden fej fölbillen, élénk suttogás szalad át a Ház vidékein, a látcsövek megmozdulnak, a monoklik csillogni kezdenek a Monoklesek szemein. A strucctollak vígan lengnek a női kalapokon és a köpenykék fekete gyöngyei összecsörögnek egy egész vonalon.
Komjáthy Béla állt föl. A nagy bárdú Botond éppen úgy nézhetett ki arcban. (Termetben inkább valami jámbor gvárdiánhoz hasonlít. )
Komjáthy Bélának megvan az a szerencsétlensége, hogy ő »mindenben« ott van. Mint ügyvéd híres védő, mint képviselő híres támadó. És megvan az a szerencséje, hogy a védelmeiből csinál magának témákat a támadásaihoz.
Mai beszéde, mely az intendáns viselt dolgait tárta fel, élénk volt és mulatságos. Itt-ott elcsattantott egy jó ötletet, s a Ház és karzatok hangos hahotára fakadtak. Maga az intendáns is, ki ott ült a középen Széll Kálmán mellett, mulatni látszott némely helyeken. Sápadt, jéghideg arcának vonalai többször hajlottak össze derültségre, míg szemeit, mint a fióksas merészen jártatta a zsibongó tömegen.
A Komjáthy beszéde mégsem volt ment némely túlzásoktól (s ez mindig céltévesztett), sok pletykát összehordott és a »mondják«, »így olvastam«, »nem tudom igaz-e« túl sűrűen tarkította előadását.
A pikáns helyeknél nem egy harmatos arc vált bíborrá a karzaton. Komjáthy pajzán szatír arccal vezette be a Házat a kulisszák közé és a »különlegességek gyűjteményébe«.
Láttuk az intendánst az öltözőszoba csábító titkai közt, ahol a trikót próbálgatják, hol a gázlángok fénye ingerlő lábikrákon siklik el… Pasaruhában jár ott, piros kaftánban, felkunkorodó papucsokkal.
Aztán hallottuk az intendánsi meghívót, mely a balerinákhoz szól: »nyolc órakor vacsorálunk, tíz órakor megyünk aludni«.
– Ejha! – szisszent fel önkéntelenül gróf Andrássy Manó.
(Szegény Karátsonyi Guidó mennyi pénzt költött a mandátumaira, s mégsem élhette meg ezt a mai beszédet.)
– Ne hallgass oda, Gyula! Mért nem mégy te ki ilyenkor a folyosóra? – inti ifjabb gróf Andrássy Gyulát gróf Bánffy Béla.
A tetszészaj, helyeslés majd minden mondatnál kitör, noha a sok szellemes aperçui közt van sok alantas, sovány ötlet is.
De most már vége. A népszerű szónok lelépett. Felhangzik a »Halljuk! Halljuk!«.
Az érdekfeszültség a tetőpontra hág. A miniszterelnök fészkelődik, fel is áll már félig, hogy ő fog beszélni, de aközben eszébe jut maga a megtámadott, és egy kézintéssel Keglevich Istvánnak a szót megkínálja.
Keglevich felállott, de szava vész a szörnyű zajban, melytől a falak is rengnek. Abcúg! – kiáltják balról. Valamelyik »nagy gyerek« egy hajdan divatban volt szerszámot szólaltat meg a zsebében, s élesen hangzik a süketítő zúgáson át:
– Kri kri kri!
Nagysokára átveri magát a Keglevich hangja a zsivajon. Hallgatni kezdik. De mint mindig, most is megcsalatkozik benne a közönség.
Szenvedélyes kitöréseket vártak tőle, s hideg tárgyilagos képét adta az Opera viszonyainak, érvekkel mentegette eddigi eljárását, úgyhogy a kormánypártból (ahol pedig nem nagyon rajongnak érte) úgyszólván kierőszakolta a helyesléseket és a tetszést. (Denique mégiscsak erőszakos ember.)
Ezt a beszédet és ezt a csoportosítást ugyan már hallottuk tőle vagy kétszer, de ami jó, az harmadszorra is jó.
Az ülés végén még az ellenzékiek is elösmerték:
– Jó szónok (igaz, siettek hozzátenni), de rossz intendáns!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi