A T. HÁZBÓL [jan. 25.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [jan. 25.]
Még mindig tart a beszélési vágy, pedig már elkezdődött a hallgatásbeli csömör. A szónoki lista elfogyhatatlan.
A mezei hadak apródonkint gyűlni kezdenek a szavazásra, s olyan türelmetlenek már, mint a Mátyás hívei voltak a Duna jegén.
Ott benn néptelen padoknak beszél a sovány Matkovich Tivadar. Szinte hallani a csontjai zörgését. A koplalási politika ellen támad, mert úgy talál járni a nemzet, mint a cigány lova.
(Mióta Enyedi bevezette a cigányadomákat a Házba. azóta ez a genre is be van véve a Grünwald »berlini történetei« és az Ugron »arab regéi« közé.)
A bálok szezonja van, a fiatal képviselők, akik máskor vígan zsibongnak, ma fáradtan szundikálnak a padokban. Az egyiket gyöngéden löki meg társa: Ébredj, Zimándy beszél. »Jó, jó – dadogja álmosan –, hozass még magadnak egy pezsgőt, szép maszk.«
A folyosókon csak az öregurak diskurálnak.
Valaki a Pulszky Ferenc szombati beszédjét kritizálja:
– Nem való a parlamentben mindenből tréfát űzni.
– Ugyan, ugyan, ne legyetek olyanok, mint az öreg Bethlen, aki azt tartotta, hogy egy nagyúrnak mindig haragosnak kell lennie.
Általában nálunk azt hiszik, hogy a politikusnak száraznak és unalmasnak kell lennie. Primitív fölfogás. Valaki lehet ugyan okos és hasznos államférfiú, ha nélkülözi a szellemet, de mennyivel kiválóbb, ha ez a ritka arany veretű fegyver is a kezeügyében áll.
Persze van határa és módja, miképp és mikor lehet élénk színekkel átszőni a tanácskozások komoly menetét. A lapos cigányadomák bizony nem valók a parlamentbe, hanem a szellemesség hatalmas úr, az nemcsak beillik a parlamentbe, hanem fölötte is áll.
Ott bent pap beszél… Künn a folyosón egy mosolygóarcú főpap sétálgat, s nyájasan mutogatja be magát a képviselőknek.
– Én Haynald vagyok, a kalocsai érsek.
Amire aztán minden ember restelkedve ejti ki a maga nevét és állapotját.
(Denique mégis igaza volt az öreg Bethlennek, hogy a nagyúr mindig haragos legyen.)
S mert Zimándy beszél odabent, minden papképviselő otthagyja a tanácstermet (alkalmasint irigységből), s megtelik a folyosó csupa merő papokkal. Úgy néz ki, mint egy csöndes kolostori ambitus.
Az ember képzelete elcsapong. A tanácsteremből kiszűrődő zsongás mélán ringatódzik a levegőben, mint valami templomi zsolozsma messziről… Az elnök csöngettyűje kihangzik. Aha, a ministránsok! Minden elősegíti az illúziót. A keresztfolyosó homályában néma árnyak suhannak… Talán ott imádkozik összetett kézzel Jókai Tiszáért. A szolgák tömjénnel füstölik a szivarfüstöt. A szárnyasajtón most tűnik el Falk Miksa, a minorita konfráter.
Baross Gábor, a másik konfráter szilárd léptekkel jön nagy télikabátjában a miniszteri szoba felé. Ma már csak arra jó a miniszterség, hogy az ember külön szobába teheti a télikabátját. (A kabát biztonságban van, de a miniszter nem. )
Lám, éppen most döngeti odabent Tisza Kálmánt a »Trefort kalapácsa«, ahogy Zimándyt elnevezték, még mielőtt kalapált volna. Prüszköl, köpköd és toporzékol, s mikor már jól kiveszekedte magát, összeteszi a kezeit rimánkodva:
– A nemzet gyászba borult géniusza nevében kérem a miniszterelnököt, hogy mondjon le.
Nagy hahota támad, de Tisza komoly marad, arcán, homlokán a habozás felhői úsznak, gondolkodik, töpreng, hogy ne mondjon-e le a géniusz megbízottjának kedvéért, de szerencsére ez idegfeszítő pillanatban feláll Busbach és egy ügyes orációval megtatarozza a miniszterelnök düledező önbizalmát.
Már-már azt lehetett volna hinni, Zimándyval vége van a mai ülés érdekességének, mikor Irányi Dániel kért szót a szokottnál is ünnepélyesebb arccal, s Vadnay Andor szombati támadására felelt, melyet az a függetlenségi párt ellen intézett.
A szélsőbal ingerült már szombat óta… az éles feleselések azóta még jobban elmérgesítették a kedélyeket.
Nagy hullámzás volt észlelhető a padokban, ahol együtt, egymás mellett ülnek antiszemiták, negyvennyolcasok.
– Mester, ma nagy vihar lesz – mondá Szalay Imre Istóczynak.
– A mandátumok előrevetik az árnyékukat – búsongott a szelíd lelkű Kiss Albert.
Valóban, a torzsalkodás háta mögött kilátszik a mandátum lába. (Mert az antiszemitáknál lába van a mandátumnak, a habarékoknál gyomra.) Az antiszemiták jól tudják, hogy csak a szélsőbaltól hódíthatnak kerületeket. A függetlenségiek is érzik ezt.
A dolog tehát nagyon kritikus.
Valamikor az öreg Festeticcsel történt, hogy megvette egy gróf Starhembergnek a bécsi palotáját, aki mindent ott hagy ott, még a családi képeket is.
Az öreg gróf gondolkozott egy percig:
– Mi az ördögöt csináljak én ezekkel a képekkel? Eldobjam őket? Azt nem teszem, hanem, hogy valamire használhassam, hát festetek nekik bajuszt és hazavitetem Keszthelyre Festetics-ősöknek.
A függetlenségi párt egy része is abban a veszedelemben forog, hogy antiszemita bajuszt ereszt a nyárra.
Ezt meg Irányi érezte meg s lelkes nemes szavakkal különítette el pártját az antiszemitáktól.
Persze, hogy ez nem esett meg minden emóció nélkül. Az elvhű szélsőbaliak, a »régi hófehérek« tapsoltak és ujjongtak Irányinak, az antiszemiták nyugtalanul kiabáltak közbe. A fészkelődő tömb ott a szélsőbalon végtelenül mozgalmas képet nyújtott. Andreánszky ingerülten ugrott fel nehányszor, a kis Rácz Géza izgatottan verte kezével a padot, Istóczy zordonan tekintett végig a zajongó táboron. A Szalayak haragosan morogtak.
Irányi mind jobban belemelegedett, s amint vázolni kezdé, mit tett eddig a függetlenségi párt, annyira elérzékenyedett a saját nagy tetteiktől, hogy tisztes arcán könnyek peregtek végig.
Mikor felemlíté, hogy ez a párt az egyenlőség és szabadság talapzatán áll, s arról nem a mandátumok kedvéért, de semmiért a világon le nem mond, kitört a tetszés bokronként a baloldalon.
– Éljen! – kiálta Justh Gyula lelkesen.
Andreánszkyt megbosszantotta az »éljen«, és ingerülten szólt oda Istóczynak:
– Írd fel ezt is.
Ez az »írd fel« aztán olyan szenzációt tett, mintha a dodonai jósda mondta volna. Hogy mi lehet az? Mért mondta ő azt? Fekete könyvet vezetnek-e, amelybe beírják a kompromittáltakat? Tőrrel fogják-e megbosszulni vagy pedig »ellenjelölttel«?
Irányi beszédje után, melynek elején valóságos »erkölcsnemesítő unalom« lengte át a Házat, kitört a vihar, a tetszés és az ingerültség zűrzavaros, szaggatott kifakadásaival és meg se szűnt, hanem kihömpölygött a folyosóra, hol nagy arányokat öltve, izgatott jelenetekben és dialógusokban végződött.
Azalatt Láng Lajos mondta el szép és tartalmas beszédét szorosan a büdzséhez.
Nagy figyelemmel hallgatták, mert hisz a téma még új… (No, ne tessék nevetni tisztelt Ház), mert igazán új.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi