»ÜZENET« VITA

Full text search

»ÜZENET« VITA
Csak ma olvastam a Helfy Ignác képviselő úr cikkét a »Népzászló«-jában, mely lap arról nevezetes demokrata organum, hogy mágnás ruhákban, kardosan, kalpagosan mutogatja be pártja nagyjait.
Csak ma olvastam, mondom, a Helfy cikkét, melyben megírja, hogy Kossuth Lajos nagy hazánkfia mit csinál. Szívesen olvassa azt minden magyar – én is. És örül rajta, hogy az öregúr még mindig fiatal, friss kedélyű.
De annál jobban megsavanyodott Helfy képviselő úr, aki énvelem polemizál a cikkben, és úgy fest le a demokrata organum olvasói elé, mint aki elferdítve adtam elő azt, amit Kossuth Lajos felől ő közlött velem s különösen tagadja, mintha Kossuth Tisza államférfiúi bölcsességét hangsúlyozta volna. És persze nem igaz az sem, mintha Kossuthot Somssich a múlt nyáron tett látogatása alkalmával átvitte volna a mi pártunkra.
Hiszen persze, hogy nem igaz – s így Helfy Ignác képviselő úrnak teljes igaza van. Annál is inkább, mert az meg teljesen igaz, hogy ezt a nem igazat én mind így írtam meg, csakhogy (s ezen a »csakhogyon« van a súly) az én cikkem a következőképpen hangzott:
Ma az unalmas dohányvita alatt megszólítottam Helfy Ignácot a folyosón.
– Beszélj valamit, kedves Náci bátyám, hogy van Kossuth?
– Jól. Köszönöm.
– De nekem ez nem elég, nekem egy egész tárcára való kell.
– Nem tudok én semmit. Hagyj békét.
Hanem iszen gondoltam magamban, majd kiugratom én belőle a két heti élményeit, hiába merül el csökönyös hallgatagságba.
– Igaz-e – mondom –, hogy az öregúr meg van elégedve a politikai viszonyokkal?
– Nem igaz – pattant fel Helfy –, ki mondta neked ezt a bolondot?
– Azt hallom, Somssich járt nála a nyáron és meggyőzte a szabadelvű párt politikájának helyességéről. Hogy, azt mondják, ingadozik az öreg.
De már erre méregbe jött a »palatinus« stb.
No, aki az ilyen hangon írt cikkből ki nem érzi, hogy tréfa, az már aztán kemény szélsőbaloldali ember.
Kivált Helfy képviselő úron csodálkozom, aki fiatalkorában ugyancsak ebben a »mesterségben« dolgozott, mikor a Magyar-Magyart szerkesztette, s a humoros »Giardinetto« kedvelt olvasmány volt.
Mennyit kellett az én tisztelt bátyámnak öregednie, hogy már a saját hangját sem ösmeri meg.
De képzelem én, körülbelül miben lehet az indító ok. A t. képviselő úrtól ugyanakkor azt kérdeztem: »mit tart Kossuth Tiszáról« – mire ő megjegyezte, ahogy azt le is írtam, »becsüli szorgalmát s elösmeri tehetségét, de rosszalja a diktatúrát, melyet gyakorol«. (Az »államférfiúi bölcsességről«, amit Helfy úr polemikus cikkében említ, egy szót se írtam.)
Ez a rész nem tetszett a szélsőbaloldali uraknak, s ezek aztán nekironthattak Helfynek: »Micsoda, hát ilyen üzeneteket hozol te nekünk Turinból? Tiszának csinálsz te reklámokat? Ezt meg kell okvetlenül cáfolni!«
Így jött létre ez a kedélyes polémia, s így volt kénytelen Helfy képviselő úr az én cikkem tréfás tenorját komolyan venni s egyik kifejezésemet átidomítani másformára, hogy a cáfolatot jó szívvel megtehesse. Én csak azzal zárom be e különben enyelgő módon tartott kis vitát: hogy én abban semmi veszedelmet nem látok a szélsőbaloldalra nézve, ha a Tisza nagy tehetségeit Kossuth elösmeri.
Mert mi, akik a kormánypárton vagyunk, mindnyájan elismerjük a Kossuth Lajos nagy tehetségeit s még sincs, hála istennek, semmi bajunk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi