I. A szélsőbal nagykövete

Full text search

I. A szélsőbal nagykövete
A képviselőház karzatának látogatói méltán csodálkoznak azon, hogy kerül a szemérmes öregurak, magyar nadrágok és sarkantyús csizmák padsoraiba Pázmándy Dénes, ez a minden ízében párizsi világfi? Pázmándy élénk, mint a gall kakas, a szélsőbal nehézkes, mint a túzok. Pázmándy világpolgár, a szélsőbal vármegyei kurta nemes. Pázmándy extravagáns, a szélsőbal skrupulózus.
Mit keres hát ő a szélsőbalon, s mi hasznát veszi neki a párt?
Meg is interpellálták egyszer Helfy Ignácot, a szélsőbal külügyérét:
– Mire jó nektek Pázmándy Dénes?
– A Dini? Az a mi külön párizsi nagykövetünk.
No, de ha volt kétség az iránt, mi szerepe van Pázmándynak a szélsőbalon, bezzeg jól esett, hogy kéznél volt a múlt napokban. Most volt megbecsülhetlen Pázmándy: Sadi Carnot, Napóleon Viktor, Floquet, Boulanger és Michel Lujza barátja! Mindjárt könnyebben ment a világpolitika.
Annyira könnyen, hogy alig csattant el Tisza válasza, másfél napra rá már megszületett a szélsőbal ismert manifesztuma a franciákhoz, mely bölcsesség dolgában eddig még nem ismert határokat ért el, s hivatva volt egy csapással kireperálni Tisza hibáját.
Mikor a nagy mű készen volt, Irányi Dániel odahaza becsöngette szolgáját:
– János! Három napig nem olvasok újságot. Harmadnapra hozza be a »Temps«-t és a »République Franaise«-t. Gyönyörködni akarok a diadalunkon.
Ámde napok múltak, napok jöttek, de a francia lapok egyetlenegy szóval sem említették Irányiék manifesztumát. A szélsőbalon nagy lőn az izgatottság.
– Mi történt? Hova lett a mi manifesztumunk? Megint csak Tiszával vannak tele a párizsi lapok, rólunk egy szó sincs!
– Ma sincs? Vérlázító! Micsoda hírlapírók ezek a franciák?
– Ez már mégis sok! Megint üresek a lapok. De hol is marad Pázmándy? Hogy éppen most nincs kéznél az a Pázmándy!
Pázmándy persze nem lehetett kéznél, mert ő ezalatt Bécsben járta be a párizsi lapok levelezőit, arra kapacitálva őket, hogy pártja manifesztumát az ég szerelmére valahogy el ne küldjék Párizsba, azután villámvasutazott egyenesen Párizsba, s ott is rábírta a szerkesztőségeket, hogy abból a manifesztumból egy sort se közöljenek
S miután a szélsőbal nagykövete hivatalos kötelességeinek ily módon eleget tett, jött ismét haza – ahol még most is azon évődik a párt, mért nem írtak a párizsi lapok egy kukkot az ő nyilatkozatáról?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi