EBÉD PÉCHY TAMÁSNÁL

Full text search

EBÉD PÉCHY TAMÁSNÁL
(Eredeti tudósítás)
A kritikusok, e gonosz lelkek, szidják Jókait, hogy több a fantáziája, mint kellene, engemet pedig korholnak azért, mert a fantáziám kevesebb, mint kellene.
Ez incselkedések vagy arra valók, hogy nehéz gyanúval legyek Jókaira, aki előbb járván ott, hol a fantáziát osztogatják, az én részemet is elvette – vagy pedig arra valók, hogy bebizonyítsák a kritikusok ügyességét, akik egy kis igazságos osztozkodással két rossz íróból két jót tudnának csinálni.
De legyen így vagy úgy, az igazi író meghal, de meg nem adja magát a kritikusoknak. Én is hát inkább síkra szállok ellenök egy olyan történettel, mely a tiszta fantázián alapszik.
Leírom Péchy Tamás mai ebédjét, melyet a képviselők számára adott az Angol Királynőnél (akivel szintén barátságos viszonyban állunk).
Az elnöki ebéd egyik legsarkalatosabb privilegiuma az elnököknek, és hathatós eszköz kezükben a három párt közt a jó viszonyt fenntartani. A néhai jó Szentiványi Károly majd minden hónapban adott egy dús ebédet, hova osztályok szerint, tehát pártkülönbség nélkül voltak a képviselők hivatalosak. Utána Somssich Pál lett az elnök, ő azonban már nem adott ebédeket, »kicsiny egyelőre a lakásom« mondá. Jött Ghyczy. Ghyczynek már elég nagy volt a lakása, de ő meg már azért nem adott ebédeket, mert Somssich alatt kimentek a divatból. (Ki se nézte volna az ember Ghyczyből, hogy annyira hódol a divatnak.)
Péchy Tamás azonban visszatért a parlamenti tradíciókhoz. Belátta, hogy a mostani elfajult, izgalmas modor mellett szüksége van az ebédekre. Lesz végre valami a kezében, ha például Károlyi Gábor vagy más megszilajodik a rendzavaró közbeszólásokkal. Milyen pompásan fog hangzani:
– Figyelmeztetem a t. képviselő urat, ha még egyszer méltóztatik közbeszólni, a jövő ebédre nem méltóztatik meghívót kapni.
A mai nagy ebéden mintegy százhúsz képviselő vett részt, a Háznak harmadrésze. Maga az öregúr ült az asztalfőn (ez egyszer csöngettyű nélkül), s a miniszterek körülötte. Széchenyi gróf pompásan vette ki magát a nyakába kötött asztalkendővel. Fejérváry kezében harciasan csörgött a kés és a villa. Tisza jóízűen fogyasztotta az ostendei osztrigákat, melyek az ebéd nyitányát képezték.
Különben a menü igen pompás és változatos volt. A Ház asztalánál többet ér az elnök asztala. Jöttek fényes sorban a legdelikátabb tárgyak.
Cromeski á la Reine
Filet de boeuf Duchesse demi glace
Faisans bordés
Chapons du Mans
Fondants á la Royale
Patisseries variées
Fruits assortis
Fromages
Hát még a borok! A szöszke chablis, a dióbarna Old-sherry, a fölséges zamatú Haut Sauternes, a gránát színű chateau Lafitte és a tüzes szikracsaló Pommery.
A patkó alakú asztalnál a miniszterelnökkel szemben ül Apponyi, közel hozzá a vén Madarász dohog, még itt is elégedetlenül: »többet érne ezeknél egy kis füstölt oldalas lencsében«. Asbóth János, aki a rózsaszín húsú lazaccal viaskodik, közben maliciózus megjegyzéseket tesz a mai új »tizenkét pontra«, amelyek után az következik, hogy: »esküszünk, rabok többé nem leszünk«. Föltéve, hogy ez a tizenkét pont is kivívatik, a következő márciusi ifjúság megint talál tizenkét új pontot s megint elszavalja, hogy rabok többé nem leszünk. Így aztán idővel elszedvén minden jogokat a koronától, visszaszerezve a pallosjogot az egyetemnek, a katonaságot alárendeljük Polónyinak, az egyes ezredeket fölosztják a jogászok egymás közt, még akkor is ott lesz-e vajon a refrén: »Esküszünk, hogy rabok többé nem leszünk.« (Ez az Asbóth mindég ilyeneken töri a fejét.)
Két gróf között ül Beöthy Ákos, valahol lent az asztal végén Aldzsi, a cousin, Kubinyi Györggyel »szellemeskedve«, Horváth Gyula pohara felborul s bíborpiros nedve a Szilágyi Dezső könyöke alá fut.
Kaas Ivor szidja a kormányt, a jobb mameluk szomszédjának:
– Hogy hagyhattátok elkótyavetyélni a szegény Trefort hagyatékát? Szégyen az országnak. Hát nem tudta valamiképpen rendezni a kormány?
Mire bizalmasan megsúgja a jobboldali mameluk:
– Légy nyugodt, a legjobb forrásból tudom, minden ki lesz fizetve.
Kaas Ivor mérgesen fordul most a balján ülő mamelukhoz.
– Nem jó dolog ez… nem jó dolog. Eddig csak az élő miniszterek pusztították az országot, most már a holt miniszterek is kezdik.
Mire a jobboldali mameluk visszavonja az előbbi értesülélét: »Csak tréfáltam veled, Ivorkám.«
Az asztalfőn érdekes párbaj folyik. Behozták a csirkét. Tisza kiveszi a mellcsontjai közül a »sarkantyút« és odanyújtja Apponyinak:
– No, hát mérkőzzünk meg, ki tör le a nagyobb darabot?
De hirtelen feláll gróf Károlyi István:
Uram, uram, Grecsák Károly uram, szállok az Úrnak! A mi mélyen tisztelt házi gazdánk és elnökünk régen ígéri már a parlamentben az »erősebb eszközöket«, amikhez nyúlni fog. Amit ígért, beváltotta. Íme, most előttünk állnak üvegekbe szűrve, itt gyöngyöznek serlegeinkben.
Sokan a parlamentarizmus lejáratását látják a túlságos elevenségben. Én nem. Én az izgalmas vitákban a nemzeti élet erős lüktetését érzem, s akkor leszek kétségbeesve a parlamentarizmus jövője felett, ha egyszer a képviselő urak aludni kezdenek a Házban. (Krajtsik közbekiált: Személyes kérdésben szót kérek! Nagy derültség.)
Sokkal jobb uraim, ha a Ház erős és az elnök gyenge, mintha a Ház volna gyenge és az elnök erős. Az isten éltesse Péchy Tamást!
Hatalmas »éljen« viharzott fel a gróf Károlyi István tapintatos toasztja után, mert végre is az öregurat az egész Ház szereti, haragudni lehet rá pillanatokig, de nem tisztelni, nem szeretni lehetetlen. Hiszen éppen azok a legkedvesebb tulajdonságai, amik izgalmas percekben ellene ingerlik a pártokat.
Most gróf Szapáry Gyula emelkedett fel, élénk színekkel ecsetelve a miniszterelnök nehéz helyzetét:
– Vegyük csak a tegnapi napot – mondá a többi közt a nemes gróf. – Tegnap eleget tett az Irány kívánságának, s hozzájárult a március 15-e megünnepléséhez, mire az ellenzék így szólt: »Hozzájárult, mert lefelé fél.«
Ha hozzá nem járult volna, akkor meg azt mondta volna az ellenzék: »Hozzá nem járult, mert fölfelé fél.«
Adja isten, hogy még sokáig féljen. (Hosszas, szűnni nem akaró éljenzés.)
A zaj és koccintások elmúltával Horánszky kért szót.
– Halljuk! Halljuk! – kiáltá Beöthy Ákos.
Az elnök gyanakodva vizsgálta az előtte levő sült kappant. Ez adott volna hangot?
– Tisztelt társaság! – kezdé Horánszky. – Én mindig megfordítva szoktam a dolgokat látni. Ez is megfordítva áll. Ha Tisza hozzá nem járul az Irányi módosításához, azt mondta volna a többség: »Van bátorsága lefelé.« De mert hozzájárult, most azt harsogják: »Van bátorsága fölfelé.« Akinek, uraim, az isten olyan hivatalt ad, az már ott találja készen a bátorságot.
Több efféle kedélyes kötekedés élénkíté a fölséges lakomát. A toasztok egész hosszú sora jött még. A pezsgős palackok durrogtak, az élcek pattogtak (mert ott volt Meszlényi és Fenyvessy is), csak Gajári Ödön toasztja hatott némileg kellemetlenül.
E disszidens természetű fiatal honatya felszólította Tiszát, hogy rekonstruálja a kabinetjét. Beszédéből ezeket jegyezte fel gyorsírónk:
Minden nagy államférfi után maradt egy halhatatlan röpkeszó. Deák azt mondta a kétszeri sorozást sürgető bécsi
miniszternek: »a magyar anyák csak egyszer szülnek egy évben«. (Károlyi Gábor közbeszól: Okosan teszik.) (Polónyi felkiált: Be fogjuk azt is szüntetni! Zajos derültség.)
Széchenyi István azt mondta: »Magyarország nem volt, hanem lesz.«
Tiszának pedig azt kell mondania: »Széchenyi volt, de nem lesz.« (Roppant mozgás. Zaj. Maradjon Széchenyi!) Leszámítva e kínos incidenst, a társaság a legjobb hangulatban oszlott szét. A Marchal szakácsai remekeltek. Egyetlen ember sem rontotta el a gyomrát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi