A MAI ÜLÉS [febr. 21. ]

Full text search

A MAI ÜLÉS [febr. 21. ]
A vita nem volt ment az izgalmaktól. Noha bizonyos fokig megcsappant a szenvedélyesség, úgyhogy ma már valami vita nélkül fogadtatott el: ti. a napidíjak, a Ház februári költségvetése.
A közbeszólók később sem működtek oly vehemensen, de olyan incidens ma is előfordult, amelynek jó lett volna elmaradnia. Az elnök egyébiránt ma bal lábbal kelt fel, minélfogva a jobb lábára állt, s erélyesen csapott szét a rakoncátlankodó elemek közt. A gyeplőt folyton megfeszülve tartotta a kezében, nem olyan lazán, mint egyébkor.
A karzat és az ülésterem zsúfolva volt; a kormánypárt tömött sorokban barnállott, pedig már közeleg a zátony, a 25. §, amelynek küszöbén az ellenzéki jósok szerint, meggyérül a mamelukhad; csodás betegségek keletkeznek, epidemia, mely ahelyett, hogy respektálná az immunitást, éppen a képviselőket fogja meglepni: ez is, az is elmarad betegség ürügye alatt.
Eddig azonban még elég friss egészségben van a párt. Egyetlen ember jelentette magát betegnek: Éles Henrik. Éppen az, aki legkevésbé tarthat a választóktól – mert jobbadán holtakat szavaztatott le magára. Már pedig a holtak nem igen apprehendálnak a 25. §-ra.
De még előbb a 14. §-nak kell lemúlnia a napirendről, míg rákerülhetne a sor a 25-ikre, ama szerencsétlen országos vádlottra, kinek nélkülöznie kell az igazságos bírákat.
Kaas Ivor a legtürelmetlenebb. ő már be nem várhatta. Pedig jelzi a fekete tábla, mint valami érkező szörnyeteget vagy híres énekesnőt, »már jön«, »már közeledik«. Kaas Ivor már ma meglebbentette a nyelvi kérdést, felhozva a derék bosnyákokat, akik zengzetes anyanyelvükön tehetik le a tiszti vizsgát. Elmondta, hogy ő egy morva vasas német ezredben szolgált, mint egy idegen származású katonatiszt fia, s mégis megtanult magyarul. (Még pedig milyen lendületesen, szépen.)
Azután Hegedüs Sándor állt fel, egy hosszú polemikus beszédet csempészve be az ellenzéki fülekbe.
Végtelen ravaszsággal és ügyességgel simogatta meg a hajukat, hogy közben imitt-amott meghúzogathassa, hízelkedett a gyengéiknek, hogy egyet csíphessen rajtok. Ő volt az egyetlen, aki a vita alatt egész erővel síkra kelt a kormánypárti szempont mellett, s a közvéleményt informálta arról a »másik meggyőződésről« is. Soha még Hegedüs olyan sikert nem aratott, mint ma. Percekig éljenezte a jobboldal a folyton eleven, fordulatokban gazdag, s elmélkedésektől tarka beszéd után.
De az ellenzéknek is jó napja volt. Térdig gázolt a szóvirágokban. Horvát Boldizsár mondott az ülés végén hatásos beszédet a parlamentarizmusról, kihegyezve azt a Tisza-rezsim ellen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi