A MAI ÜLÉS [márc. 31. ]

Full text search

A MAI ÜLÉS [márc. 31. ]
A 25. § nagy csatája óta kicserélték a t. Házat. Csöndes fészek az most. Temetői némaság honol a nagy vihar után. A mezei hadak leadták a voksot, aztán újra szétszaladtak. Csak úgy kong az a néhány megmaradt ember a teremben és a folyosón, melynek üvegajtaját kijjebb tolatta az új háznagy. A miniszteri székek üresen, siváran meredeznek, mint a kiürült lakások, amelyekbe még be nem költöztek az új lakók. A közbeszólók nem tartják érdemesnek a szájukat kinyitni ilyen kis hallgatóság kedvéért. Az elnök újra »erős« lett, úgyhogy senki sem mer vele kikötni. A csengettyűt belepte három nap óta a por; Münnich jóízűen szendereg az előadói széken; Fejérváry egész órákon át a karzat hölgyeit nézegeti, mintha Thalynak keresgélne ott feleséget. Tisza mintegy idegenül érzi magát, mikor belép s nem hallja fölzajlani a »Hoch«-okat. Szinte összerezzen, kivált amint egy csomó alvó embert pillant meg hátul a padokban: »Teringette, én tán az Akadémiába találtam benyitni.«
De ez a szélcsend gyümölcsöző. A véderőjavaslat paragrafusai gyorsan peregnek le. Már a hatvankettediknél jár a Ház. A mai ülésnek alig volt érdekes mozzanata: a Ház hol kivonult, hol bevonult. Egy csomó ember vitatkozott. A többi képviselő pedig azt se tudta, miről van szó. Némely §-nál felszólalás sem történt, csak az elnök szokott morgása »elfogadtatik« jelezte, hogy 58., 59. és 60. § is van a világon. Fejérváry különben is úgy őrzi a §-ait, mint egy sárkány, azokhoz teljességgel lehetetlen férni, még stiláris módosítással sem.
Az ülés elején Eötvös Károly beszélt, jóízűen, Pongráczcal polemizálva, miközben a statisztikát humorizálta ki, mint igen csekély értékű tudományt.
– Láng Lajos kiszámította – úgymond –, hogy vasutaink mennyire emelik a föld értékét amerre mennek, s ezt 80 millió holdnak számította fel, de mivel nekünk csak 50 millió holdunk van, ezzel az értékemelkedéssel most már nekünk nyilván a szomszéd államok tartoznak.
Nagy derültség támadt erre és legott divatba jött a statisztika kigúnyolása.
Künn a folyosón mesélte egy aljegyzőből lett mameluk képviselő:
– A földmívelési miniszter rendeletet bocsátott ki nehány év előtt, hogy a selyemtenyésztés szempontjából írja össze a megye a területén található eperfákat. Engem bízott meg vele az alispán. Kibocsátottam a rendeletet a községeknek s lassan beérkeztek az adatok. Rettentő unalmas számítási munka volt, hetek óta küszködtem vele és még hetekre volt kilátás, midőn benyitott hozzám a főjegyző: »Gyere vadászni, öcsém.« Nem lehet kedves bátyám, – feleltem – hosszú és sürgős munkám van. »Micsoda?« – Statisztikát kell csinálnom az összes megyei eperfákról a minisztérium számára. –– »Mutasd, csak öcsém«. Odamutattam neki a halom aktát, a beküldött kimutatásokat. A főjegyző betekintett vagy kettőbe, aztán így szólt: »Írjad hamar, lediktálom. Van ugyanis a megye területén 785,903 eperfa punktum«. – Hogy tudja? kérdem elcsodálkozva. Mosolyogva felelte: »Hja, öcsém, a hivatalos praxis! De most már vedd a puskádat, menjünk!«
Eötvös ezalatt bent a tanácsteremben egyre gúnyolódott, hol Tisza, hol Fejérváry ellen, szokása szerint újra meg újra visszatérve Lánghoz, mert mindennapra egy megenni való embert választ.
A királyról szólva Kaas Ivor felkiáltott:
– A miniszterelnök mint erős kártyát kijátssza a királyt (amire némi csekély mozgás támadt a jobboldalon; nagyobb mozgásra nem képes most a párt).
– Azért haragszanak önök, mert erős – felelte Fejérváry.
– De nem a miniszter úr kezében – vélte Beöthy Ákos.
Ez a kis kötekedés volt az egyetlen az egész ülés alatt. A többi paragrafusnál nyájasan, barátságosan ment a vita, még Almássy Sándor is monoton aluszékony hangon beszélt.
Teleki Géza gróf búsan hallgatta ezeket s elkeseredve mormogá:
– Ha ez így megy, maholnap a kutya se kér tőlem karzatjegyeket!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi