A T. HÁZBÓL [márc. 14]

Full text search

A T. HÁZBÓL [márc. 14]
Ünnepi hangulat rezgett a Ház sűrű, tömött soraiban (aminők nem voltak évek óta), midőn a vezér belépett lengő fehér hajával, egyszerűen, csendesen, s áthaladva a mediumon, beült bíborszékébe még egyszer, utoljára.
Zajos éljenzés viharzott fel jobbról, s mélységes, nyomott csend honolt túl. A Kaas Ivor hírhedt piros »kedvéből«, csak a Csatár orrán fénylett egy centiméternyi.
Már együtt volt mindenki; a zsúfolt karzat, ember ember hátán, ezer mosolygó női arc: csinos ideges jószágok, kiket izgat, gyönyörködtet a látványosság, a nagy öregember utolsó útja.
Félkaréjban ott ülnek zordonan a miniszterek. Olyanok, mint a színpad hősei, kik eltávoznak a színről, hogy az új jelenetben ismét előjöjjenek. Baross Gábor komoran süti le érdekes szerecsenfejét, a Szilágyi arca ószínben játszik, Wekerle szemeiben kihamvadt a vidor fény, csak gróf Teleki Géza sugárzik a mosolytól. Még egyszer kinyitja, becsukja a fiókját, hogy nem felejtett-e el benne valamit, s aztán benne hagyja a piciny kulcsot.
Az elnök remegő hangon nyitja meg az ülést. Búsan csilingel a viharűrző csengettyű, mint a lélekharang. A mamelukok szívét összeszorítja valami… A tavaszi napfény besüt a hármas ablakon, de fent az elnök feje felett zöld mezőben az országcímer, mintha árnyékkal volna bevonva.
Majd a sablonszerű bejelentések után feláll a »generális«, aki már holnap közkatona lesz. Egyszerű, barna kabát van rajta, nyugalom, megelégedés ül szelíd, hosszúkás arcán, mintha csak azt készülne jelenteni, hogy holnap lesz a Mária-Valéria királykisasszony lakodalma, ahová szívesen látják a tisztelt Házat egy kis délebédre, mintha valami jó, tetszetős dolgot akarna mondani.
Templomi csönd áll be. Hallani lehet a Miksa Elek lélegzését, lent a karzaton a fotográfus gépének csettenését, amint a camera obscurára rácsapja a fedőt.
Beszélni kezd, a hangja nyugodt, messze hallatszó. Az egész terembe elhat a nagy csöndben.
Elmondja a kabinet tagjai közt beállott nézeteltéréseket, melyeknél fogva beadta a mai napon őfelségének lemondását.
– Éljen a király! – dördül közbe a lojális Polónyi. (Hej, tudom csuklik most fent Budán a király.)
Egypár szélbali hang utána kiáltja az éljent, de csakhamar csend lesz ismét, s Tisza bevégezheti szavait, kérve a Házat, hogy miután a kormány lemondott, függessze fel addig üléseit, míg a kegyelmes királyi leirat meghozza az új kormányt.
Hosszantartó, lelkes éljen reszkettette most meg a terem falait.
Tisza bágyadtan intett a kezével, mintha mondaná: »Minek az?«. A habarékpárt vezérei összenéztek: »Furcsa bukás ez«. Beöthy Ákos odahajolt a jobb határhoz, s azt kérdé a határszéli mameluktól:
– Hát már most mi lesz?
S önmaga nyomban meg is felelt:
– Megpróbáljátok Szapáryt szeretni.
Ezzel kellett volna befejeződnie a mai ülésnek, de a sors úgy akarta, hogy a zöld asztal hatalmas vitéze még egyszer összemérje kardját az ellenféllel: had csattogjon, hadd szikrázzék még egyszer a nemes acél a régi csillanással, a régi éllel.
Az öreg Irányi állott fel, nem hozzá méltó és nem a helyzethez illendő szavakkal, elkezdte a távozó nagy ember működését, múltját, pályáját mocskolni, ebben az ünnepélyes félórában, midőn még a balmezőn is minden jó hazafi lelkét nyomta egy bizonytalan érzés. Némelyeken meglátszott, némelyek be is vallották.
– Eláll – hangzott a felháborodás jobbról, s Irányi percekig nem jöhetett szóhoz. A méltatlankodás vörösre festé a jobboldaliak arcát:
– Undorító! – kiáltá egy-két hang. S valóban szánalmas volt az ellenzék nagy önteltségű Dánielje, aki rálicitált Polónyiékra, de ízetlenebbül, mert ezek a hatalmon álló államférfiút ostromolták, míg ez a hatalomtól visszalépőt – aminek nem lehet praktikus haszna, ami csak puszta lefetyelé. (Hja bizony, nem olcsó a szélbali vezérség sem.)
Zúgott, fészkelődött, háborgott, mint a felkorbácsolt tenger a mameluktábor. Ötször-hatszor félbe kellett szakítania beszédét a nagy szenteskedőnek, kit a saját pártja is röstelkedve hallgatott.
Alighogy bevégzé, fölpattant ifjú tűzzel Tisza Kálmán a miniszterelnöki székből. Vissza se ült abba már többé.
– Mintha a régi balközépi vezért látnám – morogta Horváth Gyula, s szürke, lelkes szemei felcsillámlottak az édes emlékektől.
Polónyi közbekiáltott:
– Mi címen szól?
– Míg a király föl nem ment, még miniszterelnök vagyok.
S hatalmas verve-vel felelt, ruganyos elmeéllel, fölemlítvén, ezelőtt tizenöt évvel is azzal fogadta Irányi, hogy nem bízik benne, most is azt fejezte ki. Ő is azt feleli hát, amit ezelőtt tizenöt évvel felelt, hogy ezt személyének egyéni megítélésére örvendetes tudomásul veszi.
Beadván a keserű labdacsot Irányiéknak, pártjának… vagy bocsánat – a többségnek – frenetikus tetszéskitörések között elhagyta székét és a termet…
Léptei nesztelenül hangzottak el a puha, tompa szőnyegen.
De azok, akik utána néztek a nagy történelmi alaknak, úgy érezték, mintha egy emberben megtestesített fényes korszak lépne ki a teremből s tűnnék el a szűk, szárnyas ajtóban, s léptei alatt mintha dobbanna a föld…
A léptek elhangzottak… Elment… Nincs többé. A szolga feladja rá nagy szürke kabátját a miniszteri szobában.
Jó Clió, csinálj pontot, írd oda a »finis«-t, szórd be arany porzóddal, s verd ki a tintát tolladból.
Hohó, megállja csak! Hallod künn az utcán az »éljeneket!«… Tiszát üdvözli a tömeg. Gyengélled az éljen hangokat? Mire az ország végéig érnek, orkánná izmosodnak… Úgy nézem, öreg Clió, varrj még a tékához egypár ív tiszta papírt!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi