A T. HÁZBÓL [nov. 20.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [nov. 20.]
A királyné asszony nevenapja miatt csak délfelé gyülekeztek a képviselők, önérzetesen a tegnapi nagy nap után; még Demkó Pálon is meglátszott az állami fönség: már amennyi őrá jut az ötödfélszáz részből.
Pont féltizenkettőre bevonult Péchy Tamás apródjaival (mert most csupa apró termetű jegyzői vannak) a terembe, s felült a zöldmennyezetes trónjára.
A padok és a bíboros-székek gyorsan megteltek. Az egész Ház ünnepélyes egyöntetű nagy test, csak Komlóssy mérges alakja lóg ki az összhangból, mint a kalpagból a leffentyű.
Első szónok Vadnai Károly.
Okos ember – dacára annak, hogy jó író; ő az egyetlen férfiú ma, aki beválna intendánsnak, dacára annak, hogy nem gróf. Pedig milyen szépen hangzanék most a jegyző ajkán: »Gróf Vadnay Károly!«
De mivel az én hatalmam csak a nemesség adományozásáig terjed, (az is csak az »i« végzetű neveknél), ennélfogva hagyjuk el a fényes ábrándokat, s hallgassuk meg Vadnay urat figyelemmel.
De mi ez? Micsoda pajkos csíny a közvélemény ellen! Vadnai elkezd a büdzséhez szólni. Hol kalandozik ennek az esze?
Még Péchy Tamás is megmozdul a székében, s elégedetlenül morogja a jegyzőkhöz:
– Mit akar ez a Károly? Miféle dolog az, hogy mikor konyakot vár az ember, köménymagos levest tálalnak eléje?
– De Tamás bácsi, hiszen voltaképpen csak ő maga tapodja a helyes utat. A büdzsé van most napirenden, nem az esztergomi érsek.
De a Ház a prímásra éhezett; s ez egyszer alig várta, hogy a különben népszerű szónok elnémuljon, s helyét átadja annak, ki a fekete táblán legközelebb eső szónoki funduson van bekebelezve. Ez Győrffy Gyula, az Ugron-pártból.
Szép, habos sárga selyem nyakkendő ékesítette mellét. Rossz omen. Úgy nézett ki messziről, mintha valami misemondó ruhából lenne egy felmaradt darab.
E különben jeles szónoknak rossz napja volt ma (lehet, hogy a pártállás okozza).
Szerette volna túllicitálni a szabadelvűségben Csákyékat, de az érvelések káoszába bonyolódva úgy járt, mint a Füzy orvosa, eltévesztette a szert, amelyből az injekciókat teszi. E folyadék Simoréktól való. Gyógyszertár »Az elkeresztelő Szent Jánoshoz«.
Szerencsére nem hatott olyan veszedelmesen, mint Füzynél.
Majd fölemelkedett jó Horvát Boldizsár, s beállt a nagy beszédeket megillető csend. Az egyetlen élő az első miniszteriumból. Hozza be a harcba Deák lobogóját.
Irányi Dániel fölcihelődék helyéből, s áthurcolkodott Horvát Boldizsár mellé. Bánatosan nézte onnan a saját helyét, meredt nyakkal, mint egy gólya, de nem olyan gólya, aki csőrében az elkeresztelendő objektumot viszi, hanem aki alul kihulladozik a fészek.
– Halljuk! Halljuk!
Horvát Boldizsár szólni kezdett, mint a Münchhausen trombitája, amelyből kitör az évtizedek előtt befagyott hang.
Milyen lágy, édes zene! Hát erre lelkesedtek a régiek! A mai fülnek szinte szokatlan!
A beszédet nagy kegyelettel hallgatta a Ház, csak Komlóssy kotyogott közbe nehányszor.
Gyakorta fölzúgott a helyeslés. A régi szép forma, az érvek, a toalett, amiben megjelentek, úgy hatott, mintha a modern csecsebecsék közt egyszerre ráakadunk azokra a csinált régi virágokra, amik a nagyanyáink kalapjait diszítették valamikor; porosak, megfakultak, ma már más is az ízlés – de hát elég szépek voltak azok.
Tiszta liberális beszéd volt, verve-vel, nemes pátosszal elmondva. Új momentumokat nem hozott fel.
Valaki közbe is szólt a jobboldalon az egyik helynél:
– Ezt mondta tegnap Szapáry is.
Egy másik helynél egy másik képviselő jegyzé meg hangosan:
– Benne volt a Csáky beszédjében.
Mire dühösen rájuk förmedt Matuska:
– Nem tesz az semmit. Hányszor volt már a kezetekben a »tous les trois«, hanem azért mégis újra és újra örültök neki.
…És miután már úgyis teljesen vallástalanokká lettünk – talán legjobban is lesz ezzel a »klub bibliájából« merített képpel fejezni be a mai rövid ülés leírását.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi