A MAI ÜLÉS ápr. 28.

Full text search

A MAI ÜLÉS ápr. 28.
Mióta a miniszterek Bécsből hazajöttek, a politikai világban mindenkinek csak egy kérdése volt:
– Mit hoztak haza a miniszterek?
Tegnap aztán kitűnt, hogy mit hoztak haza. Hazahozták a két javaslatot, amit nagy éljenzéssel fogadott a párt.
Hanem valamit még most se hoztak. A királyt haza nem hozták. A gr. Károlyi István »híres felhői« még mindig nem oszlottak el.
A lapokban van ugyan valami olyasféle hír, mintha őfelsége jönni szándékoznék – de ez is csak onnan csúszott napihírek közé, mert valami vizsga szem észrevette, hogy a királyi vár kéményei füstölögnek. »Nyilván a termeket fűtik« – mormogta az illető vizsga szem gazdája, s e mormogásból keltek szárnyra a mézes betűjű hírek.
A kis Sturm, a ravasz kis Sturm, vagy amint közönségesen mondjuk, a Sturm a Lloydtól fürgén, mint a menyét, nyúlánkká hosszabbítva köpcös testét, odasurrant egy folyosói csoporthoz, hol a miniszterelnök beszélgetett néhány képviselővel:
– Ah – szólt a ravasz kis Sturm –, mi mindent írnak az újságok. Például a Pesti Hírlap is. Azt írja, hogy jöjjön haza a király: pedig hiszen mindenki tudja már, hogy május 3-án megérkezik.
S ezzel felpislantott fürkészőn, szimatolón a miniszterelnökre, előkészítvén neki a kelepcét. Mert ha az ráhagyja, hogy a Pesti Hírlap cikke fölösleges, akkor csakugyan jön a király, ha pedig rá nem hagyja, Sturm akkor is informálva van, hogy a király nem szándékozik hazajönni. Sturm a valót akarta megtudni mindenáron. S ez most a fülébe fog pottyanni könnyen, biztosan, mint a megrázott fáról az érett körte.
– Semmit se tudok – felelte Wekerle rejtélyesen.
De Sturm még most se tágított, új rohamot tervezve.
– És ha tudnék is – folytatá Wekerle diplomatikus mosollyal –, jegyezze meg, kedves Sturm, hogy én a Futtaki iskolájából származom.
A képviselők nevettek, Sturm pedig lehorgasztotta fejét, újra köpcös lett és kámforrá lett. Mert a Futtaki-iskolával lehetetlen megküzdeni. Futtaki kitalálta, hogy mikor semmit se mond, miképp látszassék az valaminek és mikor valamit mond, hogyan ne értsen abból senki semmit.
*
Egyéb jelentőségteljes dolog nem történt mióta utoljára értesítettük olvasóinkat e rovatban, kivévén, hogy Jókai azóta megjárta a tengert s hogy Eötvös még nem volt Turinban.
Apponyinak egy kis influenzája volt, de Bánffy Dezső ép és egészséges.
Általában mélységes csend és béke van, amit a kormány preventív intézkedéseit tekintve, állandónak lehet jelezni. De ha fel nem oszlatják a nyomdászegyletet, kérdés, mi lett volna az ország békéjével? Egyesy végre is veszedelmes ember.
A tanítók fizetéséről szóló törvény szónokai mindössze nem csinálnak olyan effektust, mint Boros Béni egymaga azzal a tettével, hogy egy vasúti igazgatóságról leköszönt.
Emberfölötti dolog. Az egész Ház meghökkent. Mi lelte Boros Bénit? Csak a Jókai alakjai cselekszenek így. (De Jókai maga nem.)
Pedig ügyes szónokok vesznek részt a vitában – csakhogy a fullánkjukat a Csáky tegnapi beszéde kiszedte. Ma Kovács Albert beszélt és az állami oktatás híve gyanánt, igen liberálisan és okosan. A Ház minden tájékáról bólingattak neki. Majd Hock szólalt fel ravaszul és szellemesen ide-oda vagdalkozva. Beszédének legigazabb része volt a tanítók helyzetének festése élénk és új színekkel.
De valamennyinél nagyobb hatást ért el a Bartók Lajos szép beszéde, ki ma nemcsak magvasan beszélt, tele gondolatokkal és imitt-amott csípős gúnnyal a kormány ellen, de verve-vel is s bizonyos frissességgel, mely a nagy tehetségű író előadásán harmatszerűen csillámlik.
Hallgatóság azonban kevés volt – lankadtan jártak ki s be s lődörögtek a folyosókon a képviselő urak.
Hiszen csak egy hasznos dologról volt szó. Kit érdekelne az?
Egy-egy grófocska bejött a Házba.
– Mit tárgyalnak?
– A tanítókat.
– Ah, szegény ördögök! – selypítették.
Szegény ördögök! S egy sóhajtás. Ennyi az egész. Ez a járandóságuk már évtizedek óta.
A tanítók fizetését tárgyalják! Tehát semmi izgató, semmi érdekes? Ah, a szegény ördögök fizetését… Helyes, helyes! De hiszen akkor mi elmehetünk sétálni…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi