A T. HÁZBÓL ápr. 6.

Full text search

A T. HÁZBÓL ápr. 6.
Kiteleltünk, kitavaszodtunk, a Múzeum fái rügyeket eresztenek már, a húsvéti locsolás is elmúlt, Wekerle hajszálai közé ezüst szálak kopóztak, és a költségvetési vita még egyre tart, mintha valami megboszorkányozott kátyú lenne, amiből nehéz kigázolni. A fekete bőrtáska (ha nem is ugyanaz, de éppen olyan), mely sorba járt a miniszteri félkörben, most a Fejérváry székén kacérkodik, s előtte ül a deli miniszter haloványan bár, de nyugodtan.
A tárca most is kövér – s vannak hozzája mellékesen ízletes nyalánkságok, mint minden évben. Katonák elfagyott fülei, Kossuth-nóta, csak sárga-fekete zászló nincs. Pedig az is vele jár.
Általában, amint úgy félfantáziával becsüli meg Bolgár Ferenc, azt tartja, hogy csinos kis vita kerekedhetik belőle.
De hajh, a tíz órát már elütötte, Bánffy fenn ül csengettyűjével, jegyzőivel, de a padok néptelenek.
Horváth Gyula vészteljesen dohog padjában, mint egy csípős hajnali szürkület:
»Miféle parlament ez? Se összejönni nem akar, se szétmenni nem akar. De nagy napidíjakat akar.«
Bánffy észrevette Horváth mormogását s rendelé halkan, aggodalmas szóval:
– Eredj fiam, Benjamin, hozd be az embereket a folyosóról!
Perczel Béni kiment, de percek múltak, s csak nem hozott be a folyosórul senkit. Annyit ért el, hogy ővele is kevesebben lettek.
Az elnök bosszankodni kezdett:
– Ugorj egyet, Molnár Antal, hívd be az embereket a folyosórul.
Molnár Antal kiment, szétnézett, de senkit nem látott a láthatáron. Lopva, lábujjhegyen ment tovább, míg végre a könyvtár-szögletnél megpillantotta Atzél Bélát, aki vidáman sétálgatva tervezgette a holnapi nap programját:
– Reggel 9-kor meglesz a választás Bodajkon, tizenkettőre ideér a különvonat, amely a mandátumot hozza. Fél egyre megkapom itt a folyosón s bemegyek a terembe, leülök a kedves Nácim mellé és azt mondom neki: »No, én már megint itt vagyok, de te már nem leszel itt jövőre. Sajnállak, Nácikám!«
Molnár Antal arcán igazi keserűség festekezik:
– Íme itt van végre valaki, s az is csak holnap lesz képviselő!
Amint így merengne, egyszerre nyakon csípi egy erős marok:
– Ohó, gyere csak be!
Hátranéz meglepetve s Perczel Bénit látja maga mögött, aki a héja mohóságával csap rá zsákmányára.
– Eressz el!
– A világért sem. Jó, hogy a kezemben vagy. Nem mertem volna üres kézzel bemenni.
Molnár eleinte szabadkozott, de végre is engedte magát bevinni, hanem örmény ésszel olyanformán lépkedett a róka fogta csuka, csuka fogta varga módjára, mintha ő hozná be Perczel Bénit. Annyi bizonyos, hogy az elnök egyiknek sem tehetett szemrehányást.
Eközben Horváth Gyula (aki végre is nemes szívű ember) megszánta a távollevőket, s egy kis vitát indított meg az idejemúlt interpellációkról. Jótét lelkek többen hozzászólottak, az idő múlt… múlt, de a Ház csak nem akart telni.
Végre tizenegykor lefolyt ez a kis prológ; át lehetett volna térni a honvédelmi költségvetésre. De ugyan miért is ne? Hiszen már nincs itt, aki galyibát csináljon, a jó Csanády Sándor, isten nyugosztalja a haló porában.
Át is tértek volna, de felállott Olay Lajos (Hja, a Csanády Sándorok nem vesznek ki olyan könnyen!), s hivatkozván, hogy a Ház nem határozatképes, a Ház megszámlálását kérte.
Az elnök taktikus húzódozással, hogy az idő teljék, kétszer is felszólalva, végre elrendelte a megszámlálást. A jegyzők is minduntalan elakadtak, mintha tízig se tudnának olvasni s váltig előlről kezdték a számlálást fél szemmel az ajtókon, hogy jönnek-e a segédcsapatok? De a képviselő urak gyéren szállingóztak. Bizony ki kellett a végén jelenteni, hogy csak nyolcvanhatan vannak.
Gúnyos hahota hangzott fel balról.
»Jó reggelt, jó reggelt!« Kiálták harsányan, ha egy-egy mameluk beszivárgott az ajtón. »Hogy szolgált az éjjeli nyugalom?« Éppen csak ezt tették jobbról a tigriseknek.
De az elnök nem jött zavarba.
Hát ugyan miért is? Nincsenek-e ott a fönséges házszabályok, melyek mindent eligazítanak, s ha a gép kizökken a vágányából, újra belökik síneibe.
Megrezegtette csengettyűjét, és így szólt rideg méltósággal:
– Öt percre az ülést felfüggesztem.
Öt perc nagy idő. Öt perc alatt sok minden megeshetik. Öt perc alatt például megfőhet egy tojás, megbotolhatik egy ember és kitörheti a lábát, öt perc alatt – hogy parlamenti nyelven szóljak – el lehet egy szólót bukni; egyszóval sok mindenfélét meg lehet csinálni öt perc alatt – de tizennégy képviselőt öt perc alatt összehozni a Házban, délelőtt, közvetlenül húsvét után, lehetetlen.
Öt perc múlva tehát újra megnyílt az ülés, újra megszámláltattak az emberek, de a költségvetést most se lehetett megkezdeni – mert most már csak hetvennyolc képviselő találtatott.
Az aggodalom ült ki az arcokon: »Istenem, hová lehetett azóta az a nyolc ember, amelyik már elébb megvolt?«
Voltaképpen már csak ezen töprengtek. A szegény nótáriusok még a pad alá is benézegettek.
Csak az elnök ült olimpuszi nyugalomban, mert hiszen ott vannak a fönséges házszabályok, melyek mindent eligazítanak, s ha a gép kizökken a vágányból, újra visszalökik a síneire.
Megpengette a csengettyűjét és így szólt:
– Fölolvastatom a névsort!
De már ez az utolsó arkánum. Ha ez se segít, nem lehet megtartani a mai ülést. A miniszter becsomagolhatja a paksamétáit, Tóth Ernő zsebre dughatja a beszédét, a sztenográfusok félrelökhetik meghegyezett ceruzájukat, s az elnök ezentúl így hirdetheti utcai plakátjain az üléseket:
»A képviselőház holnap, február hatodikán, okvetlenül ülést tart. Az ülés megtarthatásáért jótállás vállaltatik.«
De okos is ám Molnár Antal, úgy bánt azzal a névsorral, mint a fösvény az utolsó garasaival: úgyszólván előbb a fogához ütögetett minden nevet, mintha a szíve hasadna ki, hogy el kell tőle válnia. Lassan, kimérten potyogtatta, pedig végig roboghatott volna a nevekkel, mert az egész »A«-ban egyetlen »Itt van!« se hangzott. Almássy grófnál felkiáltották: »Nem ösmerjük!« Az Andrássyéknál se jött visszhang.
A Balla név volt az első, amelyre megmordult egy hang: »Itt vagyok!« Mindenki odanézett megdöbbenve. Egy ember, aki itt van! Micsoda bolond szerencse. Ez tán még valahogy húsvét előttről maradt itt!
De minek rajzoljam tovább ezt a léha torzképet, a legkívánatosabb távollevő úgyse érkezik be – bármily lassan tartson is a katalógusolvasás belenyúlva farkbetűivel a délutánba: a képviselők ugyan felszaporodtak lassan, nehezen száztizenegyre, de az az egy távollevő, a kötelességérzet, az már nem érkezhetik be a katalógusolvasás alatt.
De mindegy! Az a fő, hogy végre meg lehet kezdeni a honvédelmi tárgyalást.
Azazhogy még előbb feláll Olay.
Igenis feláll. Mert úgy gondolja Olay, hogy minden percednek szakítsd le virágát. S ha már egyszer itt van (hisz úgyis olyan ritkán van itt), ki kell használni a jelenlétet. S indítványozza röviden, hogy akik jelen nincsenek, legyenek fölszólítva igazolásra, hogy választóik előtt ezzel is megbélyegeztessenek.
Ohó! Hohó! Kitört erre a vihar. A Ház lelkiismerete felfortyant a kemény szavakra. Ugyan kit vinne rá a lélek, hogy szegény alvó embereket megbillogoztasson.
Az ellentmondások zuhataga meghökkentette a kegyetlen Olayt is, mint egykor Tamerlánt a kígyók sziszegése – s szelíden visszavonta az utolsó kifejezést.
Amire azt mondta egy engesztelékeny hang:
– Mégis derék ember!
Hiszen persze hogy derék ember – de mégse volt igaza. Különben az egész ülés el volt hibázva. Egy fallácia igézete alatt nyögött a Ház. Váltig az volt a hit, hogy kevesen vagyunk, pedig mikor a legkevesebben voltunk is – még akkor is többen voltunk, mint kellett volna. S ez a többlet Olay volt. Hanem azért jól van az, csak hadd legyen ő derék ember.
Az incidens elmúltán az elnök csendesen mosolygott, tigrisszerű arca jóllakottságot lehelt, egy mély szippantást tett az orrán át, mintha láthatatlan burnótot szína fel kéjesen.
A gép vágányaiban volt. Megindult.
De az már nem érdekes. Szónokok keltek fel és elmondták a tavalyi honvédelmi beszédjeiket.
Unalmas, csendes szónokok valának. A miniszterek kivonultak a büfébe, szegény Fejérváry szempilláira nehéz álmosság nehezedett.
Csak Pongrácz Károly figyelt élesen, fürgén lesve az alkalmas pillanatot, a királyt és ármádiáját megvédeni.
Amint ott könyökölt padjában, nagy fejével szinte úgy tetszett, mint a mesékben azok az őrző medvék, melyek hajdanában végigfeküdtek a király küszöbén.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi